Festival Stare trte z nekaj novostmi

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
26.09.2016 21:53
Od 30. trgatve v nedeljo do martinovanja bo trajal največji festival v Mariboru, 16. po vrsti. Letos večina prireditev na Lentu - Trg Leona Štuklja se pač ni obnesel
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Čeprav raste na severnem bregu Drave, ki ga je letos najbolj prizadela pozeba, mariborske Stare trte ta nesreča sploh ni ogrozila. Povsem jo je zaščitila toplota hiše, ob kateri raste. Jagode modre kavčine so že na pogled čvrste, zdrave in velike. Najstarejša trta na svetu je z njimi tudi bogato obložena.

Kar 119 lepih grozdov so našteli, ki vse manj potrpežljivo čakajo trgatev, že trideseto po vrsti, odkar so trto sanirali in začeli iz nje sistematično delati mestno znamenitost. In nanje skrbno pazijo, da kdo kakega ne ukrade. Ogradili pa jih vendarle niso, čeprav so nekateri predlagali celo bolj drastične ukrepe.

Paviljoni ob Dravi

V nedeljo, 2. oktobra, se bo ob 11. uri s slovesno trgatvijo začel 16. Festival Stare trte, na katerem bodo okronali tudi deseto vinsko kraljico. Končal se bo v poznih večernih urah v petek, 11. novembra, ko se bo izteklo že po tradiciji največje martinovanje v državi.
Zavod za turizem Maribor-Pohorje si letos obeta še večji obisk tako domačih kot tujih gostov. Kot sta na včerajšnji tiskovni konferenci povedala direktorica

Janja Viher

in vodja festivala

Matevž Pečovnik

, so ohranili praktično vse dosedanje prireditve, obeta pa se še nekaj novosti. Skupaj naj bi se odvilo kar 72 javnih dogodkov, največ seveda ob koncih tednov.

Matic Kosanič
Jože Protn
er

Na trgu le martinovanje

A če so pretekla leta bolj množične prireditve potekale na ulicah in trgih v središču Maribora, so se letos po premisleku odločili, da bodo dogajanje prostorsko mnogo bolj strnili na bližnjo okolico Hiše Stare trte oziroma na območje Lenta - torej za ravno nasprotno rešitev od okrnjenega Festivala Lent. S koncentracijo na levo dravsko nabrežje, kjer bodo pripravili kar 95 odstotkov prireditev, želijo poudariti osrednji pomen objekta, ki mu je festival posvečen - torej Stare trte. Ob slabem vremenu se bo dogajanje preselilo v bližnji Sodni stolp, ki se mu tudi tako morda vendarle začenja izrisovati trajnejša in stalnejša namembnost. Sploh ker nameravajo v bližini nekoč v ne

dogledni prihodnosti urediti še muzej vinarstva.

Stane Klemenčič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta