10 živil za gostejše lase

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
12.09.2018 14:50

Uravnotežena prehrana ni koristna le za lepo postavo in dobro počutje, temveč tudi za bujne lase.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zdravi lasje že tisočletja veljajo za lepotni ideal. Toda čeprav je na tržišču stotine izdelkov za nego las, še vedno marsikdo le vzdihuje za gosto, zdravo grivo. K močnim in sijočim lasem namreč pripomore tudi pravilna prehrana. Poiskali smo deset živil, ki nam lahko pomagajo, da lase in lasišče nahranimo tudi od znotraj.

1. Navadni rakitovec

Živo oranžne jagode navadnega rakitovca so prava vitaminska bomba. Vsebujejo veliko vitamina C, zato ne spodbujajo le rasti las, ampak izboljšajo tudi vezivno tkivo in tako učinkujejo anticelulitno.

2. Jajca

Biotin v jajcih krepi strukturo las in spodbuja njihovo rast. Poleg tega vsebujejo jajca veliko aminokislin, ki varujejo naš naglavni okras pred škodljivimi sončnimi žarki in vplivajo na premer lasu.

3. Paradižnik

Vsebuje pantotensko kislino, ki učinkuje proti celulitu, varuje kožo pred izsušitvijo in daje lasem prožnost in sijaj.

4. Morski sadeži

Predvsem kozice in rakci vsebujejo veliko mineralov, ki nam pomagajo srbeti za lase. Omega-3 kisline v mesu lososa pa oskrbijo lasišče z zadostno vlago, zaradi katere so lasje bujni in zdravi.

5. Zelena zelenjava

Brokoli, solata, blitva in špinača oskrbijo naše telo z železom, folno kislino in vitaminom C. Posebno folna kislina spodbuja rast in gostoto las.

Profimedia

6. Ovseni kosmiči

Velika vsebnost cinka in biotina v ovsu izboljša strukturo las, ker spodbuja nastanek kolagena. Ta beljakovina v telesu skrbi, da so lasne korenine dobro pritrjene.

7. Orehovo olje

Tudi olja krepijo lasno strukturo, vendar le hladno stisnjena, saj se se s toplotno obdelavo njihov učinek izgubi. Najboljše za je lase orehovo olje, čeprav večina oreščkov vsebuje precej vitamina E in bakra, ki koristita lasem. Orehi poleg tega vsebujejo še biotin in omega-3-kisline. Vitamin E spodbuja rast las, biotin pa jih ščiti pred izpadanjem.

8. Meso

Posebno pusto meso je bogato z beljakovinami, ki uravnavajo količino keratina v laseh. Poleg tega beljakovine varujejo pred izpadanjem las. Vegetarijanci lahko beljakovine iz mesa nadomestijo s tistimi iz sejtana, soje in tofuja, ki prav tako spodbujajo nastanek keratina.

9. Kokosovo mleko

Za krepitev vezivnega tkiva, kože in las skrbijo vitamini, minerali in mikroelementi. Vsi se nahajajo v kokosovem mleku.

Shutterstock

10. Živila oranžne barve

Bogata so z beta karotenom, ki se med presnovo pretvori v vitamin A. Ta pomaga pri obnavljanju kože, torej tudi lasišča. S tem se lasje okrepijo in postanejo bolj sijoči. Beta karoten najdemo v marelicah, korenčku, mangu, rdeči papriki, sladkem krompirju in bučah. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta