Večpredstavnostna platforma EON je svet domače zabave

Miran Varga
23.11.2022 11:39
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Češnovar
Telemach

Dobili ste prvo bitko – kot prvi slovenski operater ste zagnali komercialno mobilno 5G-omrežje. Kolikšen del Slovenije oziroma prebivalstva danes že pokriva oziroma doseže vaš signal 5G?

V Telemachu si vedno prizadevamo biti inovativni, prvi na vseh področjih. Kar zadeva mobilna omrežja 5G, smo v Sloveniji brez dvoma orali ledino. Najprej smo na testnih frekvencah že februarja 2020 prvič predstavili delovanje omrežja 5G v praksi, lani pa smo kot prvi domači mobilni operater ponudili tudi pravo izkušnjo 5G za komercialno rabo, torej uporabnikom. Danes zagotavljamo pokritost s signalom 5G že v več kot 50 večjih slovenskih krajih, seveda pa morajo imeti uporabniki za gostovanje v tem omrežju posedovati ustrezne mobilne naprave – torej najnovejše pametne telefone in tablice. Tudi glede prihodnosti pete generacije mobilnih omrežij imamo velike načrte, uporabniki lahko pričakujejo nove posodobitve, nadgradnje in seveda storitve, saj bomo še naprej vlagali v vse segmente omrežja, ki predstavlja telekomunikacijsko omrežje prihodnosti.

Kakšnih prednosti oziroma novosti, npr. novih storitev si na račun razvoja omrežja 5G obetajo uporabniki?

Omrežje 5G omogoča veliko višje hitrosti prenosa podatkov, boljšo odzivnost z izjemno nizko zakasnitvijo in večjo zanesljivost omrežja. Posledično bo tako še pospešilo digitalizacijo podjetij in gospodarstva, dodalo bo pospešek avtomatizaciji in robotizaciji. Kar zadeva poslovne uporabnike, je jasno, da se bo novi sistem mobilnih komunikacij sprva bolj osredotočal na industrijo, kjer bo v središču predvsem internet stvari. Veliko koristi bodo imeli tudi zasebni uporabniki. Ti bodo vse, kar lahko zdaj počno na svojih pametnih napravah, v omrežju 5G počeli še hitreje, bolj učinkovito in v novih dimenzijah. Zaradi visoke hitrosti prenosa podatkov je izkušnja v mobilnem omrežju 5G takšna kot na optičnem omrežju. Za mlajše generacije uporabnikov so prednosti na dlani, čaka jih predvsem veliko boljša izkušnja pri igranju iger, prenosu video vsebin itd. Tehnologija 5G se zelo hitro razvija, prepričan sem, da bomo v Telemachu odgovorili z razvojem novih mobilnih storitev.

Bili ste tudi prvi operater, ki je po vzoru fiksnega dostopa ponudil neomejen prenos podatkov tudi v mobilnih omrežjih. Kako se vam je ta poteza obrestovala? Ali pa so nemara uporabniki začeli to izkoriščati? Kakšne so vaše dosedanje izkušnje?

Drži, za pravcato revolucijo smo poskrbeli že leta 2019, ko smo v mobilnem paketu NAJVEČ kot prvi operater v Sloveniji ponudili neomejen prenos podatkov, letos pa smo naredili še dodaten velik korak naprej. Sedaj namreč paketa ŠE VEČ in NAJVEČ vsebujeta resnično neomejen prenos podatkov, kar pomeni, da se po preseženi določeni količini prenosa podatkov hitrost ne zmanjša.

Ker ima naše podjetje pristop, da so nadgradenj vedno deležni tako novi kot obstoječi naročniki, ima danes neomejen mobilni prenos podatkov že 66 odstotkov naročnikov na storitve mobilne telefonije. Ta poteza se nam je seveda obrestovala, ljudje prepoznajo kakovost storitev in tako smo že vrsto let najhitreje rastoči mobilni operater v Sloveniji. V zadnjih petih letih se je število naših mobilnih uporabnikov povečalo za polovico, naš tržni delež se je povišal za 7 odstotnih točk, za drugim mestom na slovenskem trgu pa danes zaostajamo le še 1,6 odstotne točke.

Uporabniki neomejenega prenosa podatkov ne izkoriščajo, je pa v veljavi tudi pravilnik t. i. »poštene« uporabe, kar pomeni, da naročnik po desetih prenesenih gigabajtih v enem dnevu dobi obvestilo in mora tudi potrditi, da želi prenos podatkov uporabljati še naprej. To je tudi nekakšna varovalka pred zlorabami.

Mar lahko pričakujemo, da bodo v prihodnje vsi mobilni paketi vsebovali neomejene količine prenosa podatkov?

V bistvu za vse naše pakete iz družine VEČ to že velja. Je pa res, da se pri paketu VEČ hitrost prenosa zniža po prenosu 10 gigabajtov podatkov, medtem ko se pri paketih ŠE VEČ in NAJVEČ, kot že omenjeno, to ne zgodi. Seveda pa bomo v Telemachu še naprej inovativni tudi na tem področju, saj želimo še naprej narekovati mobilne in podatkovne trende v Sloveniji.

Zdaj ko lahko dosežemo gigabitne hitrosti po zraku, kaj sploh še ostane fiksnim povezavam?

Mobilne in fiksne tehnologije so zelo komplementarne, kar pomeni, da se lepo dopolnjujejo. Največja prednost mobilnih omrežij je seveda omogočanje mobilnosti uporabnikov. Drži sicer, da tudi po prenosnih hitrostih in zmogljivostih mobilna omrežja lovijo fiksna, vendar menim, da nikoli ne bodo nadomestila ali prehitela fiksnih tehnologij. Fiksna omrežja zagotavljajo neprimerno večje skupne kapacitete, ki so praktično neomejene navzgor, medtem ko pri mobilnih omrežjih temu ni tako, zato tudi gostimo omrežje baznih postaj. Tudi mobilno omrežje je po svoji naravi v večjem delu omrežja fiksno, radijska povezava pa se uporablja le za zadnji del povezave do uporabnika.

Se bo razvoj fiksnih omrežij nadaljeval, boste še naprej vlagali vanje?

V Telemachu intenzivno vlagamo in bomo še naprej vlagali v stalne nadgradnje oziroma izboljšave in nadaljnjo širitev vseh omrežij, od fiksnega koaksialnega in optičnega omrežja, pa do mobilnega omrežja, kar prinaša stalno izboljševanje zmogljivosti in posledično kakovosti storitev ter uporabniške izkušnje. To se neposredno odraža v številu uporabnikov, saj smo obenem tudi največji ponudnik fiksnega širokopasovnega interneta v Sloveniji. Pri fiksnih povezavah vlagamo v nove, vedno bolj zmogljive tehnologije, ki nam bodo omogočale hitrosti do 10 Gbps. Takšne hitrosti bodo v prihodnosti potrebne za nadaljnji razvoj telekomunikacijskih in informacijskih storitev.

Plod vašega lastnega razvoja je tudi tv platforma EON, ki ponuja odlično uporabniško izkušnjo. Koliko ljudi skrbi za razvoj takšne platforme, kaj vse to »potegne za sabo«?

Res smo ponosni, da je Telemach del poslovne skupine United Group, ki se ponaša z United Cloudom, vodilnim inovacijskim centrom v regiji. Ta je zavezan k razvoju digitalnih storitev s področja telekomunikacij, medijev in tv-industrije ter celostnih rešitev za izdelke prihodnosti. United Cloud je med drugim razvil multimedijsko platformo EON in EON Smart Box, ki vsak televizor spremeni v pametnega, pa tudi aplikacijo EON Connect, ki omogoča upravljanje in popoln nadzor nad hišnim internetom. Številni strokovnjaki z različnih področij so zagotovilo stalnega razvoja inovativnih rešitev, s katerimi narekujemo trende v regiji in jih bomo seveda tudi v prihodnje.

Imate kakšen podatek ali pa vsaj oceno, koliko vaših odjemalcev že uporablja pametne televizorje? Katere vsebine oziroma aplikacije najpogosteje gledajo/uporabljajo?

Večina novih televizorjev, ki jih prodamo, je pametnih. Vpogleda v delež pametnih televizorjev med uporabniki nimamo, so pa v okolju EON najbolj priljubljene vsebine, ki jih ponujajo slovenski tv programi. In sicer tako v živo kot z ogledom nazaj, ki je zelo priljubljena funkcija in je pri Telemachu v vseh paketih EON na voljo brez doplačila. Naši naročniki so sicer zelo navdušeni tudi nad storitvijo Video klub, v kateri je že več kot 24.500 video vsebin in je naročnikom paketov EON prav tako na voljo brez doplačila, zelo priljubljena sta tudi storitvi HBO Max in VOYO, ki sta vključeni v paket EON Premium, VOYO pa promocijsko tudi v EON Light in EON Full, sicer pa ju lahko v vseh drugih paketih uporabniki doplačajo.

Ne gre prezreti še ene zelo priljubljene funkcionalnosti EON-a, funkcije EON Kids, s pomočjo katere so lahko starši povsem brez skrbi. V tem otroškem kotičku se namreč nahajajo izključno vsebine, primerne izbrani starosti otrok, za dodatno varnost pa jim lahko starši s kodo PIN onemogočijo dostop do profilov drugih uporabnikov televizorja. Za nameček smo gledanje televizije najmlajšim še popestrili z zabavnim daljinskim upravljalnikom, ki je oblikovan posebej zanje.

Telemach je znan po bogatem naboru športnih kanalov. Zadnji »krik« tehnološke mode je tudi spremljanje športnih prenosov s statistiko v živo – je to že del vaše ponudbe?

Da, pri Telemachu svojim uporabnikom nudimo zelo široko paleto športov oziroma športnih prenosov, statistiko v živo pa z EON Sports Mode omogočamo že od leta 2018. Vemo, da smo Slovenci pravi športni navdušenci, strastni navijači in prav zato si prizadevamo gledalcem zagotavljati kar najboljše uporabniške izkušnje. Z EON Sports Mode lahko tako uporabniki spremljajo športne prenose s statistiko v živo, ogledajo si lahko rezultate tekem, sestave ekip, statistiko igralcev, denimo število točk ali golov, ki jih je dosegel katerikoli igralec, število prekrškov ali kartonov v posodobitvah iz minute v minuto v živo itd. Ljubitelji športa imajo tako res popoln pregled nad svojimi najljubšimi športnimi tekmovanji in športniki.

Kako pa je z igranjem iger na televizorjih – je to priljubljeno med vašimi uporabniki? Načrtujete razvoj ponudbe tudi v to smer?

Ravno v teh dneh smo predstavili novo funkcionalnost EON Smart Boxa – aplikacije in igre. Ta omogoča, da imajo zdaj vsi naši uporabniki, tudi tisti, ki nimajo pametnih televizorjev, z EON Smart Boxom bližnjico do aplikacij in iger že v glavnem meniju. To pomeni, da jim za dostop do aplikacij zdaj ni več treba zapuščati okolja EON, kar prinaša še boljšo uporabniško izkušnjo. Nekatere aplikacije in igre so prednameščene, denimo YouTube, HBO Max, VOYO, TIDAL, Da Vinci Kids in tudi super igrica Orbia, z le nekaj kliki pa si lahko uporabnik namesti še druge aplikacije in igre po svojih željah in okusu. Glede igranja iger na televizorjih imamo smele načrte, saj se zavedamo, da gre razvoj zabave na največjem zaslonu v gospodinjstvu vsekakor v to smer, mi pa želimo vedno biti v koraku s časom.

Televizor je osrednja naprava gospodinjstva, tudi pametnega doma. Imate kakšne načrte, da tudi platforma EON postane platforma pametnega doma?

Kot v prihodnost usmerjeno podjetje seveda spremljamo trende, ki gredo v smeri pametnih domov. Leta 2018 smo s platformo EON poskrbeli za premikanje meja na slovenskem trgu, vse odtlej jo nadgrajujemo in jo bomo tudi v prihodnje. Lahko vam zagotovim, da bo slovenskim uporabnikom in domovom prinesla še veliko novosti, katere konkretno, pa bo pokazal čas.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?