Mercedes-benz EQB in EQS: Elektrika pod zvezdami

Vinko Kernc Vinko Kernc
13.07.2022 05:00

Nedavno sta se slovenskemu trgu predstavila dva električno gnana mercedes-benza. EQB je manjši športni terenec, ki stane najmanj 62.900 evrov, EQS pa velika limuzina, za katero bo treba odšteti najmanj 105.900 evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mercedes-benz EQS: prvi EQ, zasnovan na zgolj električnemu pogonu namenjeni novi platformi EVA
Vinko Kernc

EQB

Ne preseneča, da je EQB skoraj natanko tako velik kot GLB, saj si delita isto platformo MFA2: EQB je nekoliko daljši in višji, širina in medosje pa sta enaka do milimetra. EQB seveda nosi masko in z letvijo LED povezana žarometa (serijsko LED high performance) ter prav tako povezane zadnje luči, tipične za serijo EQ. Na bokih pomembnejših razlik ni, le platišča so drugačna, zadaj pa sta zaradi povezanih luči navzdol premaknjena zvezda in prostor za registrsko tablico.

V notranjosti je razlik še manj, pri Mercedes-Benzu pa poudarjajo možnost kakovostnih materialov neživalskega izvora, z izjemo volanskega obroča, ki je (serijsko) odet v usnje. Je pa menda pri tem pomembno, da je tudi EQB, tako kot GLB, na voljo s petimi ali s sedmimi sedeži. V prvem primeru je prtljažnik velik od 495 do 1710 litrov, v sedemsedežniku pa od 110 (vsi sedeži v funkciji) preko 465 (podrta sedeža tretje vrste) do 1620 litrov (podrti tudi sedeži druge vrste). Ne glede na to je prostornina prtljažnika nekoliko manjša kot pri GLB.

EQB je v osnovi gnan spredaj (EQB 250, 140 kW); te različice v slovenskem ceniku (še?) ni, stala pa naj bi 57.900 evrov. Sta pa tam preostali dve različici z dvema elektromotorjema (eden na vsaki osi), in sicer EQB 300 4matic (168 kW) in EQB 350 4matic (215 kW). Pogonska baterija ima vselej 66,5 neto kilovatne ure, kar pri ''naših'' različicah zadošča za do 422 kilometrov vožnje po WLTP. Baterija se napolni v najmanj pol ure (10-80 odstotkov, polnilnica 100 kW) in v največ 30 urah (10-100 odstotkov, domača vtičnica 2,3 kW).

Mercedes-benz EQB: z za športni terenec spoštljivim količnikom upora zraka 0,28
Vinko Kernc

EQS

Prestižna limuzina EQS pa je nekaj posebnega tudi na pogled. Oblikovalec Robert Lešnik, ki je odgovoren za oblike osebnih mercedes-benzov, pravi, da gre za oblikovalsko revolucijo, saj je EQS zasnovan in oblikovan zgolj kot električno gnano vozilo, pri katerem so izhodišča opazno drugačna kot pri običajnih pogonih. Med posebnosti zunanjosti sodita oblikovalski pristop z naprej pomaknjeno kabino (cab forward design) in prednji pokrov, ki ga ni moč odpreti – ker tudi nima smisla. Posebnost je tudi prednja maska, ki je lahko opremljena s trikrakimi zvezdicami, katerih oblika je takšna, kakršna je bila pri prvih vozilih te znamke v začetku 20. stoletja. Sicer pa je barv za zunanjost 12, platišč (od 19 do 22 palcev) pa 14.

Notranjost je seveda elegantna, a precej drugačna kot pri razredu S. EQS ima namreč za doplačilo spet ležeč osrednji zaslon, pravzaprav so pod eno šipo trije zasloni, ki jim pri tej znamki rečejo hyperscreen. Serijsko sta zaslona dva (12,3 in 12,8 palca), kjer je osrednji še vedno pokončen, pri hyperscreenu pa sta skrajna zaslona velika 12,3 palca, osrednji pa 17,7.

EQS je gnan le zadaj ali na vsa štiri kolesa. Osnovna različica EQS 350 ima neto kapaciteto baterije 90,6 kilovatne ure, preostale različice pa 107,8 kilovatne ure. Ko je motor samo zadaj, ima lahko 215 ali 245 kilovatov, s pogonom 4matic pa da par motorjev 265, 330, 385 ali 484 kilovatov. Okvirni čas polnjenja od 10 do 80 odstotkov na 200-kilovatni polnilnici je pol ure, v eni od različic pa polna baterija zadostuje za do 759 kilometrov vožnje po WLTP.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta