(FOTO in VIDEO) To je najhitrejši brezpilotnik na svetu, hiter kot dirkalnik formule 1

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.03.2024 17:00

Najsodobnejši brezpilotnik, ki ga je izumila nizozemska ekipa Dutch Drone Gods, je Maxa Verstappna v njegovem novem dirkalniku formule 1 na dirkališču Silverstone spremljal polni krog.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Ralph Hogenbrik in Max Verstappen s tačas najhitrejšim dronom na svetu. 
Joerg Mitter/red Bull Content Pool

Na dirkališču v Silverstonu je dirkaču formule 1 Maxu Verstappnu v njegovem bolidu moštva Red Bull delal družbo brezpilotni letalnik, ki je bil v zraku vsaj enako hiter kot trikratni svetovni prvak na tleh. Nizozemsko podjetje Dutch Drone Gods je dron FPV razvilo posebej za ta namen, ročno pa ga je upravljal pilot Ralph Hogenbirk. Kratica FPV označuje prvoosebni pogled (first-person view). Ko govorimo o letenju z dronom FPV​, to pomeni, da piloti brezpilotnikov tega tipa na zaslonu ali očalih vidijo to, kar "vidi" dron.

Pri razvoju brezpilotnega letalnika so iskaili najbolj optimalno ravnovesje med doseganjem najvišje hitrosti in učinkovitosti, brez preobremenitve elektronike ali baterije.
Joerg Mitter/red Bull Content Pool

"Nikoli si nisem mislil, da bom videl dron, ki lahko leti tako hitro in snema dogajanje," je dejal Verstappen, potem ko je brezpilotnik videl v akciji na dirkališču. Na nekaterih mestih, posebej na počasnih ovinkih, se je dron dirkaču zelo približal, ponekod pa majhne leteče naprave zaradi vodnega oblaka, ki se je dvigal izza dirkalnika pri visokih hitrostih, sploh ni mogel videti. Cilj eksperimenta je bil doseči čim boljši posnetek, ne pa tudi prehiteti dirkača na tleh.

Majhen brezpilotni letalnik se je v oblaku vode občasno skril pred pogledom dirkača formule 1.
Joerg Mitter/red Bull Content Pool

Razvojna ekipa je dron, ki po hitrosti lahko konkurira dirkalniku formule 1, snovala več kot leto dni. Končni rezultat je leteča naprava, ki jo je mogoče upravljati na daljavo in doseže najvišjo hitrost 350 km/h, do 300 km/h pa pospeši v zgolj štirih sekundah. Za nadzor brezpilotnika so uporabili radijski kontroler, pilot pa je polet spremljal skozi očala, na katera se je prenašala nizkoločljiva slika iz kamere drona.

Notranjost izjemno hitrega drona, ki doseže najvišjo hitrost 350 km/h.
Joerg Mitter/red Bull Content Pool

Kot kamere, nameščene v dronu, je lahko pilot spreminjal in prilagajal s pomočjo pedala, izkušnje pa si je Hogenbirk, ki ga mnogi poznajo pod vzdevkom Shaggy FPV, nabral s pilotiranjem in spremljanjem tekem gorskega kolesarjenja. Vseeno se je na dogodek poleta nad dirkališčem formule 1 pripravljal s pomočjo več simulatorjev letenja, na stezi pa je sledil dirkalnim avtomobilom, za volanom katerih je med drugim sedel tudi večkratni zmagovalec dirk formule 1 David Coulthard. "Ko vidite posnetke s širokim zornim kotom, izgubite dojemanje hitrosti dirkalnika. Prepričan sem, da bomo v bližnji prihodnosti to videli kot del prenosa dirk formule 1," je dejal Coulthard.

Majhen brezpilotni letalnik za bolidom formule 1.
Joerg Mitter/red Bull Content Pool

Povprečni dron omogoča letenje s hitrostjo do 60 km/h, baterija ga v zraku drži do 30 minut. Zaradi potrebe po hitrih pospeških in zaviranjih je imela baterija drona Dutch Drone Gods kapaciteto zgolj tri minute. Tudi njegova pogonska tehnologija se od običajnih dronov precej razlikuje in je še najbolj podobna kategoriji dirkalnih dronov, ki prav tako morajo biti hitri in odzivni. "Vendar smo naredili še korak dlje z vključitvijo zmogljivejšega motorja, zelo specifične kombinacije konfiguracije vrtljajev na minuto, velikosti in oblike propelerja ter baterije," so zapisali pri Dutch Drone Gods. Vse to z namenom poiskati najbolj optimalno ravnovesje med doseganjem najvišje hitrosti in učinkovitosti, brez preobremenitve elektronike ali baterije. Svoje je k zmogljivostim naprave prispevalo tudi sodelovanje z Red Bullom, saj so uspeli za deset odstotkov zmanjšati težo brezpilotnega letalnika in ga narediti karseda aerodinamičnega. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta