Mobilna tehnološka prihodnost

Miran Varga Miran Varga
15.03.2023 08:10
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naslednji korak razvoja: naprave z »iztegljivimi« zasloni.
Arhiv

Ne glede na to, ali ste telekomunikacijski operater ali pa le novosti željan potrošnik, ima sejem MWC za vsakogar obilo presenečenj. Medtem ko so se operaterji in podjetja lahko navduševali nad zasebnimi 5G-omrežji, energetsko samozadostnimi baznimi postajami, ki v eni škatli zagotavljajo mobilni signal štirih generacij, ter zanimivimi rešitvami za industrijo in logistiko, smo uporabniki vzdihovali nad novimi telefoni in pripomočki vseh vrst in oblik. Tole je nekaj inovacij, ki so ujele našo pozornost.

Zasloni, ki se navijajo

Kablov in WC-papirja smo vajeni v rolah, zaslonskih tehnologij pač ne. Prav zato so koncepti, ki dokazujejo, da je mogoče matrike zaslonov »naviti«, tako zelo impresivni. Očitno pa niso še povsem nared za množično oziroma serijsko proizvodnjo. Potem, ko nas je prejšnja leta z zasloni, ki se »rolajo«, dražil predvsem TCL, je letos štafeto prevzelo podjetje Lenovo. In če jih kaže največji proizvajalec računalnikov na svetu, potem je jasno, da je »nekaj na tem«. Lenovo je prikazal prototip prenosnika ThinkBook, katerega zaslon se preprosto ter izdatno dvigne in poveča po potrebi, kar vsekakor olajša delo vsem, ki potrebujejo več delovne površine, pa tudi branje vsebin na spletnih straneh postane tako veliko bolj praktično. Vitek 12,7-palčni prenosnik se tako prelevi v napravo z zaslonom diagonale 15,3 palca in zanimivim razmerjem stranic 8: 9 – kar je ravno toliko, kot če bi dva ležeča zaslona z razmerjem stranic 16: 9 postavili enega nad drugega.

Podobno inkarnacijo je pokazala tudi Motorola (njen lastnik je Lenovo) s konceptnim pametnim telefonom Rizr. Tudi v tem primeru se žepni mobilnik s 5-palčnim zaslonom prelevi v čistokrvnega pametnjakoviča s 6,5-palčnim zaslonom. Pika na i pa je navijanje zaslona na zadnjo stran telefona, s čimer uporabnik na hrbtni strani naprave dobi zaslon za prikaz stanja in obvestil, v pomoč pa mu je tudi s prikazom slike fotoaparata.

Arhiv

Mobilniki presežkov

Kot je že v navadi, proizvajalci pametnih telefonov svoje adute pogosto predstavijo prav na sejmu MWC. Samsung je letos sicer pohitel in družino telefonov Galaxy S23 pokazal že nekoliko bolj zgodaj, vsekakor pa so mu tekmeci odgovorili na sejmu MWC. Celovito gledano je letos največjo ofenzivo pripravil HONOR, ki trenutno strelja iz vseh topov. Tako je pokazal premijski telefon Magic 5 PRO, ki je ob vrhunskih tehničnih specifikacijah postregel še s fotografskimi inovacijami in za svoj sistem hrbtnih kamer (trikrat senzorji ločljivosti 50 MP) prejel celo najboljšo oceno za kakovost fotografije na lestvici DXOMark, s čimer je zasenčil celo odlični preklopni model Magic Vs. Nekoliko presenetljivo pa je HONOR pripravil še enega rekorderja – po meritvah organizacije DXOMark je novi cenovno dostopnejši model Magic 5 Lite rekorder po avtonomiji baterije, saj zlahka omogoča večdnevno uporabo z enim polnjenjem.

Novi telefoni podjetja HONOR so vsekakor prepričljivi.
Arhiv

Ko smo že pri polnjenju – tudi tu se nam vendarle obetajo večji premiki. Kapacitete baterij sicer skoraj ne rastejo več, so pa zato inženirji našli načine, kako jih hitreje založiti z električno energijo. Proizvajalec Realme je s telefonom GT 3 postavil nov serijski rekord, saj zmore baterijo polniti z močjo kar 240 W, kar pomeni, da baterijo popolnoma napolni prej kot v desetih minutah. Ultra hitri polnilec je seveda telefonu priložen in ni nič večjih mer kot pri prejšnji generaciji. Kako dolgo bo Realme rekorder, je težko reči, saj je tudi Redmi na sejmu prikazal prototipno rešitev, ki zmore baterijo mobilnika polniti z močjo 300 W.

Dobra novica je tudi ta, da se pregibni mobilniki vendarle cenijo. In to predvsem na račun dejstva, da jih izdeluje vedno več proizvajalcev in da niso založeni le z najboljšo strojno opremo. Podjetje Tecno je v Barceloni pokazalo telefon Phantom V Fold, ki v primerjavi s prvimi primerki »prepogljivčkov« skorajda ne pozna udrtine na sredini, poganja pa ga zmogljiva platforma MediaTek Dimensity 9000+, medtem ko skorajda vsi drugi zastavonoše na trgu gostijo Qualcommovega Snapdragona 8 Gen 2. Uporabnikom, ki se jim zdijo telefoni, ki se odprejo v tablico, preveliki, svetujemo njihove manjše brate – preklopne telefone, ki se prelevijo v žepne modele. Eden najbolj prepričljivih je vsekakor Oppo Find N2 Flip, ki poleg vrhunskega notranjega zaslona prinaša še velik in praktičen zaslon na hrbtni strani ter spodobno zmogljivo »železnino« in kamere.

Oppo Find N2 Flip je idealna rešitev za vse, ki jim veliki telefoni (v žepih) niso všeč
Arhiv

Telefon za »praktike«

V poplavi vse dražjih in bolj premijskih mobilnikov je lepo videti tudi drugačno razmišljanje in ravnanje. Nokia, ki je že vrsto let v lasti HMD Global, je letos malodane šokirala z novim in slabše prepoznavnim logotipom, obenem pa začela bistveno bolj aktivno nagovarjati nižje tržne segmente. Tokrat s cenovno dostopnimi modeli, kakršen je Nokia G22, ki za razliko od malodane vseh tekmecev omogoča relativno enostavna popravila. V ta namen se je Nokia povezala s podjetjem iFixit, ki prodaja različne sete za popravila, ter že serijsko poskrbela, da bo njen mobilnik najlažje popravljiv na trgu. Še več, celo popravila, kakršni sta zamenjava izrabljene baterije ali zamenjava počenega stekla zaslona, bo lahko opravil kar uporabnik sam v dobrih petih minutah. Trajnostno in pohvalno.

Pravica do popravila po zaslugi Nokie dobiva praktično implementacijo.
Arhiv

Pametna ura s slušalkami

Prav ste prebrali. Čeprav smo na sejmu lahko videli nekaj povsem novih pametnih ur, nobena ni postregla z inovacijo, primerljivo s Huawei uro s slušalkami. Kot pove že ime, je ura Huawei Watch Buds ura, ki se odpre in pod zaslonom razkrije par brezžičnih slušalk. Da, prav ste prebrali. Z združitvijo v eno napravo skuša Huawei zabrisati meje med slušalkami in pametno uro. Po besedah proizvajalca je to priročna rešitev težave pozabljanja ali izgube brezžičnih slušalk med vsakodnevno uporabo. Vgrajena baterija naj bi bila dovolj zmogljiva za napajanje ure, ki ji nič ne manjka, saj premore zaslon AMOLED in vse funkcije za spremljanje aktivnosti in zdravja,  in slušalk ter naj bi ob običajni uporabi zdržala do tri dni.

Huawei Watch Buds ima inovativno zasnovo, ki omogoča, da s preprostim pritiskom takoj odprete zaslon ure in odkrijete slušalke.
Arhiv

Barvni digitalni papir

Tehnologija e-črnila nam je dala bralnike knjig z izjemno avtonomijo, a sodobni človek je razvajen in si namesto sivin in odtenkov želi barv. Podjetje TCL je lani pripravilo alternativo v obliki zaslonske tehnologije, poimenovane NXTPAPER, ki je ustvarila nekakšen barvni digitalni papir. Letos je tehnologija še nadgrajena, dobila je tudi oznako 2.0, in vgrajena v 11-palčno tablico NXTPAPER 11, ki se hvali s svojim barvnim in neodsevnim zaslonom, ki je nadvse prijazen do oči uporabnika. Ob povprečni preostali strojni opremi in nadvse mikavni ceni (249 evrov) utegne biti TCL-jeva tablica prava uspešnica, posebej za uporabnike, ki več ur dnevno preživijo pred zasloni.

Toda ob obisku podjetja TCL na sejmu MWC nas je povsem osupnilo nekaj drugega. In sicer pametna očala RayNeo X2 AR. Njihova edinstvena lastnost: v skoraj realnem času znajo prevesti govor sogovornika in ga nosilcu očal prikazati v obliki podnapisov! Zaenkrat sicer podpirajo le šest največjih svetovnih jezikov, a moje navdušenje ob 5-minutnem klepetu s sogovornikom, ki je govoril kitajsko (jaz pa angleško), ni bilo zato nič manjše. Seveda omenjena očala, ki utegnejo močno spremeniti mednarodne sestanke pa tudi potovanja v tuje kraje, obvladajo tudi druge funkcije, kot so pametna navigacija, sodelovanje z digitalnim pomočnikom itd.

Pametna očala so bistveno več kot le očala ...
Arhiv

Novosti na sejmu, kakršen je MWC, ki je letos v Barcelono privabil skoraj 90 tisoč obiskovalcev, resnično ne manjka. Opise nekaterih boste našli tudi na naslednjih straneh ...

Telemach
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?