Mamljiva ideja

Damijan Toplak
27.11.2020 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec v zadnjih tednih lokalnim županom predstavlja svojo idejo oziroma vizijo o multimodalnem logističnem centru ob mariborskem letališču. Želi, da bi še do konca tega leta z njimi podpisal pismo o nameri, ki predvideva gradnjo modernega logističnega centra na okrog 400 hektarjih. Potem bi s tem pismom šel na vlado, tam pa bi sprejeli sklep o formalnem začetku projekta, ki bi vključeval tudi spremembo državnega prostorskega načrta za letališče, kar bi med drugim omogočilo podaljšanje letališke steze s sedanjih 2500 na 3300 metrov. Novost tega projekta, v primerjavi s številnimi prejšnjimi, je, da potniškega letalskega prometa praktično ne predvideva, vsaj v večjih številkah ne, vključuje pa Luko Koper. Njej bi mariborski logistični center postal zaledna logistika oziroma skladišče, sploh ko bi do leta 2026 moral biti, z Madžari ali brez njih, dograjen drugi železniški tir na relaciji Koper-Divača, kar bo spodbudilo še več tovornega prometa skozi koprsko pristanišče.

Ne gre zanikati, da je ideja ministra Vrtovca več kot mamljiva, a ima eno težavo, da za zdaj nima konkretno predvidene časovnice, še manj finančno konstrukcijo, kdo naj bi v izgradnjo multimodalnega logističnega centra v Mariboru sploh investiral. Mimogrede, državnemu DRI že čez dober mesec dni poteče pogodba o upravljanju mariborskega letališča, pa ne na DRI in ne na infrastrukturnem ministrstvu še nimajo potrjenega podaljšanja, čeprav se govori, da bo DRI upravljavsko pogodbo podaljšal še vsaj za leto dni. Resda jim bo upravljanje skoraj nedelujočega mariborskega letališča letos prineslo vsaj 600 tisoč evrov izgube, a če so za vzpodbujanje letalskih linij na Brniku v državnem proračunu hitro našli pet milijonov evrov, potem bodo verjetno imeli denar tudi za mariborsko letališče in ohranitev tamkajšnjih 25 delovnih mest. Rešiti bo treba tudi vprašanje lastništva nekaterih zemljišč v okolici letališča, ki ostajajo v lasti kitajskih lastnikov in družbe Aerodrom Maribor, pri čemer naj bi si infrastrukturno ministrstvo prizadevalo za izvensodno poravnavo.

Prometna lega mariborskega letališča z ugodno cestno in železniško povezavo je zelo dobra, a podoben logistični center že imajo v bližnjem Gradcu. Ministrov logistični center naj bi v idejnih zasnovah bil okoljsko zasnovan, celo bolj od graškega, in kakor pravi hoško-slivniški župan Marko Soršak, bi lahko z njim dosegli, da bi kdo od deset tisočih, ki zdaj delajo v Avstriji ali Ljubljani, znova našel službo doma. A ne pozabimo, da so v preteklosti že bile ideje o logističnem centru Oreh, da je bil lastnik upravljavca mariborskega letališča slovenjgraški Prevent pa da sta logistični center ob mariborskem letališču obljubljali slovenska in ruska pošta, zato je previdnost na mestu. A država bo morala nekaj storiti za oživitev mariborskega letališča, in to kmalu, da ne bo prepozno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta