(FOTO) Brezmejna veličastnost: Najdražja stavba na svetu je stala 85 milijard evrov in lahko sprejme na milijone ljudi

D.Ži
15.02.2024 11:07

Prizori, ki se zaradi veličastnosti zdijo skoraj neresnični. V najsvetlejšem mestu islama se nahaja stavba, ki jo nenehno širijo in dograjajujejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velika mošeja v Meki s svojo veličastnostjo osupne vsakogar.  
Profimedia

Masjid al-Haram je največja mošeja na svetu in največje muslimansko svetišče v Meki v Savdski Arabiji. Imenujejo jo tudi Sveta mošeja ali Velika mošeja v Meki.

Je štirikotne oblike, ima devet minaretov, obdana je s kamnitimi zidovi in ​​obsega okoli 356.000 kvadratnih metrov površine v rojstnem mestu preroka Mohameda. Predvideva se, da lahko naenkrat sprejme približno 2,5 milijona vernikov.

Veliko mošejo nenehno dograjujejo, da bi lahko sprejela kar se da veliko vernikov.   
Profimedia

Sem sodi tudi Kaba, glavno svetišče islama, zgrajena v obliki kocke, dolžine 12 metrov, širine 10 metrov in višine 15 metrov, proti njej so obrnjene vse mošeje na svetu in proti njej se obračajo vsi muslimani med molitvijo. Dolžnost vsakega muslimana je, da vsaj enkrat v življenju obišče Meko in Kabo.

Sredi Velike mošeje se nahaja Kaba, najsvetejša točka islama, proti kateri se verniki obračajo med molitvijo.  
Profimedia

Zgradba Velike mošeje je prvotno iz 7. stoletja, vendar je bila od takrat dvakrat razširjena. Trenutno je v tretji fazi širitve, da bi lahko sprejela še večje število vernikov. Domnevajo, da je bilo za njeno gradnjo porabljenih skupaj 85 milijard evrov, zaradi česar je najdražja zgradba na svetu.

Po nekaterih ocenah lahko Velika mošeja sprejme tudi do 2,5 milijona vernikov.  
Profimedia

Če s seznama najdražjih stavb izvzamemo različne elektrarne, je za Veliko mošejo v Meki druga najdražja stavba Abraj al-Bait. Gre za hotelski kompleks sedmih državnih zgradb v neposredni bližini Velike mošeje v Meki.

Slavni stolp z uro močno dominira nad tem območjem. 
Profimedia

Abraj al-Bait je leta 2012 zgradilo največje savdsko gradbeno podjetje Saudi Binladin Group na mestu nekdanje trdnjave Ajyad. Ima več svetovnih rekordov, kot je najvišji hotel na svetu ali najvišji stolp z uro na svetu.

Ker je stolp z uro tako visok, je izpostavljen tudi udarom strel.  
Profimedia

Hotel s petimi zvezdicami - Makkah Clock Royal Tower Hotel - se nahaja v najvišji stavbi, torej v nebotičniku, visokem 601 meter in s 120 nadstropji. Uro, ki krasi hotelsko stavbo, je oblikovalo nemško podjetje Premiere Composite Technologies, izdelalo pa švicarsko podjetje Straintac, piše portal PunKufer.

Veličastnost Meke je rezervirana samo za muslimane.  
Profimedia

V hotelskem kompleksu najdete tudi hotele Movenpick & Residences Haja Tower Makkah, Pullman Zam Zam Makkah, Swissotel al Maqam Makkah, Swissotel Makkah, Raffles Makah Palace in Al Marwa Rayhaan by Rotana ter nakupovalni center, veliko molilno območje in ogromno parkirišče. Celoten kompleks je stal okoli 15 milijard evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta