(FOTO) Tako so stavkali: V Mariboru samevala upravna enota

Uredništvo Večera
24.01.2018 09:38

Po državi spremljamo, kako poteka stavka 16 sindikatov javnega sektorja. Ti stavkajo, ker želijo izboljšanje plač.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavka na upravni enoti Maribor
Igor Napast

V Mariboru brez posebnosti

Samevajo danes hodniki občinske stavbe v Mariboru, kjer sicer gostuje tudi upravna enota. Ljudje očitno vedo, da bodo danes težko kaj uredili, za nujne primere sicer ostaja odprta ena pisarna, kjer občani dobijo vse potrebne informacije, predvsem pa naj bi po zagotovilih lahko uredili tudi najbolj nujne stvari. Jutro morda ni bilo najbolj reprezentančno, saj gneča ponavadi nastane po enajsti uri, še pojasnjujejo v upravni enoti, a večje gneče ne pričakujejo.

Fotografija je ilustrativna. 
Igor Napast
Stavka na upravni enoti Maribor
Igor Napast
Splošna stavka na Ekonomsko polsovni fakulteti v Mariboru
Igor Napast

Ptuj: Čakalnih vrst ni

Na Ptuju stavka poteka brez posebnosti. Ljudje so bili o stavki očitno dobro obveščeni, čakalnih vrst ni, hodniki upravne enote in centra za socalno delo večinoma samevajo, podobno je tudi v laboratoriju ptujskega zdravstvenega doma in bolnišnice.

Stavka v laboratoriju zdravstvenega doma Ptuj
Hojka Berlič
Napovedi sindikatov
Uroš Šoštarič

Celje: V kulturi delajo

Osrednja knjižnica Celje podpira današnjo stavko zaposlenih v javnem sektorju. Člani sindikata in ostali zaposleni v Osrednji
knjižnici Celje pa bodo ta dan stavkali na delovnem mestu. Vsi zaposleni skupaj so se odločili, da bo knjižnica ta dan poslovala po običajnem delovnem času od 8. do 19. ure. Prav tako bodo izvedli vse napovedane dogodke ob 60-letnici knjižnice Pri Mišku Knjižku. Danes ob 17. uri bo tam gostovalo lutkovno gledališče Frufru iz Ljubljane z lutkovno predstavo Muca copatarica.
Delo normalno poteka tudi v Slovenskem ljudskem gledališču v Celju. Zaradi napovedane stavke pa odpade današnje gostovanje v Mestnem gledališču Ptuj. Predstavo Rose Bernd si bodo Ptujčani lahko ogledali 21. aprila.
Damjan M. Trbovc, sindikalni zaupnik sindikata Glosa SLG Celje, nam je sporočil, da sta v celjskem gledališču odpadli dve vaji za predstavo Mučenik in gostovanje predstave Rose Bernd v MG Ptuj. Dodaja, da stavka ni bila obvezna. Nikomur se tudi ni bilo treba izjasniti, ali stavka ali ne, se pa lahko, če želi. Stavko so izvedli na delovnem mestu med 10. uro in 11.30.
Tudi v zgodovinskem arhivu Celje danes ne stavkajo. Delo poteka normalno, arhiv je odprt tudi za vse, ki potrebujejo njihove usluge kot tudi tiste, ki si želijo ogledati aktualno razstavo Dekade sedemdesetih. Odprt bo tudi Muzej novejše zgodovine v Celju, kjer bodo danes obeležili dan spomina na žrtve holokavsta. Od 17. ure dalje bosta na ogled dve gostujoči razstavi: Slovenci v nemških taboriščih Muzeja novejše zgodovine Ljubljana in Kamnite solze Sinagoge iz Maribora. Uro kasneje bo sledilo predavanje Romi v Auschwitzu direktorja mariborske sinagoge Borisa Hajdinjaka. Odprt je tudi Pokrajinski muzej, kjer delo poteka po običajnem urniku.

Koroška: Stavkajo upravne enotae in CSD-ji

Večina delavk in delavec iz upravne enote Radlje ob Dravi so takoj po jutranjem sestanku zapustili delovno mesto in se podali na shod v Ljubljano. Za stranke danes, ko imajo sredin podaljšan delovnik, ne bodo dosegljive, večino nujnih del, določenih s strani ministerstev pa bosta prevzeli vodji. Če bi ostale na delovnem mestu nič ne bi dosegle, saj preveč strank osebno poznajo in bi zanje opravile tudi ne nujna dela, povedo pred odhodom. Tiste, ki so na delovnem mestu ostale, bodo vsem strankam razložile, zakaj danes stavkajo, jih prosile, da pridejo drug dan, opravljale pa samo nujno. Razumejo, da to marsikomu ne bo povšeči, a vendar se počutijo prikrajšane za denimo napredovanja. Kakšnih posebnosti in daljših čakalnih vrst vseeno ne pričakujejo. Po tem, ko so na vrata nalepile še zadnja obvestila in plakate, so se odpravile na avtobus za Ljubljano. Radeljski stavkovni sili se bosta iz upravnih enote pridružili le še dve delavki iz slovenjgraške upravne enote. Avtobus pa so zapolnili skupaj z vzgojiteljicami iz Slovenj Gradca.

Stavka na upravni enoti v Radljah ob Dravi 
Urška Polanc
Stavka na upravni enoti v Radljah ob Dravi 
Urška Polanc
Stavka v centru za socialno delo v Radljah ob Dravi
Urška Polanc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta