Pohištveni optimizem

Kaja Komar
19.04.2023 03:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Ko opremljate stanovanje ali hišo, v celoti ali le delno, je pomembno, da najprej ugotovite, kateri stil vam je všeč in se ujema z vašim življenjskim slogom. Dom namreč odraža želje, vrednote in življenje osebe, ki v njem biva. To pa še ne pomeni, da ni v stiku s časom in zadnjimi modnimi smernicami. In kaj zapovedujejo sveži trendi?

Življenje se dogaja v dnevni sobi

V času epidemije je delo od doma postalo del našega vsakdana. Mnogi so dnevno sobo hitro in enostavno spremenili v domačo pisarno. Kupili pisalno mizo, stol, dodali police in še kakšen dodatek. Kmalu so se udomačili v tem kotičku in ni videti, da bi ga zapustili. Arhitekti načrtujejo vedno več stanovanj s t. i. odprtim tlorisom, v katerem se združujeta dva ali več prostorov v enem, npr. dnevna soba-kuhinja, dnevna soba-pisarna, dnevna soba-telovadnica ipd. Ideja je odlična, vseeno pa je priporočljivo prostore vsaj vizualno ločiti. Pisarna je lahko stopnico višje v dnevni sobi, ali pa je stena drugačne barve, morda rahlo spustite strop ali pisalno mizo obdate z zelenjem. Ameriški spletni portal Insider, ki združuje novice celega sveta, pojasnjuje, da so zaradi več dela od doma dnevne sobe postale večnamenske. Dopoldne so pisarne, popoldne v njih sprejemamo obiske, zvečer so namenjene sproščanju pred televizorjem. Osrednji kos pohištva je sedežna garnitura oziroma zofa, ob njej klubska mizica, vse skupaj lahko zaokrožijo ustrezni regali in stenska dekoracija. Da ta del ločite od pisarniškega, lahko namestite drsna vrata, morda bodo dovolj že visok regal ali večje lončnice.

Zaobljeno pohištvo za sproščenost

Shutterstock

Lansko leto je med trendi prevladovalo pohištvo zaobljenih oblik. Raziskave kažejo, da naj bi takšno pohištvo spodbujalo k pozitivnim čustvom in v Insiderju so prepričani, da bo omenjeni trend še kako prisoten tudi letos. Pritrjujejo jim tudi v uredništvih revij Elle Decore, Forbes Home in Architectural Digest. Prostori s takšnim pohištvom naj bi ljudi pomirjali in sproščali. V Insiderju izpostavljajo, da letos kraljujejo sedeži in sedežne garniture iz tkanine bouclé, ki jo je v svetu mode prvič predstavila Coco Chanel.

Shutterstock

Prefinjena tkanina s tipičnim pariškim slogom iz posebne volne (naprodaj so tudi sintetične različice) preprosto obliko stola spremeni v eleganten, lahko tudi ekscentričen kos pohištva. Krivulje na pohištvu ustvarjajo prefinjene forme v prostoru, ki so prijetne za naše oči. Zaobljena zofa, naslanjači in enosedi bodo v bivalne prostore vnesli vedno dobrodošlo mehkobo, še posebej, če so v svetlih barvah in izdelani iz mehkih materialov. Seveda pa zaobljeno pohištvo ni omejeno na dnevno sobo, enako zaželeno je v spalnici in kopalnici, tudi na hodniku.

Večna toplina lesa

Shutterstock

S svojo brezčasnostjo in zmožnostjo prilagajanja vsakemu slogu les ostaja veliki šarmer. Svetel ali temen, hrast, oreh, bambus, bolj kot bo videti naraven, večjo toplino bo izžareval. V vašem domu bo pričaral domačnost in spokojnost, lahko bo izžareval tudi prefinjenost in eleganco, odvisno od tega, kako bo oblikovan. Leseno pohištvo je lahko stilski poudarek v prostoru ali pa element, ki nevtralizira preveč intenzivne dekoracije. Forbes svetuje minimalistično leseno mizo v dnevni sobi, polni spominkov, slik, kipcev in drugih umetnin. Insider na hodnik postavlja hrastovo garderobno omaro s steklenimi vrati za etno šik videz. Elle Decore ne more brez večnega stola iz ratana – tudi v dnevni sobi.

Živahne barve, vijolični odtenki in zelena

Shutterstock

Drzne, živahne barve so zelo priljubljene v ZDA že od začetka epidemije. Letos v oranžni, rdeči ali rumeni barvi najdemo tudi večje kose pohištva. Vendar svetovalci za oblikovanje interierja opozarjajo, da močne barve pridejo do pravega izraza šele v kombinaciji z umirjenimi pastelnimi barvami in tkaninami. Insider predlaga, da oranžni dodate pohištvo v sivi ali zelo svetlo modri barvi za večjo prefinjenost in sproščenost prostora. V Elle Decore zatrjujejo, da nas v 2023 čaka prava mavrična renesansa. Veliko bolj smo svobodni glede tega, kako, kdaj in kje bomo uporabili živahno ali umirjeno barvo. Hladna sivina se odmika, v ospredje stopajo odtenki, ki izžarevajo vedrino, toplino, empatijo. Številka ena med barvami je letos zelena, predvsem smaragdno zelena, sledita ji pomirjujoča žajbljevo zelena in bleda pistacija.

Shutterstock

Leatrice Eiseman, mednarodna strokovnjakinja za barve in izvršna direktorica na Inštitutu za barve Pantone, zatrjuje, da je lepota zelene barve v njeni nevtralnosti. »Vedno znova predavam študentom, da zeleno uporabljamo kot nevtralno barvo. Mati narava jo uporablja povsod, zelene so rastline, listje in trava.« Barvi narave se letos pridružujejo vijolični odtenki, še najbolj v barvi sivke, predvsem na stenah in pri mehkem pohištvu. Vijolična naj bi vzbujala optimizem in eskapizem, po katerem zaradi pandemije in zdaj še draginje hrepenijo številni. Če vam zelena in vijolična ne dišita, je tu še oranžna barva, podobna toplim tonom terakote, primerna za spalnico, kuhinjo, dnevno sobo, tudi kopalnico. Za divje neonske odtenke, ki so »in« v 2023, pa se odloča le generacija Z, ki je začela opremljati svoje prve domove.

Manj, a le najboljše pohištvo v kopalnici

Vse zgoraj naštete barve veljajo tudi za opremo kopalnice. Kopalniško pohištvo naj bo živih barv, zeleni naj bodo zgolj detajli. V kopalnici sicer prevladujejo naravni materiali, kamen, les, ročno izdelane ploščice, ki ji dajejo toplino in domačnost. V tem prostoru ne potrebujete veliko pohištva, je pa zelo pomembno, da je to najboljše kakovosti, sicer ga vlaga lahko hitro uniči.

Shutterstock

Les nabrekne, predali in vratca se zatikajo ob odpiranju in zapiranju. Izberite raje materiale, ki so iz vodoodpornega materiala, odporni tudi na druge poškodbe. Letos izstopajo minimalistični dizajni, čiste linije in brezčasen videz, ki omogoča kombiniranje z drugimi kopalniškimi elementi. V Better Homes and Gardens predlagajo, da prenovite kopalnico in del stene obložite s teksturiranimi ploščicami, lebdečimi policami, asimetričnimi ogledali, dodate lahko še nekaj zlatih ali črnih detajlov. Preverite vse možnosti, ki vam jih ponuja sodobna tehnologija, s katero z dotikom na tipko odstranite neprijetne vonjave ali prilagodite osvetlitev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine