Bob naša zaveza

Matija Stepišnik
09.02.2021 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Besede, ki so vrezale v naš spomin koronaleto 2020, so bile nemalokrat težke, trpke, močne, zaznamujoče. Epidemija, bolezen, virus, stiske, kriza, smrt ... Lahko bi še naštevali. Življenjski prostor, ki so ga podčrtale, gre v arhiv pod šifro novih zgodovinskih prelomov, po katerih si vedno znova pravimo, saj jih bomo premislili in iz njih izpeljali lekcije. Večerova tradicionalna akcija Bob leta - za letnik 2020 že 22. po vrsti - je tista, ki slavi besedo, besede, povezane v misli. Te neprizanesljivo, brez retorične kozmetike povzemajo resnico, duh časa. Govorijo zgodbo o nas. Ne bi smele spolzeti mimo, ko jih v vse večjem trušču novic, nemalokrat instantnih, ekspresno preglasijo nove in nove, ki jih mediji in/ali novodobni medijski nadomestki producirajo z izjemnim tempom v "fast news" tovarnah in dobijo nove dimenzije ozvočenosti v krasnem novem digitalnem vesolju. Zlaganost, manipulativnost, zarotništvo, v teh novih časih povezani pod terminom lažnih novic, so postali del igre, del javnega diskurza, v katerem so mnogi pripoznali odvezo odgovornosti, resničnosti izrečenega.

Zavoljo vsega tega je ambicija Večerovega boba samo še večja in pomembnejša. Prebrati, da bi vi lahko prebrali in mislili, ni slogan, je zaveza. Lanska deseterica bobovcev je razmišljala in ubesedila, kar vidi, opaža, premišljuje tudi onkraj vseh plasti koronske realnosti. Življenje za virusno meglo, ki je legla na svet lokalno in globalno, je teklo naprej, procesi, fenomeni, družbene spremembe so v covidu dobili novo determinanto, a obenem pospeševalca, nemalokrat celo dimno zaveso. Naši bobi, besede naših sogovornikov in delo našega uredništva, ki dnevno ustvarja relevantne in verodostojne vsebine, so proti krizi odporni. V temi kriznih razmer so nemalokrat posvetile tudi luči, da bralci cenite zanesljive, profesionalne medije, ki izbirajo sogovornike s kapaciteto, da izrečejo bobu bob. Kakovostno novinarstvo je hrbtenica javnega prostora in garancija, da namesto javne uporabe uma ne bodo prevladali apatija, pragmatični molk, cenzura ali utišanje kritike.

Vsi temeljni okviri Boba leta so zatorej ostali, le tradicionalna podelitev, ki je bila v zadnjih letih v SNG Maribor in s prenosom na javni televiziji nadvse odmevna, se bo začasno (!) preselila na splet. Tudi, a ne le zato bomo vse bobovce 2020 v naslednjih dneh skupaj z našim mojstrom ilustracije, risarjem Cirilom Horjakom postavili v najbolj eminenten časopisni prostor, na naslovnico. Naslovnica je glavno sporočilo časopisa, medija. In deset naslovnic Večera, začenši z današnjo, bo torej proslava, sporočilo o moči besede, misli, močnih izrekov in njih ubesedovalcev, vse do razglasitve najboljšega. Tega ste kot vedno izbrali vi, spoštovani bralci. Razglasitev boba leta bo v soboto, 20. februarja, ob 18:00 na spletni strani Večera. Z Jurijem Drevenškom in ekipo seveda. Naj bo dotlej vsak dan, ko se bodo bobi vrstili na prvi strani Večera, utrditev zaveze, da se kritični misli kot obrambi pred zastrupljajočo tabloidizacijo, histerizacijo in vzponom nevarnih populizmov, prežetih tudi s surovostjo in sovražnostjo, ne bomo odrekli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta