Hujšanje: Debela naj bo samo volja

NR
18.03.2018 05:00

Pri hujšanju je potrebna predvsem motivacija. Če je niste našli, morda to ni pravi čas za ta osebni podvig, ki je res težaško delo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uresničljive sanje

Ali si že dolgo želite shujšati in vas zanima, kateri način za izgubo kilogramov je najboljši? Prvi in najpomembnejši korak do vitkejše postave je motivacija. Morda menite, da ste zelo motivirani in da si to močno želite. Toda resnično motivirano osebo označujejo dolgotrajna vztrajnost, osebni razlogi in zavedanje, zakaj si nekaj želi.

Pomembni so osebni razlogi

Ljudje želijo shujšati iz različnih razlogov. Nekateri želijo imeti lepo postavo za obisk plaže, drugi želijo ponovno obleči svojo najljubšo obleko, biti privlačnejši, izboljšati svoje zdravje. A le redki se zavedajo, da vsaka motivacija in vsak razlog nista dovolj velika, da bi vztrajali. Zato pogosto odnehamo, še preden smo izpolnili svoje cilje.
Za hujšanje se ne bi smeli odločiti zaradi zunanjega pritiska ali občutka, da morate nekaj storiti, če vam to ni resnično pomembno.
Prav tako bodite pripravljeni, da vam bo včasih zelo težko in da rezultati ne bodo vedno vidni. Najpomembneje je, da imate svoje osebne razloge, ki so zelo pomembni za vas, in da verjamete, da lahko to resnično dosežete.
Če trenutno ne morete najti svoje motivacije za hujšanje, se poskušajte spomniti predhodnih izkušenj. Razmislite, kaj vas je takrat motiviralo, kakšne razloge ste imeli, da ste pri spremembi vztrajali do konca?
To lahko predstavlja vašo strast. Pomembno je samo, da vas nekaj motivira od znotraj in da vam daje potrebno moč in voljo.

Kakšnega ste se videli kot otrok?

Če se trenutno ne morete ničesar spomniti, vam lahko pomagamo z nekaj idejami. Spomnite se, kako pomembni so za vas vaša družina, prijatelji, služba, izobrazba in še posebej zdravje ter dobro počutje. Razmislite, kakšni želite biti, koga občudujete, spomnite se, kakšno predstavo ste imeli o sebi kot o odraslem, ko ste bili še otrok.
Pomembno je, da si te stvari zapišete, da bi jih imeli vizualno pred seboj. Postavite jih v pozitivni kontekst in izpostavite svoje prave vrednote. Ne poudarjajte tega, čemur se želite izogniti, temveč to, kar želite doseči. Namesto "ne bom prekinil hujšanja, ker bom s tem ogrozil svoje zdravje" zapišite "vztrajal bom pri hujšanju, ker želim izboljšati svoje zdravje, še zlasti svoj krvni tlak".
Zakaj je to pomembno? Ko lastne cilje povežemo z vrednotami, se težje odrečemo ciljem, saj bi to predstavljalo odrekanje našim vrednotam in s tem delu sebe. Vsakdo ima drugačne vrednote, zato bodo nekateri izpostavili zdravje, nemoteno druženje z otroki in vnuki, učinkovitost pri delu, privlačnost nasprotnemu spolu itd.

Kje se vidite čez pet let?

Naredite vajo. Predstavljajte si sebe čez pet let v dveh različnih situacijah. V prvi ste ostali pri isti teži ali pa se morda še zredili, v drugi situaciji pa ste shujšali na želeno težo. Zdaj poskušajte napisati čim več podrobnosti o svojem življenju za ti dve situaciji. Za obe se poskušajte spomniti čim več pozitivnih in negativnih stvari. Tudi izguba teže ni v vsem pozitivna, saj vam morda ne bo všeč zgodnje vstajanje, tek po dežju ali priprava zdravega zajtrka. Tudi v drugi situaciji ni potrebno, da so samo negativne stvari. Zagotovo boste uživali v tem, da lahko kadarkoli pojeste, karkoli si zaželite. Vzemite si čas in podrobno opišite obe predstavi. Nato poglejte v prihodnost, v kateri ste shujšali, in najdite razloge, ki so osebno pomembni za vas in bodo za vas zelo pozitivni, če shujšate.
Včasih imajo ljudje precejšnje število osebnih razlogov za hujšanje - pa tudi proti hujšanju. Kot razlog proti lahko vzamemo prosti čas, ki ga porabite za telovadbo. Ta vam lahko odvzame nekaj ur tedensko, z dobrim načrtovanjem in razporedom pa si lahko čas organizirate tako, da ga maksimalno izkoristite in storite vse. Pri hujšanju sta sprememba prehrane in telovadba obvezni. Zavedajte se, da bo težko, in to sprejmite, da boste na to pripravljeni.

Sprejmite končno odločitev

Upamo, da smo vam vsaj malo pomagali pri iskanju potrebne motivacije. Če je niste našli, morda to ni pravi čas za hujšanje. Zapomnite si, da morajo biti razlogi za hujšanje samo vaši in morajo izhajati iz vas in vaših vrednot. Pripravite se na težko delo, saj ta proces ne bo preprost, vendar bodite vztrajni, da bi prišli do stanja, v katerem boste srečni in zadovoljni s seboj. Ko se za nekaj močno trudimo, je namreč zadovoljstvo z doseženim toliko večje! 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta