Umetna inteligenca povsod in za vse

Miran Varga Miran Varga
28.02.2024 12:10

Sodeč po novotarijah na sejmu MWC, ki ravno danes v Barceloni zapira svoja vrata, brez umetne inteligence v prihodnje ne bo šlo – ne v telekomunikacijah, ne v fotografiji, ne v računalništvu, niti v prometu ...

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Miran Varga

Največji proizvajalec računalnikov na svetu, podjetje Lenovo, je že pred leti za svoj slogan digitalne preobrazbe izbralo »pametna tehnologija za vse«, pri čemer je to vizijo začelo uresničevati z vgradnjo tehnologij umetne inteligence v praktično vse svoje izdelke. Letos ima obilo posnemovalcev, Samsung pravi »umetna inteligenca za vsakogar«, HONOR trdi »umetna inteligenca za vse situacije« in še bi lahko naštevali. Da, rdeča nit letošnjega sejma mobilnih tehnologij v Barceloni, znanega pod kratico MWC (Mobile World Congress), je bila umetna inteligenca. Inteligentne niso samo naprave, temveč tudi aplikacije in omrežja. Po njihovi zaslugi pa inteligentneje delujemo tudi uporabniki le-teh.

Dobesedno pametnejši mobilniki

Plaz umetne inteligence se je pravzaprav sprožil še pred sejmom v Barceloni, že januarja, ko je Samsung predstavil svojo družino mobilnikov Galaxy S24, katere največja odlika je prav vrsta novih funkcij, oplemenitenih z umetno inteligenco. Ta pionirski pristop z vključevanjem umetne inteligence v vsakodnevno uporabo je hitro dobil posnemovalce – a ne na vseh področjih.

Napredna umetna inteligenca omogoča izboljšano organizacijo in upravljanje vsakodnevnega življenja uporabnika. Funkcija Generativno urejanje (Generative Edit) omogoča, da uporabnik otročje enostavno preoblikuje in izboljša svoje fotografije ter ustvari popolne kompozicije – torej počne tisto, za kar smo še leto nazaj potrebovali vsaj delček znanj grafičnega oblikovalca (npr. rezanje motiva iz fotografije in premikanje v drug del fotografije).

Otročje enostavna, a zato toliko bolj inovativna funkcija je iskanje z obkroževanjem, kjer s preprostimi gestami na zaslonu uporabnik takoj dostopa do predmeta ali besede, ki jo je obkrožil na zaslonu. Poleg naprednih komunikacijskih in vizualnih funkcij, Galaxy S24 serija prinaša tudi vrsto drugih funkcij umetne inteligence, ki izboljšujejo vsakodnevno uporabo, kot je funkcija Pomoč za zapiske v aplikaciji Samsung Notes, ki bistveno izboljša organizacijo in produktivnost uporabnikov. Ta namreč lahko avtomatsko ustvari povzetke sestanka (naložimo zvočni posnetek) ter predloge za zapiske, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše zapisovanje misli in idej.

Poleg vseh algoritemsko gnanih funkcij pametnih telefonov in bele tehnike, da, Samsung umetno inteligenco pospešeno vgrajuje v vse svoje izdelke, tudi televizorje, pečice, hladilnike itd., je velikan iz sveta potrošniške elektronike še najbolj presenetil s predstavitvijo prstana Galaxy Ring, nosljive naprave, ki lahko zbira podatke o srčnem utripu in spanju ter nato uporabniku postreže z oceno vitalnosti. Poleg tega namerava podjetje v prihodnosti izboljšati zmogljivosti omenjenega z umetno inteligenco in podporo za aplikacijo Samsung Health. Galaxy Ring naj bi bil na voljo v različnih velikostih (od S do XL), zanimivo pa bo videti, kako pogosto bo vgrajena elektronika potrebovala polnjenje (najbližji konkurent Oura se po izkušnjah uporabnikov polni enkrat tedensko).

AndroidPolice

Mobilna fotografija na steroidih

Če vprašate uporabnike, katera je najpomembnejša lastnost pametnega telefona, bo večina odgovorila kakovost fotografij. Prav zato ne čudi, da proizvajalci najbolj tekmujejo prav na tem področju. Vsak zastavonoša med mobilniki se mora izkazati na področju fotografije in videografije. Xiaomi je denimo leta 2022 sklenil pomembno partnerstvo s podjetjem Leica in močno dvignil kakovost fotografskih sklopov svojih mobilnikov. Letošnje leto bi lahko bilo za te mobilnike prelomno.

Pametni telefon Xiaomi 14 Ultra je tako opremljen s profesionalno konfiguracijo štirih kamer z izjemnim razponom goriščnic od 12 in 120 milimetri. Glavna kamera z brezstopenjsko prilagodljivo zaslonko med f/1,63 in f/4,0 omogoča nemoteno prilagajanje svetlobnim razmeram. Izjemno 1-palčno tipalo (LYT-900) z dinamičnim razponom do 14 EV pa poskrbi za izjemno kakovostne fotografije tudi v zelo zahtevnih okoljih. Glavno kamero dopolnjujejo plavajoči teleobjektiv s 75-milimetrsko goriščnico, 120-milimetrski periskopski objektiv in 12-milimetrski širokokotni objektiv, pri zasnovi katerih je ravno tako sodelovalo podjetje Leica. Poleg fotografskih so impresivne tudi video zmogljivosti, saj Xiaomi 14 Ultra omogoča snemanje v razločljivosti 8K s 30 sličicami na sekundo na vseh štirih hrbtnih kamerah, ki se ponašajo s 50-milijonskimi tipali. Korak naprej predstavlja snemanje z glavno kamero, saj ta omogoča zajem 120 sličic na sekundo v razločljivosti 4K, kar je ekvivalent 5-kratne upočasnitve dogajanja in podpora zajemu v standardu Dolby Vision. Za uporabnike, ki niso navdušeni nad snemanjem in fotografiranjem »iz zapestja«, pa je na voljo dodatek, fotografski komplet, ki ponuja razširjene funkcije v namenskem držalu in ohišju. Vključuje dvostopenjski sprožilec, ročico za povečavo, prilagodljiv gumb za snemanje videoposnetkov, dodatno prilagodljivo kolesce in baterijo s kapaciteto 1.500 miliamperskih ur.

Xiaomi

Toda glavna mobilna fotografska lovorika, ki se v svetu pametnih telefonov meri z oceno preizkuševalcev organizacije DXOMARK, je vseeno odšla v druge roke. Podjetje HONOR je z mobilnikom Magic6 Pro preseglo konkurente in prejelo doslej najvišjo oceno za kakovost mobilne fotografije, ob tem pa pobral še štiri druga zlata priznanja DXOMARK. Ni kaj, HONOR Magic6 Pro je resnično telefon presežkov.

Z njeno pomočjo so fotografije podnevi že primerljive z izkušnjo profesionalnega fotoaparata, največji preskok pa je viden pri nočnem fotografiranju, ki sicer dela pametnim telefonom še največ preglavic. Bolj kot na samo število slikovnih pik (glavna in ultra široka kamera imata ločljivost 50 MP) HONOR-jev zastavonoša stavi na velikost senzorja. Tu je še impresivna periskopska telefoto kamera s senzorjem ločljivosti kar 180 MP, ki prekaša večino konkurentov na trgu, ko gre za približevanje oddaljenih motivov ali pa fotografiranje hitrega gibanja. Celo 100-kratne povečave so ob prislonjenem mobilniku ali uporabi stativa »uporabne«. Pri fotografiranju športnih motivov s povečavo med 2,5x in 10x pa HONOR Magic6 Pro praktično noben trenutni zastavonoša ne pride blizu.

Magic 6 Pro
HONOR

Preboj v svetu baterijskih tehnologij

Letos smo končno dočakali konkretnejši napredek na področju baterijskih tehnologij. Pod kar dva izmed treh »prebojev« se je podpisal HONOR. V prestižnem pregibnem modelu Magic V2 uporablja res ultra tanko baterijo (2,7 mm debeline), sestavljeno iz dveh delov,

Omenjena napredna baterija je posebna še po nečem – za razliko od trenutnih baterij v telefonih se dobro odreže tudi pri nizkih temperaturah. HONOR se celo hvali, da bo tudi ob kapaciteti zgolj 10 % pri -20 °C omogočala predvajanje videoposnetkov spletišča YouTube v trajanju kar 81 minut, kar je resnično impresivno. Hitrost polnjenja je zgledna – do 80 W po žici in za marsikoga nepredstavljivih 66 W brezžično!

A tekmeci ne stojijo križem rok. V Evropi manj znan malezijski proizvajalec mobilnih tehnologij Infinix je namreč prav tako za baterijsko prihodnost stavil na kombinacijo silicija in ogljika ter dosegel delovanje (in polnjenje!) pri temperaturah vse do minus 40 °C. Pa še nekaj je uspelo malezijskim inženirjem, in sicer dobesedno brezžično polnjenje na razdaljah do 20 centimetrov!

Infinix

Takšni in drugačni zasloni

Če smo bili v preteklosti vajeni, da so najrazličnejše zaslone, ki se zvijajo in rolajo, kazali predvsem kitajski proizvajalci, ki končnih izdelkov nikoli niso zares dostavili na trg, imam tokrat boljši občutek. Stvari se je namreč lotilo podjetje, ki ima dovolj inženirjev in kapitala, da lahko zaslone, ki se ovijajo, navijajo in kar je še podobnih danes težje predstavljivih manipulacij z zasloni, tudi uresniči. Motorola, ki je zadnja leta pod okriljem Lenova, je obiskovalce sejma MWC dražila s konceptom Rollable. Prepogljivi, zložljivi in pregibni telefoni so dandanes v modi na tehnoloških konferencah, zato želi Motorola izstopati iz množice s svojim novim konceptnim telefonom s prilagodljivim zaslonom. Ta »naprava« s sistemom Android nese lastnost pregibanja v nove višave s svojo vsestranskostjo in sposobnostjo spreminjanja oblike.

Njegov najbolj nov (in nor) trik je zmožnost ovijanja okoli zapestja – bi si želeli 6,9-palčne pametne ure? Motorola predlaga, da bi se ta zapestni način lahko lepo povezal z enim od njenih ozadij, ki jih poganja umetna inteligenca, za moden videz. Za bolj ergonomsko izkušnjo gledanja lahko zaslon upogne zgornjo polovico navzgor in ustvari ukrivljen 4,6-palčni zaslon popolne velikosti za drsenje po družbenih omrežjih ali video klice. Hrbtna stran pa je prekrita s tkanino, ki zagotavlja udobje med tovrstnim nošenjem. Kot navdušenec nad tehnologijo si vsekakor želim videti, da ta koncept pride v proizvodnjo.

AndroidPolice

Sem pa zato toliko bolj prepričan, da bo Lenovo v serijsko proizvodnjo prej ali slej pripeljal koncept prenosnega računalnika z na zahtevo prosojnim zaslonom. Prav ste prebrali. Inženirji so si tokrat dali duška in izdelali konceptni prenosnik s prosojnim zaslonom, pri čemer lahko uporabnik nastavlja, koliko prosojne površine želi. Zaslon konceptnega prenosnika pa je poseben še po nečem: ne pozna okvirov kot praktično vsi današnji prenosniki! Futurističen konceptni prenosni računalnik sliši na ime ThinkBook Transparent Display Laptop Concept in ima kot prvi prenosni računalnik na svetu vgrajen 17,3-palčni prosojen zaslon s tehnologijo Micro-LED, ki zagotavlja popolnoma brezrobo in prosojno izkušnjo zaslona.

Briljantnost tega prenosnika je v njegovi inteligentni integraciji virtualnega in realnega. Z močjo vsebine, ustvarjene z umetno inteligenco (AIGC), prosojni zaslon odpira nove poti delovnega sodelovanja in učinkovitosti, saj omogoča interakcijo s fizičnimi objekti in prekriva digitalne informacije za ustvarjanje edinstvene vsebine, ki jo ustvari uporabnik. Transparentnost mu omogoča, da se brez truda naravno vključi v svoje okolje. Uporabniki lahko brez težav preklapljajo med tipkovnico in risalno desko s podprtim peresom, s čimer odklenejo nove ravni ustvarjalne učinkovitosti. Umetna inteligenca v kombinaciji s prosojnimi zasloni bo odprla nove načine za delo s podatki in aplikacijami ter ponudila priložnosti za razvoj novih funkcij in oblik naprav. Po vrtanju v inženirje, kdaj bi lahko bila ta novotarija naprodaj, so nam postregli z odgovorom »čez kako leto«.

Lenovo prosojni zaslon 
Miran Varga

Vse pametnejša pametna očala in drugi »prikazovalniki«

Videli smo tudi več zanimivih pametnih očal. Nekaj jih posnema funkcionalnost očal TCL RayNeo X2 AR, ki znajo v skoraj realnem času znajo prevesti govor sogovornika (v šestih največjih svetovnih jezikih) in ga nosilcu očal prikazati v obliki projiciranih podnapisov. Podjetje tooz technologies, ki je hčerinsko podjetje družbe ZEISS, pa se je posvetilo drugačni zasnovi.

Inovativni referenčni dizajn ESSNZ SLIM Evo, očala so še v konceptni fazi, predvidevajo izmenljiva stekelca, na katerih se uporabniku v navezi s pametnim telefonom projicira najrazličnejša vsebina, pretežno pa opomniki najpogosteje uporabljanih aplikacij. Najboljša stvar: teža očal je manj kot 40 gramov z vgrajeno baterijo, ki zdrži cel dan rabe brez polnjenja.

Nizozemsko podjetje Holoconnects pa je na sejem pripeljalo rešitev za izjemno realistične holograme. Na novinarski predstavitvi namreč sploh ni imelo klasičnega razstavnega prostora, temveč kot (ameriški) hladilnik veliko škatlo, v kateri je bil v izjemno visoki ločljivosti projiciran sogovornik, ki se je v živo z oddaljene lokacije pogovarjal z nami. Nova generacija tehnologije 3D-hologramov namreč uvaja kar 86-palčni prosojni zaslon za naravno velikost uporabnikov in zagotavlja realistične in nadvse privlačne predstavitve. Steklo s prevleko proti bleščanju zagotavlja odlično vidljivost tudi pri dnevni ali slabi svetlobi – čeprav podjetje bolj cilja na konferenčno dejavnost in napredne sestanke v podjetjih, ne bi imelo nič proti, če bi takšne škatle z možnostjo hologramske projekcije v prihodnje nadomestile že skoraj izumrle telefonske govorilnice.

Miran Varga

Premikanje vozila s pogledom

Precej zanimiv je tudi napredek na področju tehnologij sledenja pogleda uporabnika. Ena izmed odlik telefona HONOR Magic6 Pro je tudi umetna inteligenca, ki prepoznava namero uporabnika, to pa počne tako, da prednja kamera spremlja, kam ima ta usmerjen pogled (in koliko časa). Gre za najnovejšo funkcijo sledenja pogledu uporabnika, ki jo poganja umetna inteligenca, ki razumevanje namere uporabnika opravlja na podlagi njegovih gibov oči. In ne le »pritiskanje« po gumbih in odpiranje aplikacij, za demonstracijo zanesljivosti te tehnologije je HONOR v Barceloni pokazal, da je možno celo avtomobil premikati z očmi, ne da bi v njem sedeli ljudje. Konceptna rešitev, ki je plod nadebudnega inženirja, že omogoča zagon motorja avtomobila, njegovo ugašanje ter premik vozila naprej oziroma nazaj. Ko uporabnik dve do tri sekunde gleda določen gumb, se aktivira določena možnost, ki se odraža v gibanju avtomobila.

HONOR avto premik z očmi
HONOR

Olajšanje komunikacije

Sejem MWC je najbolj prestižen sejem v koledarju industrije telekomunikacij. Letos je bilo lepo videti tudi razvoj tehnologij, ki pomagajo uporabnikom z oteženimi sposobnostmi komuniciranja. Ali ste vedeli, da več kot 80 milijonov ljudi na svetu jeclja, nešteto drugih pa trpi zaradi govornih motenj. Pametni telefoni so marsikomu olajšali življenje in ga naredili bolj priročnega, ljudem z govornimi motnjami pa so življenje pogosto naredili še bolj zahtevno.

Z umetno inteligenco podprta aplikacija Whispp to spreminja in ljudem z motnjami govora omogoča dostop do polne moči svojih mobilnih naprav ter pogovore z drugimi z zaupanjem in lahkoto.  Aplikacija za pomoč pri govoru in telefoniranju pretvarja šepetanje in govor uporabnikov z motnjami glasilk v zdrav, naraven glas v realnem času in se je uvrstila med finaliste za prestižno tehnološko nagrado izbora 4YFN (4 Years From Now) – ob zaključku redakcije zmagovalci še niso bili znani, a mi bi stavili prav na Whispp.

Whispp
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta