Kemijski inštitut: Tri leta po umoru direktorja, policija preprečila še naročen umor

Damijana Žišt Damijana Žišt
21.11.2017 09:09

Na sodišču je že nova preiskava v povezavi z uslužbencem kemijskega inštituta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ustreljenega Janka Jamnika so v mlaki krvi našli 16. decembra 2014, tri dni kasneje je umrl, v ponedeljek, 22. decembra 2014, pa so policisti zaradi suma, da je vpleten v umor, odvzeli prostost Milku Noviču. 
Robert Balen

Predsednik države Borut Pahor je danes dopoldan na pogovor sprejel Marjano Novič, ženo na 25 let še ne pravnomočno obsojenega Milka Noviča, doktorja kemijskih znanosti, ki je bil spoznan za krivega umora Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta v Ljubljani. Jamnik je bil ustreljen decembra 2014.
Novico o sprejemu Novičeve so nam potrdili v kabinetu predsednika države. Novičeva, ki je zaposlena na Kemijskem inštitutu, je prejšnji teden predsedniku Slovenije poslala pismo, v katerem mu je opisala, kaj vse se dogaja z njenim možem Milkom Novičem od aretacije, Pahor pa jo je zaradi pisma povabil na razgovor.

Sodnica dva meseca pisala sodbo

Novičeva predsedniku piše, da se sicer zaveda, kakšne so njegove pristojnosti, da pa je prav, "da se seznanite s tem, da je z našim pravosodjem nekaj hudo narobe in da ta resnica boli ter ne škoduje le ugledu te države, ampak zastruplja tudi življenje v njej". Novičeva v pismu Pahorja predvsem opozarja na številne kršitve, ki naj bi se bile Noviču dogajale med sojenjem. Med drugim piše, da je bil njen mož Milko obsojen brez dokazov in da je v priporu, razen štirimesečne prekinitve, že 31 mesecev. Novičeva opozarja, da je sodnica Noviča obsodila le na podlagi obremenilnega izvedeniškega mnenja slovenskega izvedenca, čeprav so nemški izvedenci dejali, da ni mogoče trditi, da je prav Novič vzel življenje Jamniku. Opozarja tudi, da je bil slovenski izvedenec (gre za Franca Sabliča, op. avt.) v času, ko je napisal obremenilno mnenje za Milka Noviča, direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki spada pod notranje ministrstvo. In zato ne bi smel napisati izvedeniškega mnenja, saj je Noviča preiskovala policija oziroma Nacionalni preiskovalni urad.

Nov domnevni zločin na Kemijskem inštitutu

Medtem ko Novič čaka na odločitev višjega sodišča, na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka sodna preiskava zaradi kaznivega dejanja napeljevanja k umoru enega izmed zaposlenih vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta v Ljubljani, neuradno Janeza Plavca. Omenjenega kaznivega dejanja je osumljen 54-letni Michel Stephan, libanonski kemik, ki je nekaj let sodeloval s Kemijskim inštitutom v Ljubljani. Informacijo o priprtem nam je potrdil tudi njegov odvetnik Gorazd Fišer. Na ljubljanskem okrožnem sodišču so povedali, da je bil zoper Stephana odrejen pripor 20. oktobra letos zaradi suma storitve kaznivega dejanja napeljevanja k umoru. Zoper njega na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča poteka sodna preiskava. Trenutno pri preiskovalni sodnici Marjutki Paškulin tečejo naroki za zaslišanja prič. Neuradno preiskovalci tudi vedo, kdo je moški, ki naj bi mu bil Stephan naročil umoriti Plavca, vendar je našim organom pregona za zdaj nedosegljiv.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta