Katero načelo za prehrano naj velja v nosečnosti? Ne jejte za dva, jejte zdravo!

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
17.10.2022 06:00

Plod za rast in razvoj potrebuje hrano, ki mu zagotavlja energijo in gradnike, vse to pa v času nosečnosti dobi od svoje matere

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V nosečnosti uživajte s hranili bogato hrano in popijte dovolj tekočine. 
Shutterstock

V nosečnosti uživajte s hranili bogato hrano in popijte dovolj tekočine. Količinsko ne uživajte hrane za dva, poskrbite le, da bo hrana hranilno bogata, na spletni strani Inštituta za prehransko programiranje navaja klinični dietetik doc. dr. Evgen Benedik, ki opozori tudi na raziskavo o prehrani slovenskih nosečnic. Po njej večina bodočih mamic pri nas posega po precej nezdravi hrani, saj na jedilnik zelo pogosto uvrščajo hranilno revna živila, predvsem čokolado, ne pa tudi sadja in zelenjave, ki sodita med živila, bogata s hranili.

Zdrava popotnica za vse življenje

Da ni vseeno, kaj med nosečnostjo jemo in koliko, opozarjajo številni domači in tuji strokovnjaki, kajti na to temo je bilo narejenih že nič koliko raziskav. Številne so potrdile, da izbor prehrane nosečnice vpliva ne samo na plod oziroma otroka, temveč na generacije kasneje. Zato bi morala vsaka nosečnica poskrbeti za primeren jedilnik v času, ko pod njenim srcem raste drobno bitje. "Dvakrat premislite, ali boste jedli nezdravo, na hitro pripravljeno hrano ali boste poskrbeli za vse obroke, da bodo pestri, uravnoteženi, polni vseh sestavin, ki jih potrebujete tako vi kot plod. Še preden pokuka na svet, mu zagotovo želite dati zdravo popotnico za vse življenje," razmišlja Benedik.

To, da si otrok od časa spočetja do rojstva vse potrebne hranilne in zaščitne snovi za rast in razvoj zagotavlja preko matere, poudarjajo tudi pri NIJZ. Pomanjkanje posameznih hranil in zaščitnih snovi se lahko pri novorojenčku kaže kot nizka porodna teža, plod lahko ima zaradi tega okvare in mogoč je prezgodnji porod, opozarjajo, saj nezdrava in nezadostna prehrana bolj škodi otroku kot materi.

Enkrat na teden dan brez mesa

Kaj je torej v času nosečnosti priporočljivo jesti in česa ne? Strokovnjaki so si enotni: ne jejte za dva, jejte zdravo! Odsvetujejo ocvrte jedi, sladkarije in živila iz bele moke, kot je beli kruh, predvsem pa svetujejo, da se je dobro odpovedati pretirani uporabi soli in drugih začimb. Na NIJZ nosečnicam priporočajo zaužitje čim manjše količine maščob in izdelkov, ki vsebujejo maščobe, denimo mesnih izdelkov in namazov, kot tudi mesa nasploh. Menijo, da bi morala vsaka nosečnica vsaj enkrat ali dvakrat na teden uvesti brezmesni dan. Tudi sladke pijače - sladkani sokovi ter gazirane in negazirane pijače - niso zdrave, prav tako ne prekomerno uživanje slanih jedi, na primer čipsa. Bodočim mamicam polagajo na srce, naj v nosečnosti ne kadijo in ne pijejo alkoholnih pijač, saj vse to škoduje razvoju plodu oziroma zdravju otroka.

Nosečnice bi morale jesti trikrat do petkrat dnevno, obroke pa enakomerno razdeliti čez dan, ker se je tako po mnenju strokovnjakov mogoče uspešneje izogniti slabosti. Ker pa se takrat povečajo potrebe po dodatnih hranilih in energiji, je razmislek o vnosu mikrohranil, natančneje multivitaminskih pripravkov, več kot na mestu. Priporočljivo je, da se na jedilniku znajdejo zelenjava, sadje, polnozrnata živila, nemastno meso, perutnina, jajca, oreščki, tofu, semena, mleko in mlečni izdelki, občasno tudi ribe. Pri tem se je dobro izogniti velikim ribam, ker vsebujejo več težkih kovin kot majhne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta