(FOTO) Evropski zapor, hujši od Golega otoka: Z otoka s trdnjavo ni uspelo pobegniti nikomur

D.Ži
17.11.2023 10:50

Premožni zaporniki so podkupili paznike, da so jim dodelili zasebne celice in boljše obroke, ostali pa so ždeli v temi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Chateau d'If za svojimi debelimi zidovi skriva zelo mračne zgodbe. 
Profimedia

If je nekdanji francoski zaporniški otok, ki ga mnogi še danes imenujejo evropski Alcatraz. Gre za otoček, ki obsega 0,03 kvadratnega kilometra v zalivu, ki je 3,5 kilometra oddaljen od starega pristanišča v Marseillu. Najbolj markantna stavba na njem je trinadstropna trdnjava.

Zaporniškemu otoku je knjižni spomenik postavil Alexander Dumas. 
Profimedia

Chateau d'If je dal v zgodnjem 16. stoletju zgraditi francoski kralj Franc I., da bi zaščitil obalo pred invazijo, pa tudi da bi novo floto galej skril pred radovednimi pogledi. Zaradi utrjenosti otoka, pa tudi neusmiljenih morskih tokov okoli njega, se je If skozi leta izkazal kot idealna lokacija za zapor.

Zapornikov ni več, danes na otoku srečate le še turiste.  
Profimedia

Med letoma 1580 in 1871 so tu prestajali kazen nekateri najnevarnejši zločinci svojega časa, pa tudi verski in politični zaporniki, ki so nasprotovali oblasti. Premožni kriminalci so podkupili paznike, da so jim dodelili zasebno celico, bogatejše obroke in druge ugodnosti. Reveži pa so umirali od lakote in bolezni v ječah brez dnevne svetlobe.

Do otočka lahko iz Marseilla priplujete z ladjo. 
Profimedia

Chateau d'If je postal svetovno priljubljen šele, ko ga je Alexander Dumas omenil v svojem znamenitem romanu Grof Monte Cristo leta 1844. Čeprav protagonist Edmont Dantes po 14 letih jetništva uspešno pobegne iz tega zapora, v resnici ni zgodovinsko zabeležen niti en uspešen primer pobega iz Chateau d'Ifa.

Chateau d'If je bil znan tudi po podkupljivih zaporniških paznikih. 
Profimedia

Velika priljubljenost romana je prispevala k zaprtju zapora in odprtju otoka za javnost že leta 1890. Od takrat je postal velika turistična atrakcija, ki jo obiskujejo gostje iz vsega sveta. Iz Marseilla lahko tja odplujete z ladjo, piše portal PunKufer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta