Avtoinkarnacija Krpanove kobilice: Med slovenskimi kupci so zelo zaželeni majhni športni terenci

Miran Varga
27.03.2021 04:05
Ljudje imamo radi uporabna vozila. Očitno pa ne nujno tudi (skrajno) prostorna, kar nakazuje hitro rastoč trg majhnih športnih terencev. Nekdaj tako zelo iskane karavane in enoprostorce tudi na slovenskih cestah pospešeno prehitevajo t. i. mini SUV-ji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ford Puma
Arhiv Proizvajalca

Majhni športni terenci so med kupci (in prodajalci) trenutno zelo zaželeni, saj se prodajajo kot vroče žemljice. K temu botrujejo predvsem naslednji aduti: večinoma ponujajo visoko (višje) postavljen vozniški položaj in zato nekoliko večjo preglednost, praktičnost in nekoliko bolj mišičast videz od povprečja voznega parka. Vse to pa na račun še znosnega doplačila, ki kakopak ne dosega visoke nabavne cene ali tekočih stroškov bolj tradicionalnih terenskih vozil. So nekakšni mehki terenci za družinske izlete in lahko opravljajo tudi vlogo glavnega avtomobila v gospodinjstvu. To so letošnji favoriti.

Ford Puma

Nova Ford Puma temelji na Fiestini osnovi in to je zelo dobra novica. Ne le, da je notranjost prijetna in prostorna, tudi mehanika je med boljšimi na trgu, vsaj kar zadeva uglašenost podvozja, saj po zaslugi odličnega krmiljenja in lege na cesti Puma nagovarja tudi malce bolj dinamične voznike. Na drugi strani pa razveseljuje tudi umirjene, saj kombinacija pogonskih agregatov z blago hibridno tehnologijo vsaj na relacijah postreže s sprejemljivo porabo goriva. Oboji pa bodo navdušeni nad uglajenostjo šeststopenjskega menjalnika. Uporabljeni materiali so kakovostni, prav tako sedeži; 456-litrski prtljažnik in dovolj prostora za potnike na zadnji klopi pa sta na ravni vozil, ki so uvrščena razred višje. Fordov novinec ponuja zares vsestranski paket. Poleti k nam pripelje še Ford Puma ST. Ta razvije 200 konjskih moči, stotico doseže v 6,7 sekunde in je kot prva v segmentu na voljo z mehansko zaporo diferenciala z omejenim zdrsom ter voznimi načini od varčnega do dirkaškega.

Renault Captur

Renault Captur
Arhiv Proizvajalca

Podobna zgodba kot pri Fordovi Pumi in Fiesti je tudi pri Renaultu, kjer novi Captur gradi na Cliovi osnovi, kar poskrbi za zelo prijetno notranjo ureditev in precej veliko prostornost kabine, pa tudi prirastek v prtljažniku je zelo dobrodošel in bo prišel še kako prav, ko se bodo par ali družina odpravili na daljše potovanje. Takrat bo do izraza prišlo tudi udobje pri vožnji, ki je med največjimi v razredu, zelo pohvalna pa je tudi pestra izbira motorjev, saj lahko kupec izbira med bencinskim, dizelskim ali hibridnim pogonom, pri čemer je zadnji najdražji, a ima tudi vrsto adutov. Glede na celovitost paketa in privlačno ceno je povsem razumljivo, zakaj je prav Captur najbolje prodajan križanec v Sloveniji.

Škoda Kamiq

Škoda Kamiq
Arhiv Proizvajalca

Kamiq je Škodin najmanjši in najnovejši SUV. Temelji na arhitekturi MQB A0 iz skupine Volkswagen, zato si večino mehanskih delov deli z bratrancema Volkswagen T-Cross in SEAT Arona. Mnogi avtomobilski novinarji ugotavljajo, da je igra nians, ki skrbijo za diverzifikacijo, tokrat najbolj uspela prav Škodi, saj je Kamiq za svoje kompaktne zunanje mere znotraj prostoren, praktičen, poganja pa ga vrsta učinkovitih in preizkušenih motorjev. Pelje se udobno, manjši minus je varčevanje na račun prilagodljivosti, saj zadnja klop denimo ni pomična kot pri bratrancu T-Cross, a kljub temu je na zadnji klopi še vedno dovolj prostora, že sicer razredno nadpovprečen prtljažnik pa ob podrtih sedežih hitro postane še precej večji.

Toyota Yaris Cross

Toyota Yaris Cross
Arhiv Proizvajalca

Še letos bo na slovenske ceste zapeljal tudi Toyotin adut v segmentu mini SUV-jev. Yaris Cross je unikatni športni terenec, ki združuje izkušnje pri snovanju mestnih avtomobilov in izročilo športnih terencev znamke Toyota. Inženirji so zato poskrbeli za višjo oddaljenost od tal, pametni štirikolesni pogon in osveženo različico hibridnega pogona. Yaris Cross bo nagovarjal meščane z ambicijami po aktivnem življenjskem slogu, tiste, ki se radi odpravijo tudi v naravo. Vozniki bodo cenili nekoliko višji položaj za volanom, saj jim ta zagotavlja boljši pregled nad dogajanjem na cesti. Vozilo bo poganjal novi 1,5-litrski 3-cilindrski bencinski motor Atkinsonovega cikla v navezi z e-CVT menjalnikom, kombinacija pa bo poskrbela za presenetljivo nizko porabo goriva.

Volvo XC40

Volvo XC40
Arhiv Proizvajalca

Volvo z modelom XC40, ki se je v preteklosti že okitil tudi z naslovom evropski avto leta, nagovarja zahtevnejše kupce v segmentu majhnih športnih terencev. XC40 si je namreč marsikateri gradnik izposodil pri večjih hišnih modelih, zato je razumljivo, da je cenovno umeščen višje od drugih tokrat predstavljenih vozil. Razvaja predvsem s ponudbo (zelo) zmogljivih motorjev, ki jim je mogoče primakniti tudi štirikolesni pogon, kar bodo cenili vsi, ki jim je mar za varnost ali pa pristnejše terenske zmogljivosti. Velika platišča, prepoznavne luči na markantni prednji maski ter zelo elegantna in prečiščena notranjost hitro prepričajo. Prav varčen sicer ni, razvajeni kupci utegnejo potarnati tudi nad infozabavnim vmesnikom, kateremu se pozna, da je bil zasnovan že pred leti. Švedski posebnež prinaša skandinavsko udobje in urejenost, kar se pozna tudi v zadku, kjer lastnike razvaja za ta razred pošteno odmerjen 479-litrski prtljažnik s številnimi odlagalnimi mesti in uporabnimi rešitvami (dvojno dno, različne mrežice in pregrade …).

Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!
H.I.M.
Vam je bil ta članek všeč?
Še več zanimivih vsebin si preberite v novi številki H.I.M.
Prenos BREZPLAČEN!
H.I.M.
H.I.M.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta