(FOTOREPORTAŽA) Razglednice z jadranske obale - slikovite in raznolike

Andrej Petelinšek
15.10.2022 06:00

Na Hrvaško resda najbolj množično potujemo poleti, ko uživamo v toplem morju in sončnih žarkih. Toda na jadranski obali je prijetno in zanimivo tudi v drugih letnih časih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ko se morje ohladi in sonce nekoliko nižje leži nad obzorjem, se lahko na obali Jadranskega morja posvetimo drugim užitkom. Na primer pohodništvu po katerem od gorskih masivov, ki obalo ločijo od zaledja, Velebitu, Mosorju ali Biokovu. Po njih so speljane številne pohodniške poti, razgledne točke na vrhovih pa ponujajo spektakularne poglede na obalo, morje in otoke. Hrvaški turistični delavci trdijo, da se z vrha Biokova v jasnem, vetrovnem dnevu vidi celo do Italije. Na Hrvaškem je tudi vedno več možnosti za kolesarjenje, vožnjo s kajakom in druge aktivnosti. Če nam ni do aktivnega oddiha, pa se lahko predajamo brezdelju in odlični kulinariki v katerem od letoviških krajev, v katerih jeseni ni več gneče. Na voljo imamo tako mondena turistična središča z množico hotelov kot manjše kraje z apartmajskimi hišami, ki so dobra izhodišča za izlete.

Fotografija je ilustrativna. 
Andrej Petelinšek

Baška Voda je eno najstarejših in najbolj obiskanih letovišč na Makarski rivieri. Veliki pomol so zgradili leta 1912, zaradi njega je Baška Voda kmalu postala pomembno trgovsko pristanišče. Obnovljena in povečana luka je danes temelj navtičnega turizma v kraju.

Andrej Petelinšek

V okolici Basta, po katerem sta dobila ime Baška Voda in Baško Polje, se pogled ustavi na obsežnih vinogradih in borovih gozdovih, ki segajo vse do vznožja gorovja Biokovo. Na greben gorskega masiva vodi več označenih poti, ki se prebijajo čez na prvi pogled neprehodne stene.

Andrej Petelinšek

Na Makarski rivieri leži tudi plaža Vruja, nekoč dostopna samo po morju. Lokalni mogotec je na njej ilegalno zgradil apartmajsko naselje z bazenom in do obale speljal cesto, zato okoliški prebivalci vsako leto organizirajo proteste.

Andrej Petelinšek

Na Biokovu se lahko sprehodite tudi po tako imenovanem Skywalku ali "Nebeski šetnici" (Nebeškem sprehajališču). Gre za razgledno točko na višini 1228 metrov nad morjem, s katere je fantastičen razgled na velik del jadranske obale z otoki. Steklena tla pa omogočajo pogled na stene Biokova s ptičje perspektive - če le nimate vrtoglavice.

Otok Lošinj je priljubljena destinacija Slovencev.
Andrej Petelinšek

Slikovito pristanišče v središču naselja Veli Lošinj na otoku Lošinju z živopisnimi baročnimi stavbami, ki tvorijo značilno veduto mesta. Otok Lošinj je kot klimatsko zdravilišče primeren za obisk tudi v jesenskem in zimskem času.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta