(FOTO) Predstavitev valhalle: Pri Aston Martinu napovedujejo novo dobo

Vinko Kernc Vinko Kernc
28.07.2021 05:00

Znana britanska znamka se spušča na novo avtomobilsko področje: potem ko se je po 60 letih vrnila v formulo 1, zdaj načrtuje tekmo za kupce najdražjih superšportnih avtomobilov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aston martin valhalla: ''mala valkyrie'', ki na novo definira to znamko in ki želi sloviti Nordschleife prevoziti v šestih minutah in pol.
Dominic Fraser

Da načrtujejo superšportni avtomobil, je bilo jasno že marca 2019, ko so v Ženevi predstavili prvi koncept. Zasnova sama po sebi še zdaleč ni nekaj novega, je pa nova za to znamko: motor bo postavljen zadaj sredinsko, kar je odsev njihovega nastopanja v formuli 1.

Kako so si pod vodstvom Lawrencea Strolla, izvršnega direktorja Aston Martina, zamislili novi avtomobil? V prvi vrsti napovedujejo, da bo valhalla cestni dirkalnik, zgrajen okoli voznika, in da bo napovedal nove modele te znamke s takšno zasnovo.

Tudi pri valhalli je velik poudarek na majhni masi (cilj je manj kot 1550 kg) ter na dirkaški aerodinamiki, a se tudi pojave ne sramuje - vrata bodo dvižna naprej in navzgor.
Dominic Fraser

Vse skupaj sloni na okvirju iz ogljikovih vlaken, ki ga bodo izdelovali pri Aston Martinu, nad njim pa bodo karoserijski deli (prav tako iz ogljikovih vlaken), ki jih bodo izdelovali pri dirkaški ekipi Red Bull Racinga. Ne preseneča, da bo nekaj konstrukcijskih rešitev in delov podobnih kot pri modelu Valkyrie, začenši z nosilnim okvirjem, nekaj pa jih bo povsem novih za to znamko, kot denimo osemstopenjski dvosklopčni menjalnik.

Nosilni okvir, podvozje spredaj (potisni drog), spoznanja in rešitve iz aerodinamike ter krmilna elektronika imajo vzor v formuli 1 in po tem vzoru naj bi bil tudi pri njih zasnovani motor V6 biturbo, a so se nedavno odločili za nekaj temeljitih sprememb, vključno z motorjem. Ta bo zdaj, kot kaže, V8 biturbo znamke Mercedes-AMG, ki mu bosta pri pogonu pomagala dva elektromotorja.

Dominic Fraser

Shema hibridnega sklopa je že uveljavljena: bencinski motor (552 kW pri 7200 vrt./min.) in elektromotor bosta poganjala zadnji kolesi, drugi elektromotor pa prednji. Znan je podatek o skupni moči elektromotorjev (150 kW), zanimivo pa je, da bo v zgolj električnem načinu pogon samo na prednji kolesi. Za napajanje elektromotorjev bo skrbela 400-voltna baterija (Rimac!) moči 150 kilovatov, s katero bo dosega največ 15 kilometrov, največja hitrost v električnem načinu pa bo 130 kilometrov na uro.

Dominic Fraser

Skupne moči sistema bo zajetnih 699 kilovatov; pri tem bo lahko pogonska baterija v hibridnem načinu gnala tudi samo zadnji kolesi, sicer pa bo razdelitev navora med obe premi elektronsko nadzirana in prilagodljiva. Prilagodljiva bosta tudi vzmetenje in blaženje, in ker bo valhalla dosegla prvih 100 kilometrov že po 2,5 sekunde, največ pa 330 kilometrov na uro, bodo zavore ogljikokeramične ter krmiljene električno, torej ne mehansko. Za valhallo so gume razvili pri Michelinu.

O notranjosti je podatkov zelo malo. Pravijo, da bo zmes tiste iz valkyrie in one iz dirkalnika F1, da bodo poleg sedeža nastavljive tudi stopalke in da bo na voljo z levim in z desnim volanom.

Valhalla je še vedno le koncept in kmalu naj bi sledil dinamičen razvoj, pri katerem bodo imeli ključno vlogo Sebastian Vettel, Lance Stroll in Nico Hulkenberg. Prodaja naj bi stekla v drugi polovici leta 2023, cena pa je odvisna od načrtovane skupne proizvodnje. Sprva so menili, da bi jih prodali le 500 po 850 tisočakov, zadnji načrti pa so izdelati 1000 kosov, pri čemer bi vsak stal okoli 750 tisočakov.

Kakorkoli že, Aston Martin je le Aston Martin, znamka z odličnim pedigrejem, zato gre verjeti, da bo 1000 valhall morda premalo za potešitev vseh želja.

Dominic Fraser
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta