Lepotica vresa za zdrava telesa

Simona Golob Polič
30.09.2018 03:29

Zeliščarji so jo v srednjem veku zelo priporočali, potem pa jo je iz pozabe rešil šele Kneipp, ki je to cvetoče zelišče predpisoval za razkuževanje sečnih poti, proti revmatizmu in za čiščenje krvi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Golob Polič

Sivo meglo jesenskih juter čez dan pobarvajo še topli sončni žarki, ki so v začetku jeseni tako nežni in polni kot v nobenem drugem mesecu, zlato rumena, oranžna, rdeče-rjava barva se objemajo z rožnato barvo jesenske vrese, ki nas s svojo barvito lepoto in nežnostjo napolni z energijo in nam prinaša srečo.

Simona Golob Polič

Sorodnica borovnic in brusnic

Jesenska vresa spada med vresovke, v to družino spadajo tudi borovnice in brusnice. Dobro uspeva na kislih tleh, na svetlih in toplih legah, zato jo najdemo v svetlih gozdovih, na pašnikih, močvirjih, razširjena je po vsej Evropi. Dobro prenese nizke temperature, sneg, sušo, sonce. Ne uspeva pa na apnenčastih tleh. Je nezahtevna in hvaležna rastlina, vsako pomlad jo porežemo, s tem spodbudimo bolj gosto rast. Cveti od avgusta do novembra, v tem času jo tudi nabiramo. Uporabljamo rastlino v cvetu, lahko je sveža ali posušena. Nabiramo cvetoče vršičke, velike 5 do 10 cm, okoli poldneva in jih posušimo na senčnem in toplem mestu. Posušeni cvetovi morajo ob sušenju ohraniti svojo naravno barvo. Nabrane poganjke sušimo cele, na manjše koščke jih zdrobimo tik pred pripravo čaja.

Simona Golob Polič

Na vrtu in v lončku

Vrese in rese, mnogi mislijo, da je to ista rastlina, kar je zmotno; v bistvu gre za dve povsem različni rastlini, ki cvetita podobno in v enakih barvah cvetov, razlikujeta pa se v različnem času cvetenja, rese cvetijo spomladi, vrese pa v jeseni, tudi oblika listov in rasti je različna. Sta pa obe rastlini enako uporabni v ljudskem zdravilstvu.

Simona Golob Polič

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta