Kamini: več kot samo romantika

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
16.01.2018 10:28

Kamine in kaminske peči v hišah uporabljamo večinoma kot dopolnilni vir ogrevanja pozimi, medtem ko so lahko v nizkoenergijskih hišah tudi edini vir toplote.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
.
Lokaterm/Creina

Kamine z odprtim kuriščem, katerih izkoristki so le 30- do 50-odstotni, zdaj nadomeš­čajo zaprti toplozračni, akumulacijski ali toplovodni kamini in kaminske peči z veliko večjimi izkoristki, tudi 90-odstotnimi, v katerih lahko kurimo polena ali pelete.
Kot pravi Blaž Smolnikar, lastnik podjetja Kip, d.o.o., sicer strateški partner podjetja Lokaterm Creina, so kamini z odprtim kuriščem stvar preteklosti: "So energetsko potratni. V stanovanju so danes dejansko uporabni samo še za romantiko, ne pa tudi za konkretno ogrevanje."

Izbira moči

Pri snovanju kamina se moramo vprašati, kako moramo izvesti obzidavo, da bo naš kamin zgrajen kvalitetno in bo deloval pravilno. Kaminski vložek je jedro kamina, ki pa šele s pravilno obzidavo postane popolna grelna naprava.
Shutterstock

Čim bližje stopnišču

Kako ogreti še druge prostore

Prostor, v katerem stoji kamin, ogrejemo brez težav, težje je toploto dovesti v druge prostore, razložijo v podjetju Creina/Lokaterm. Toplozračne različice ogrevajo s konvekcijo toplote, pri čemer topli zrak enakomerno kroži po prostoru. Za en prostor zadostuje model, ki omogoča naravno gibanje zraka, za ogrevanje več prostorov pa je treba izbrati kamin z vgrajenim ventilatorskim sistemom, da jih bo topli zrak po ceveh lažje dosegel. Ker pa se topli zrak med potovanjem po ceveh ohlaja, bo ogrevanje prostorov, ki so od kamina oddaljeni več kot šest metrov, manj učinkovito, pravijo v podjetju Creina/Lokaterm: "Bolj učinkovito in tudi gospodarno je izbrati kamin ali kaminsko peč z vgrajenim vodnim izmenjevalnikom, ki jo lahko priključimo na obstoječi sistem centralnega ogrevanja. V izmenjevalniku kroži osem do deset litrov vode, ki toploto prejema neposredno od plamenov, ogreta pa nato po ceveh potuje do radiatorjev. Količina vode v vgrajenem izmenjevalniku zadošča za dva ali tri radiatorje. Če želimo ogrevati več prostorov oziroma večjo površino, izberemo ustrezno velik hranilnik toplote, ki lahko stoji bodisi ob peči bodisi v katerem drugem prostoru (kleti), v njem pa se bo shranjevala topla voda, ki jo lahko speljemo tudi do cevi talnega ogrevanja. Na ta način lahko pozimi in v prehodnih obdobjih ogrevamo tudi sanitarno vodo."

Les mora biti suh

Kurjenje s poleni ima svoj čar, a tudi pomanjkljivosti, denimo nalaganje, ki je še vedno ročno, druga težava pa je prostor za shranjevanje drv.
Lokaterm/Creina

Nekaj pepela na dnu naj ostane

Blaž Smolnikar je prepričan, da je kamin treba ustrezno uporabljati, a ga ne "zlorabljati". "S kaminom je kot z avtomobilom. Če bomo z njim lepo ravnali, ga tudi redno vzdrževali, nam bo dolgo dobro služil, sicer se bodo slej ko prej pojavile napake in težave. Lepo ravnati pomeni, da polen ne mečemo v kurišče, temveč jih lepo položimo nanj oziroma jih nalagamo na druga polena. Zelo pomembna je zavest, da kurišča ne prenalagamo s poleni. Kamin je treba normalno uporabljati kot vsako drugo stvar. Tudi prepogosto čiščenje kamina ni priporočljivo, čeravno so nekateri pri tem zelo dosledni. Vedno pustite nekaj pepela na dnu kurišča, saj to peči samo koristi, nobene potrebe ni, da v kurišču odstranite ves pepel."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta