Daleč je Irska

Rok Kajzer
10.02.2021 03:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
STA

Saj se spomnimo - prvič je oblast svojo aroganco v slogu "mi lahko, vi pa ne" javno demonstrirala na sprehodu ob Kolpi. V času, ko so na državljane naslavljali kritike, kako neodgovorni da so, ker ne upoštevajo epidemioloških ukrepov, so ob Kolpi kršili vse. Da v državi zares obstajajo prvorazredni, so nato dokazovali ob še več dogodkih, kot je bil tisti na slovesnosti olimpijskega komiteja. In medtem ko so državljanom dali jasno vedeti, da za vlado pravila, ki jih je sama sprejela, ne veljajo, po državi operirajo policisti in inšpektorji, ki navdušeno delijo plačilne listke drugorazrednim. Tudi brezdomcem.

Pod črto je ves čas epidemije sporočilo oblasti povsem jasno: za slabšanje stanja ste odgovorni vi. Samo vi. Mi se razdajamo za državo, nacijo, vas, vi neodgovorneži pa nam tako vračate. Seveda so med nami taki, ki se požvižgajo na ukrepe, a nemalo jih je svoj odnos, potem ko jih je - ali njihove bližnje - položil virus, spremenilo. Plebiscitarna večina pa se je ukrepov vendarle držala, a to ni zmanjšalo verbalnega (in finančnega) nasilja oblasti nanje. Ker krivi so lahko samo drugi, vlada pa (že) ne. Še najmanj ministri, ki, saj veste, delajo 24 ur na dan. In je zato povsem jasno, da jim, saj razumete, včasih pozornost od utrujenosti popusti. Pa si pozabijo nadeti masko in držati primerno razdaljo. Ta "utrujenost" se je nasploh pokazala pri nabavi zaščitne opreme, v najbolj svežem primeru pri hitrih testih, ki jih je nabavila zlata slovenska mladina.

Že vse od začetka epidemije smo vladi v zibelko polagali besedo zaupanje. Če bo zaupanje, bo boj z epidemijo veliko lažji, uspešnejši in učinkovitejši. In zaupanje se gradi tudi tako, da se ministri, vodilni politiki in odgovorni v NIJZ najbolj strogo držijo ukrepov. Najnovejši primer "voda-radenska" Zdravka Počivalška pa je samo nadaljevanje brezobzirne oblastne arogance. Minister, gostilne so zaprte. Pika. Četudi je šlo še za tako pomemben "uradni poslovni sestanek". Vi ste jih zaprli. Vse, tudi izgovori z maskami, razgledi in vodo, je žalitev za državljane. Odpiranje zaprtega pa poleg tega še silovita zaušnica vsem, ki so zaklenili svoja gostišča in se danes borijo za obstoj. Tudi navedbe poslanke SMC Mojce Žnidarič, da gre v tej aferi za "druga ozadja", so le nesramno izmikanje in iskanje krivde drugod, le pri sebi ne. Na koncu bodo še pojasnjevali, da jim je gostilno odprl Marjan Šarec. Vsi ti izgovori, če uporabimo ljudsko modrost, ne držijo vode. In če za trenutek ostanemo pri vodnih prispodobah, je jasno, da bodo dejstva priplavala na površje, tudi tista, kaj je bilo zares na ministrovi mizi.

Spomnimo, minister je takoj odstopil, ko so mediji razkrili, da je kršil pravila, ki jih je postavila vlada. Ampak to se je zgodilo na Irskem. Ministru je ime Dara Calleary in ta je ob odstopu dejal: "Nisem želel razočarati ljudi in prevzemam vso odgovornost za napako." Daleč je Irska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta