33. festival Druga godba: Povezane glasbe sveta

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
23.05.2017 15:34

V četrtek v Piranu, v petek in soboto na osrednjih prizoriščih v Ljubljani

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ljubljanski festival etnično obarvanih glasb sveta Druga godba že 33 let širi obzorja tukajšnjega občinstva. Po izboru ugledne strokovne revije Songlines se tudi redno uvršča med najboljše te vrste na svetu. Letos bo potekal od 25. do 27. maja. A čeprav velja za stalnico ljubljanske kulturne ponudbe, bo prvi večer tokrat potekal v Piranu - v Ljubljani nastanjeni obiskovalci se bodo lahko ob vnaprejšnji najavi tja in nazaj popeljali z brezplačnim organiziranim prevozom.
V četrtek ob 19.30 bo na piranskem Tartinijevem trgu povzročal hrup na Dunaju delujoči in v slovenščini pojoči kvintet Roy de Roy, ki goji zmes punka, rocka, balkanske ljudske glasbe ... z izrazitim socialnim angažmajem. Svoboda in državljanske pravice so v ospredju tudi pri legendarni vokalno-instrumentalni skupini Bella ciao, ki je davnega leta 1964 sprožila preporod italijanske folk glasbe, pol stoletja kasneje pa v prenovljeni zasedbi doživlja ponoven razcvet; ob 21. uri bo nastopila v starem skladišču soli. Uro in pol kasneje bo tam zaigral še živahni kvintet, ki ga vodi nekronani novi kralj ganskega afrobeata King Ayisoba.
V petek ob 20. uri bo v ljubljanskem Kinu Šiška za uvod v ljubljanski del sporeda nastopila norveška multimedijska umetnica Jenni Hval. Sledil bo nastop francosko-malijske etno-hiphop zasedbe, ki jo vodi pevka Inna Modja. Po že ustaljeni praksi se petkov nočni program odvija v alternativnem kulturnem centru Metelkova. Tam bo v Gala hali ob 23.15 nastopila turška darkrockovska zasedba, ki jo vodi pevka Gaye Su Akyol. Ob polnoči bo v Menzi pri koritu nastopila južnokorejska zasedba Black String, ob 0.45 v klubu Gromka francosko-kolumbijska skupina Pixvae, ob 1.30 pa v klubu Channel Zero še Kondi Band iz Sierre Leone.
V soboto ob 15. uri bo pianist in skladatelj Drago Ivanuša v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma predstavil svoj novi projekt The Raising of the Voice. Ob 16.30 bodo v Klubu Cankarjevega doma zaigrali dunajski filharmonikarji - harmonikarska zasedba, ki jo vodita stara sodelavca iz legendarnega kvinteta Accordeon Tribe Bratko Bibič in Otto Lechner. Ob 18. uri bo prav tam nastopil še virtuozni južnoafriški kitarist Derek Gripper.
Ob 20.30 bo v Kinu Šiška slovenski eksperimentalni trio Širom - po izrednem uspehu diskografskega prvenca, ki je skoraj hkrati z domačim izidom doživel ponatis še na Japonskem - predstavil novo zgoščenko. Ob 21.45 bo nastopila zasedba libanonske pevke Yasmine Hamdan. Za veliki finale, posvečen zgodovini popularnega egiptovskega filma, pa ob 23.15 performans Love & Revenge, libanonsko-alžirsko-francoska kombinacija didžejke, vidžeja ter elektronskih in tradicionalnih glasbil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta