(FOTO) Ljubo Jasnič: Stranka DeSUS odreka podporo vladi. Poslanci se s tem ne strinjajo

12.10.2021 21:12
Predsednik stranke upokojencev Ljubo Jasnič je po še enem dolgem popoldnevu zasedanja naznanil, da stranka odreka podporo vladi Janeza Janše.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ivan Hršak pravi, da poslancev DeSUS ne bo na Janšev koalicijski sestanek.

Robert Balen
Poslanec Ivan Hršak se ni strinjal z dokumentom.
Robert Balen

"Nekatere stvari smo morali postaviti na pravo mesto," je predsednik Desus​a Ljubo Jasnič povedal po včerajšnjem zasedanju vodstva, izvršilnega odbora in sveta upokojenske stranke. Seja sveta stranke je prinesla odločitev, da odrekajo podporo vladi Janeza Janše in jo pozivajo k razpisu predčasnih volitev. "Desus ne bo več podpiral ne tekočih, kaj šele zakonskih ukrepov te vlade. Najprej ji odrekamo podporo pri bližajočem se glasovanju o državnih proračunih za 2022 in 2023; Desus ne more in ne sme podpreti proračunov, ki na državljane obešata rekordne finančne izdatke in primanjkljaje. Ker te bomo enkrat morali plačati, in verjemite mi, da bodo prvi, ki bodo te dolgove plačali, ravno upokojenci," izhaja iz besedila dokumenta, ki so ga po besedah predsednika sveta stranke Antona Urha enotno podprli. Po napovedih naj ne bi podprli tudi zakona o demografskem skladu, novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o dolgotrajni oskrbi.

Robert Balen

A podpora dokumentu ni bila soglasna, nam je zatem dejal namestnik vodje poslancev Desusa Ivan Hršak in povedal, da s poslancem Brankom Simonovičem glasov temu predlogu nista dala. "Stališče poslancev je, da tega ne podpiramo. Kako bomo glasovali za posamezen zakon, se bomo v poslanski skupini pred vsakim glasovanjem usedli in se dogovorili," je za Večer dejal Hršak in nadaljeval, da bo tako tudi pri proračunu. Jasničevi napovedi, da bodo glasovali proti, zato ne pritrjuje. O podpori interpelacijam ministrov Simone Kustec, Marjana Dikaučiča in Aleša Hojsa včeraj niso govorili.

Predsednik sveta stranke DeSUS Anton Urh.
Robert Balen

Še pred tem so bile sicer včeraj spet v razmahu namere posameznikov o izključitvi poslancev iz stranke. Kritiki poslancev Hršaka, Simonoviča in bolniško odsotnega Franca Jurše so si namreč prizadevali, da bi se to vprašanje vrnilo na mizo. Kot smo v pogovorih z nekaterimi izvedeli, še vedno menijo, da so poslanci šibak člen stranke, ji zmanjšujejo rejtinge in da jo bodo v mesecih do volitev samo še nadalje slabili. Pozivi k odstopu poslancev so se pojavili že na septembrski klavzuri, izvršni odbor pa takšnega sklepa nato ni sprejel in ga ni predlagal v obravnavo svetu. Po besedah naših sogovornikov naj bi si izključitve poslancev še vedno želela šef pokrajinske organizacije Pomurje Drago Kocbek in nekdanja vodja stranke Brigita Čokl. Poslanci pa tudi v primeru, da bi jih stranka k temu pozvala, ne bi odstopili, nam je dejal Hršak, saj podlage za njihovo izključitev "razen pavšalnih in izmišljenih obtožb" nimajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.