Zimske radosti na manjših smučiščih

Sašo Ćosić
12.02.2019 06:02

Obvladljivejša, preglednejša, z manj gneče ... Smučarske proge za družine, majhne otroke in smučarje ponavljavce.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Četudi zima letos ni tako radodarna s snegom, lahko najdemo kar nekaj možnosti za smučanje tudi na ciljih, ki niso pretirano oddaljeni od našega doma. Slovenija se ponaša z nekaj večjimi smučarskimi centri, kjer bodo našli primerne proge tudi bolj zahtevni smučarji. Mi pa se bomo tokrat posvetili vsem, ki bodo stopili na smuči prvič ali pa morda po dolgih letih premora, kakor tudi najmlajšim smučarjem začetnikom.
Potrebe obojih, tako odraslih povratnikov na dve deski kot mladih smučarjev, so nekoliko posebne. Za prve smučarske zavoje gotovo ne bodo potrebovali velikih smučarskih sistemov z enormnimi kilometri prog in najsodobnejšimi napravami. Povsem jim bo zadostovalo kako simpatično majhno smučišče, kjer imajo tudi otroško vlečnico. Za smuko z otroki je pomembno, da je smučišče čim bolj enostavno dostopno, da ne boste nosili opreme predaleč, in da ima tudi kak smučarski "trak". Smučarji povratniki pa iščejo predvsem blage strmine, kjer ni pretirane gneče in dirjanja "spretnih in hitrih".

V objemu pokljuških gozdov

Smučišče Viševnik na Pokljuki je manjše družinsko smučišče na nadmorski višini med 1371 in 1575 metri. Tako rekoč visokogorsko smučišče ponuja dve progi, ena je namenjena predvsem začetnikom, ki se smučanja šele učijo, druga je nekoliko bolj zahtevna in bo izziv tudi za bolj izkušene rekreativne smučarje. Gotovo pa se boste naužili pogledov na prelepe gozdove Pokljuke. Do smučišča vodi pešpot, ki povezuje parkirišče pri hotelu in tekaških progah. Seveda pa bodo na Pokljuki uživali predvsem tekači na smučeh, saj so tam urejene izjemno kakovostne tekaške proge. Če ste ljubitelj pohodov, pa se obvezno podajte na zimski sprehod do najvišje ležeče pastirske vasice Zajamniki.

Shutterstock

Prikupna vas na sončnem Pohorju

Prelepa okolica in romantična podoba vasi Ribnica na Pohorju vas bosta navdušili. Nad staro vasjo je manjše družinsko smučišče. Na voljo sta dve vlečnici, ena krajša in nekoliko manj zahtevna, druga pa daljša in namenjena boljšim smučarjem. Smučišče leži na nadmorski višini 721 do 921 metrov, posebno prijazno pa je začetnikom, saj ima dva smučarska trakova, snežni poligon za učenje prvih korakov in manjše sankališče z vlečnico. Tik ob smučišču je tudi okrepčevalnica. Ribnica pa ponuja še možnosti za zimske sprehode, morda peš vzpon do Ribniške koče ali vsaj do koče Pesnik. 

Smučanje z razgledi

Na jugovzhodnih obronkih Pohorja, na njegovi sončni strani pri Treh kraljih, stoji simpatični družinski smučarski center Jakec. Že njihov slogan Na najlepši strani Pohorja pove, da lahko pričakujete prelepo naravno okolje in imenitne razglede. Smučišče tudi umetno zasnežujejo, na voljo sta dve vlečnici. Tista, ki je bliže hotelu Jakec, je primerna tudi za začetnike in otroke. Če boste utrujeni, boste lahko hitro pobegnili na topel čaj in kakšno dobro domačo malico. Pri Treh kraljih lahko preživite sproščen vikend, napravite še kak zimski pohod proti Črnemu jezeru in uživate od dobri domači hrani v hotelu. 

Pri celjskih grofih

Le kakšnih 20 minut iz središča Celja se pod Tolstim vrhom, visokim 834 metrov, razteza smučišče Celjska koča. Sodi v kategorijo manjših smučišč, ima pa, kot radi rečejo upravljavci, vse, kar imajo velika. Na voljo sta sistem za umetno zasneževanje in nočna smuka pod razsvetljavo. Ob izteku smučišča je otroški poligon s 60 metrov dolgim tekočim trakom. Smučarjem ponujajo kakovostno bivanje v sodobnem hotelu in odlično hrano. Poskrbljeno je tudi za zabavo otrok. Morda pa boste po smuki izkoristili še priložnost in se podali v simpatično in lepo urejeno mestno jedro Celja.

Pohorje - Kope
Andrej Petelinšek

Mogočna gora in čudovite panorame

In pri sosedih? Tisti, ki živijo razmeroma blizu Avstrije, morda lahko pogledajo tudi malce čez mejo. Avstrija ponuja veliko majhnih družinskih smučišč, med njimi bomo izpostavili dve, ki sta tako blizu, da si boste zlahka privoščili tudi kak enodnevni izlet.
Nedaleč od mejnega prehoda Holmec, za Prevaljami, boste zavili proti Peci. Na avstrijski strani gore, kjer sanja svoje sanje kralj Matjaž, je prikupno smučišče. Prične se v dolini na višini 650 metrov, s progo, namenjeno začetnikom in otrokom. Če se boste z gondolo popeljali na vrh, na višino okoli 1700 metrov nad morjem, boste očarani nad razgledom. Pred seboj zagledate vršni greben Pece s Kordeževo glavo, na drugo stran pa Golico, Svinjo planino in avstrijske Alpe. Tudi tukaj je na voljo nekaj modrih prog. Ob dobrih snežnih razmerah pa se lahko zapeljete v dolino tudi po izjemno dolgi modri progi, ki vas pripelje nazaj do gondolske postaje. Na platoju ob zgornji postaji žičnic stojijo še tri simpatične koče, kjer se boste lahko okrepčali. 

Velika kupola nasproti Pohorja

Nekoliko severneje od veličastne Pece je eno bolj priljubljenih smučišč na meji med avstrijsko Štajersko in avstrijsko Koroško, to je center Koralpe. Po velikosti sicer morda sodi že med srednje velika smučišča. Do smučarskega centra vodi dokaj strma cesta iz doline, ki pa je tudi pozimi dobro prevozna. Ponudba prog je raznolika. Za manj izkušene smučarje je na voljo izjemno simpatična proga ob sedežnici, ki se postavi v strmino le nekaj zadnjih metrov, sicer pa boste tam uživali na zložnem in širokem pobočju. Na Koralpah so na voljo tudi prenočišča, če bi tam morda radi ostali več dni. Ob smučišču je kar nekaj prikupnih koč in barov, kjer se boste med smučanjem lahko okrepčali. V jasnem vremenu se odpirajo resnično spektakularni razgledi na Kamniško-Savinjske Alpe, Peco, Obir ter na ves greben avstrijskih Alp na severu. Če se ne morete spomniti, povejmo, da je to tisti veliki kopasti hrib, ki ga zaznamuje velika kupolasta antena.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta