Janša ima prav

Urban Červek
09.01.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Velikonja

Zaradi zelo slabe epidemiološke slike v državi najbrž nikoli ne bomo vedeli, koliko dodatnih žrtev med ogroženo populacijo ljudi, ki imajo visok krvni tlak, prekomerno težo, povišan sladkor v krvi in "pridružene bolezni", so povzročila zadnja razkritja o ozadjih nabave hitrih testov za odkrivanje okuženih z novim koronavirusom. Primeri se bodo najbrž porazgubili v že tako porazni statistiki žrtev epidemije covida-19.

Če smo bolj sumničave narave in ne verjamemo, da so politične povezave nadobudnih mladih podjetnikov, ki so državi priskrbeli hitre teste sumljive kakovosti, zgolj naključne, in pri tem upoštevamo še njihovo poslovno-kriminalno preteklost - kakšne sklepe lahko izpeljemo? Nič več in nič manj kot to, da so državo morda ugrabile strukture, podobne organiziranemu kriminalu.

Janez Janša tem pojavom pravi globoka država, proti kateri se je treba boriti. Prav ima. Pojavi korupcije v zdravstvu so znani in stari vsaj toliko, kot je stara Slovenija. Že res, da se zaslužkarji v preteklosti vsaj niso snemali in posnetkov na vsesplošno zgražanje objavljali na družbenih omrežjih, ampak so svoje "marže" od poslov z državnimi ustanovami porabili bolj diskretno. A tu gre bolj za razliko v obliki kot v vsebini.

Najprej na misel pridejo večkrat preplačane žilne opornice in pri zdravnikih odkriti trezorji z zlatimi palicami ter računi v Švici (primer, ki ga sodstvo do danes ni uspelo zaključiti), a spomin marsikomu seže še dlje v preteklost, tudi do razvpitih operacijskih miz, ki jih ljubljanski UKC nikakor ni mogel kupiti brez vampirskih posrednikov, ki so se obnašali, kot da oni vodijo razpis in ne narobe.

Janša ima torej prav, Sloveniji očitno vladajo vzporedne strukture, ki kradejo javni denar. Eni bolj na očeh, drugi bolj prikrito. Borut Pahor, takrat v vlogi predsednika vlade, je govoril o stricih iz ozadja. A vprašajmo se, ali je Janša človek, ki bo temu naredil konec. Oseba, ki se je še vedno drži madež največje med vsemi aferami, prodaje orožja ob osamosvojitvenih vojnah. In ki sled afer pušča vse do danes. Mislili bi si, da jih je vsaj afera Patria izučila, a ne. Znova in znova prihajajo na dan primeri, kot so nakazila denarja preko Bosne (Đuđić) in sedaj mladi kriptoposlovneži, ki so zavohali možnost kovanja dobička v času epidemije (kot je rekel njihov član v zadnji oddaji Tarča; v vojni in epidemiji se da služiti).

Janša in njegova SDS, tako kot je pod njegovim vodstvom organizirana, sta zato del problema in ne del rešitve. A pri tej ugotovitvi smo šele na pol poti. Kajti alternativa, ki se ponuja, glede na izkušnje v preteklosti žal nikakor ne daje upanja, da se bo sistem spremenil bistveno na bolje. Govoriti, da so vsi isti, je preenostavno in nekonstruktivno. A problemi so globlji in težje rešljivi, kot sta zgolj morebitno strmoglavljenje vlade in njena zamenjava z drugo opcijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta