Klub Marina: Mariborska odvetnika oprana očitkov, da sta sodelovala pri zlorabi prostitucije

04.10.2021 20:16
Zoper odvetnika Majo Praviček in Filipa Primca, ki si ju je tožilstvo v aferi Klub Marina prizadevalo posesti na zatožno klop poleg njunih klientov, tudi višji sodniki v Kopru niso dopustili vložitve neposredne obtožnice
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klub Marina je nemoteno deloval skoraj pet let, potem pa so januarja 2019 sledile številne aretacije osumljenih trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije. Foto: Damijana ŽIŠT

Zgodba okoli kluba Marina pri Ajševici v Novi Gorici, kjer so predlani januarja policisti zaradi suma, da se v elitnem klubu dogajata zloraba prostitucije in trgovina z ljudmi, opravili več hišnih preiskav in aretacij, se je zoper obtožene v tej zadevi prenesla na koprsko okrožno sodišče, kjer že nekaj mesecev poteka sojenje. Zadeva je zaradi obsežnosti razdeljena na tri dele. Prvi, ki jim sodijo zaradi kaznivega dejanja zlorabe prostitucije, so trije podjetniki. Sergej Racman, ki ima stalno bivališče sicer na Slovaškem, Jože Kojc in Dejan Šurbek, oba iz Štajerske, ter nekdanja direktorica podjetja Welnes & spa Klub Marina iz Ajševice pri Novi Gorici Vesna Trnovec. Poročali smo, da je v tem primeru že kar nekaj dokazov šlo iz sodnega spisa, kar pomeni, da so obveljali kot nezakoniti. Zato se nekateri osumljeni, ki se jim je očitala trgovina z ljudmi, niso znašli v zajetni obtožnici specializiranega državnega tožilstva (SDT). Preostalim se zdaj očita le zloraba prostitucije.

Posebno odmeven je ta primer tudi zato, ker si je tožilstvo prizadevalo vložiti neposredno obtožnico zoper mariborska odvetnika Filipa Primca in Majo Praviček, češ da sta vsak svojemu klientu (eden Dejanu Šurbku, drugi Vesni Trnovec) svetovala glede poslovanja kluba Marina in prekoračila svoja pooblastila oziroma prestopila zakonsko mejo na način, da sta sodelovala pri zlorabi prostitucije. Vendar tožilstvo ni uspelo v svoji nameri. Koprsko okrožno sodišče namreč ni dopustilo vložitve neposredne obtožnice zoper advokata, takšni odločitvi pa so zdaj pritrdili tudi višji sodniki.

Znano je, da je koprsko višje sodišče v sredini lanskega decembra potrdilo sklep koprskega okrožnega sodišča, da morajo določeni nezakonito zbrani dokazi policije v zadevi Marina iz sodnega spisa, nekaj izločene dokumentacije se je nanašalo tudi na zaupno komunikacijo med nekaterimi osumljenimi in odvetniki. SDT je, še preden je omenjeni sklep postal pravnomočen, na Okrožno sodišče v Kopru vložilo predlog za izdajo soglasja za vložitev neposredne obtožnice zoper omenjena odvetnika, a sodišče predlogu ni ugodilo. Tožilstvo se je pritožilo na višje sodišče, a tudi tam pogorelo, saj so višji sodniki pritrdili prvostopenjski odločitvi in v sklepu med drugim zapisali, da je bila v zadevi Klub Marina med drugim izločena tudi zaupna komunikacija med odvetnikoma in obdolženima in da ne sme biti uporabljena v kazenskem postopku. To se namreč lahko zgodi le izjemoma, kar je zakonsko določeno, a v konkretnem primeru te izjeme ni bilo. Omenjena komunikacija bi lahko bila uporabljena le, če bi bila odvetnika osumljena kakšnega kaznivega dejanja, česar pa ju SDT ni sumilo. Zato je sodišče sklenilo, da sta odvetnika Šurbku in Trnovčevi dajala le pravne nasvete in da je šlo za zaupno razmerje med njimi.

Tožilstvo pa je trdilo, da naj bi bila odvetnika Pravičkova in Primec storila kaznivo dejanje zlorabe prostitucije, ko sta Vesni Trnovec na njeno vprašanje, ali naj se klub Marina vključi v organiziranje ginekoloških pregledov, odgovorila, da naj tega ne storijo. Primec, ki se danes sicer ne ukvarja več z advokaturo, pa naj bi bil svetoval tudi, kako naj v klubu ravnajo glede odpovedi rezervacij gostov, ki so želeli v klub. S tem naj bi bila odvetnika po mnenju tožilstva vedela, da se v klubu Marina dogaja zloraba prostitucije, in sta pomagala pri prikrivanju te dejavnosti, zato je SDT želelo zoper odvetnika vložiti neposredno obtožnico. Omenjena zaupna komunikacija med odvetnikoma in njunima strankama je bila zasežena na elektronskih napravah Šurbka in Trnovčeve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta