Kitajci kupujejo domače električne avtomobile, ker jim bolj zaupajo

Janez Kovačič Janez Kovačič
13.06.2022 05:00

V letošnjih štirih mesecih je poskočila predvsem prodaja kitajskih elektrificiranih avtomobilov, ker kitajski kupci menda bolj zaupajo domačim avtomobilskim tovarnam.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
BYD atto 3, električni športni terenec, naj bi na trge pripeljal čez kakšen mesec, v osnovni verziji naj bi bil na voljo za približno 44 tisoč dolarjev.
Tovarna

V letošnjih štirih mesecih se je prodaja avtomobilov na Kitajskem, največjem trgu na obli, zmanjšala za krepkih 12 odstotkov. Razlogi so bolj ali manj znani. Na drugi strani je močno poskočila prodaja elektrificiranih avtomobilov, električnih baterijskih in priključnih hibridov. Po podatkih kitajskega združenja izdelovalcev vozil (CAAM) je bilo v tem času prodanih 1,49 milijona elektrificiranih avtomobilov, kar je še enkrat več kot lani v tem obdobju. Vse pa kaže, da si na tem delu kitajskega avtomobilskega trga tuje tovarne ne režejo debelih rezin.

Po nekaterih ocenah je kitajski trg elektrificiranih avtomobilov vreden približno 500 milijard dolarjev. Toda podatki za letošnje leto kažejo, da so znane in tudi na Kitajskem uveljavljene tovarne, kot so Volkswagen (VW), General Motors (GM) in Toyota, precej v ozadju. Vse bolj postaja očitno, da pri teh vozilih in tej tehnologiji prednjačijo domači oziroma kitajski izdelovalci. Tako so bili v omenjenem času v ospredju BYD (Build Your Dreams) pa Chery, Xpeng, Wuling in številni drugi. BYD je sam prodal okoli 390 tisoč elektrificiranih avtomobilov, kar je trikrat več kot Tesla. Po mnenju kitajskih kupcev tuji elektrificirani avtomobili ne ponujajo okolja, ki "omogoča udobje in izkušnjo pametnega telefona, čeprav bi se ob nakupu bencinskega avtomobila sicer odločili za tujo tovarno". Po podatkih CAAM je bila med desetimi najbolj uspešnimi izdelovalci oziroma tovarnami elektrificiranih avtomobilov v letošnjih štirih mesecih zgolj ameriška Tesla, medtem ko je bil nemški Volkswagen šele na petnajstem mestu.

Nemški Volkswagen je močno prisoten na Kitajskem, vprašanje pa je, kako bo v prihodnje.
Tovarna

Kljub temu pa je očitno, da kitajski kupci pri avtomobilih, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem (bencin, dizel, plin), še vedno veliko bolj kot domačim zaupajo tujim tovarnam. Se pa njihov tržni delež tudi tukaj zmanjšuje, saj je bil še pred časom 60- do 70-odstoten, v letošnjih štirih mesecih 52-odstoten, aprila pa je padel na 43 odstotkov. V tolažbo je dejstvo, da se je prodaja teh avtomobilov zmanjšala, da so bila nekatera največja kitajska mesta zaradi pandemije povsem zaprta skoraj dva meseca ipd. Makoto Učida, izvršni direktor japonskega Nissana, pravi, da postajajo kitajska avtomobilska podjetja vse močnejša in izjemno hitro napredujejo predvsem pri elektrificiranih avtomobilih. "Lahko se zgodi, da bodo v treh do petih letih nekatere tuje avtomobilske tovarne odšle iz Kitajske," še meni Japonec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta