Iz Štajerca: Ko iz odpada nastaja avantgardni nakit

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
14.08.2018 11:26

Vesna Plavec iz odpadnega industrijskega aluminija izdeluje avantgardni nakit.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vesna Plavec: "Vsak moj izdelek je unikaten. Poleg tega je vsak košček slovenski, ne uporabljam dragih kamnov."
Andrej Petelinšek

Družina, narava in glasba so moja 'droga, religija'. Ko delam, poslušam Laibach, Led Zeppelin, Pink Floyd ... Sem stara rockerica, vpliv glasbe je močno viden v mojih delih. Idej je neskončno. Dobesedno sem v zanosu, ko delam, v glavi imam vulkan. Energija je nora. Ko vzameš kos aluminija in iz njega narediš tudi umetniško nosljiv kos ali glamur, je občutek neverjeten. Gre za alternativno sceno, za nesmrtni brezčasni nakit, na novo rojeno kovino z močnim sporočilom, avantgardno eklektičen stil in epsko eleganco, ki je večna. Reciklaža sodobne kovine, industrijskega aluminija in uporaba starodavnih ročnih tehnik sta moj globok poklon našim keltsko-rimljansko-slovanskim koreninam," je povedala Vesna Plavec iz Slovenske Bistrice, oblikovalka avantgardnega nakita iz aluminija, potem ko so bili njeni trije kosi nakita izbrani za Razstavo sodobnih inovativnih izdelkov na temeljih dediščine v Sloveniji, poimenovani Iz rok do oblike.

"Vsi vemo, da je najlepše, če znaš delati za svojo dušo. Začela sem iz radovednosti, se vrnila k svojim mladostnim sanjam," pove oblikovalka nakita iz aluminija Vesna Plavec. 
Andrej Petelinšek

Alternativa ceneni, hitri modi

Njen nakit z močnim sporočilom je čudovit preplet starodavnih ročnih tehnik in sodobne kovine. Poleg tega je alternativa ceneni, hitri modi, saj vključuje trajnostne, ekološke in etične vidike. Trajnostna moda, imenovana tudi ekološka moda, je del rastoče filozofije oblikovanja, ki ji sledi. Cilj je ustvariti sistem neomejene uporabe v smislu človekovega vpliva na okolje in družbeno odgovornost. Z uporabo ostankov aluminija in industrijskih polizdelkov poudari njihovo pomembnost, daje kovini nov smisel in dodano uporabno vrednost. Aluminij je cenovno ugoden in veliko bolj prijeten za kožo, kot na primer določene zlitine zlata, srebra in železa.

Nakit Vesne Plavec je z močnim sporočilom ter čudovit preplet starodavnih ročnih tehnik in sodobne kovine. 
Andrej Petelinšek

Uporniška mini kolekcija

Vesna Plavec razvija svojo blagovno znamko, na spletu jo najdete pod imenom Avantgard metalli. Vključena je v skupino "FlourishandThriveAcademy" 6000 oblikovalcev nakita z vsega sveta. Redno spremlja seminarje, delavnice, izmenjuje mnenja in kritike med soustvarjalci. Lani je pridobila mednarodni certifikat odličnosti 1. stopnje (JewelleryBrandCertificate). Kot pravi, želi na trgu uspeti z mini uporniško kolekcijo: "Vsak moj izdelek je unikaten. Ročno obdelana, groba, nesramna, brutalno kovana in taljena kovina poudarja svoje najlepše srebrne barve in odtenke sivih senc. Nakit iz aluminija ima kar nekaj prednosti, ne potrebuje zahtevnega vzdrževanja, je okolju prijazen in lahek, obstojen na vso kozmetiko in parfume. Z njim lahko greste v vodo, odličen je za potovanja, prav tako ga ni treba polirati, dlje kot ga nosiš, lepši je. Poleg tega je vsak košček slovenski, ne uporabljam dragih kamnov.

Spoznava nove tehnologije, saj se je vedno treba naučiti česa novega. Dejansko mora Vesna Plavec za vsak kos nakita narediti recept.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta