Deset odstotkov manjša masa pomeni odstotek nižji HbA1c

Kaja Komar
24.05.2023 08:18
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

V prvi vrsti predvsem pri osebah, pri katerih so posledice že opazne, torej imajo sladkorno bolezen, bolezen srca in ožilja, visok krvni tlak, bolezen ledvic ali so onkološki bolniki.

»Ko se telesna masa zmanjša za deset odstotkov osnovne mase, se praviloma izrazito zniža vrednost HbA1c, pogosto za odstotek, lahko tudi več,« pojasnjuje dr. Alenka Simonič, specialistka splošne medicine iz Ambulante splošne medicine v Ormožu. Parameter HbA1c pokaže, koliko sladkorja v krvi se veže na hemoglobin, kar kaže na povprečno vrednost sladkorja v krvi v minulih mesecih. »To pomeni, da se s hujšanjem vedno ureja tudi sladkor. Poleg tega se zniža še krvni tlak, raven maščob v krvi in vnetnih faktorjev, zato je manjše tveganje tudi za preostale bolezni.«

Spremeniti je treba miselnost

Pa vendar se zdi, da družba debelosti še ne dojema kot bolezen. Večina sklepa, da osebe z debelostjo živijo nezdravo in ne skrbijo zase. To stigmo čutijo tudi posamezniki, ki živijo z debelostjo, ki se pogovoru o tem radi izmikajo. Dr. Simoničeva se je v zadnjem času udeležila več kongresov o debelosti, kjer so predstavili zadnje smernice pri obravnavi.

Enako pomembni so tudi preventiva in preventivni programi v zdravstvu, ki so pomembni za zdravje prebivalstva.

Obravnava pretežkih oseb v ambulantah

Alenka Simonič, dr.med, spec.druž.med. specialistka splošne medicine iz Ormoža
Osebni arhiv

V ambulantah praviloma še tehtajo posameznike, sestre v referenčnih ambulantah pa izmerijo obseg pasu, ki ne sme biti večji od 94 centimetrov pri moških in 80 centimetrov pri ženskah. Izračunajo tudi indeks telesne mase (ITM), ki pomeni razmerje med telesno maso in višino posameznika.

»Če je ITM nad 30 ali ima oseba precej povečan obseg pasu, jo prijazno opozorimo, da ima že zaradi povečane telesne mase večje tveganje za nastanek različnih bolezni, tudi sladkorne bolezni,« delo v ambulanti opisuje specialistka splošne medicine iz Ormoža.

Pri osebi laboratorijsko preverijo še, ali so povišani holesteroli, trigliceridi, sladkor, ali je ledvična funkcija normalna. Kadar so izvidi dobri, osebe ne zdravijo, jo le informirajo ter skupaj pripravijo načrt za ustrezno prehranjevanje in gibanje. To je pomembno tudi za osebe, pri katerih meritve pokažejo na povišano raven glukoze v krvi.

»Skrb za prehrano in gibanje je nujna tudi za uspešno obravnavo sladkorne bolezni, saj ugodno vpliva na številne presnovne procese. Po zadnjih smernicah ni več strogih omejitev glede prehrane, odsvetujeta se le pretirano mastna in pretirano sladka hrana, kar velja tudi za splošno populacijo. Priporoča se, da jemo večkrat na dan manjše obroke, morda bolj pomembna sta gibanje in psihološka stabilnost.«

Tip 1 vitki, tip 2 večinoma predebeli

Ker debelost pri osebah s sladkorno boleznijo še poveča tveganje za zaplete, je poleg nadzorovanja sladkorja v krvi pomembno tudi zmanjšanje čezmerne telesne mase.

»Osebe s sladkorno boleznijo tipa 1 so v večini vitke, medtem ko so diabetiki tipa 2 v kar 95 odstotkih predebeli,« o statistiki svojih bolnikov pove dr. Simoničeva. »Zato je pomembno, da se že na začetku pristopi k obravnavi tega tipa sladkorne bolezni s sočasno obravnavo debelosti.« Čeprav na nastanek sladkorne bolezni tipa 2 vplivajo tudi genetika, nepravilna prehrana, premalo telesne dejavnosti, zvišan krvni tlak in maščobe v krvi, je med pomembnimi dejavniki debelost, zlati trebušna. »V maščobnem tkivu se tvorijo presnovki, ki zmanjšajo delovanje samega inzulina. Poleg tega pri ljudeh s čezmerno telesno maso, ki se zdravijo z inzulinom, ta ne deluje tako močno kot pri tistih z manj maščevja. Uporabljati morajo veliko večje odmerke kot druge osebe s sladkorno boleznijo.« Debelost, kot poudarja sogovornica, tako vpliva tudi na kakovost obravnave sladkorne bolezni.

Takojšnja obravnava bolj optimalna

Pri sladkorni bolezni tipa 2 se sladkor v krvi dviguje počasi in to lahko traja več let. Nekoliko previsoke vrednosti ne povzročajo težav, posameznik jih zazna šele, ko je krvni sladkor že zelo visok, več kot 10 milimolov na liter, in so številne posledice že opazne. Zato je treba bolezen diagnosticirati in zdraviti takoj, ko se pojavijo težave. Če jo odkrijemo dovolj zgodaj, ko je delovanje trebušne slinavke še dobro ohranjeno, lahko zadoščajo prilagoditev prehrane, gibanja in izguba telesne mase, kadar je to potrebno.

»Tendenca je, da bi se osebe s sladkorno boleznijo tipa 2 zdravile pri družinskem zdravniku in bi do diabetologa stopile šele, če nastanejo zapleti,« o novostih obravnave razlaga dr. Simoničeva. »Po novih smernicah pri tem tipu sladkorne bolezni začnemo s precej agresivnim zdravljenjem, da lahko hitro dosežemo popolno remisijo bolezni. Če nam to uspe, ima oseba kmalu urejeno sladkorno bolezen in je tako rekoč zdrava, s tem pa smo tudi upočasnili ali celo zavrli napredovanje zapletov sladkorne bolezni.«

Kako izgubiti čezmerno telesno maso?

V centrih za krepitev zdravja v zdravstvenih domovih po Sloveniji so na voljo programi hujšanja tudi za osebe z zvišano ravnijo glukoze v krvi in sladkorno boleznijo tipa 2, ki jih izvajajo strokovnjaki, to so diplomirane medicinske sestre, dietetiki, fizioterapevti, kineziologi in psihologi.

»Pri osebah s sladkorno boleznijo smo še pred kratkim uporabljali zdravila, ki so tako delovala na presnovo, da so onemogočala izgubo čezmerne telesne teže, zaradi njih so se lahko celo nekoliko zredili.«

Številni s sladkorno boleznijo so tudi dr. Simoničevi potožili, da so na to pozabili tudi zdravniki in jih okrcali, zakaj ne shujšajo.

»S prihodom novih zdravil, ki znižujejo glukozo, hkrati pa tudi pomagajo hujšati, se je zgodila prava revolucija pri obravnavi sladkorne bolezni. Predvsem se je revolucija zgodila v glavah oseb s sladkorno boleznijo,« o učinkih novosti pojasnjuje specialistka splošne medicine.

»Postali so očitno bolj motivirani, sodelujejo pri obravnavi, imajo veliko bolj urejen sladkor, zmanjšala se jim je telesna masa, uredila se je maščoba v krvi, prav tako krvni tlak, kar je tudi zelo pomembno za zdravje oseb s sladkorno boleznijo. Zanimivo je videti posameznike, ki so se prej težko gibali in se s težavo odpravili na sprehod, zdaj pa postajajo že skoraj obsedeni s treningi in tekom.«

Vendar cilj obravnave debelosti ni le zmanjšanje telesne mase, temveč izboljšanje splošnega zdravja, tako telesnega kot psihičnega, zato je najpomembnejši ukrep sprememba življenjskega sloga.

»Zdravila so lahko dober motivator, da lažje nadzorujete telesno maso in sladkor v krvi, da se bolje počutite v svojem telesu. In tako sami spremenite svoje življenje na bolje.«

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine