Od Vlašića do Popove Šapke: smučanje gre na vzhod

Sašo Ćosić
25.12.2018 06:03

Morda obstaja še kakšna možnost, da nam smučarske počitnice ne izpraznijo denarnice popolnoma. Ste razmišljali denimo o obisku manjših smučišč ali pa pogledali proti vzhodu?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kopaonik ponuja kar 60 kilometrov urejenih smučarskih prog, ki jih povezujejo sodobne žičniške naprave.
Shutterstock

V zadnjih letih so napredovali zimskošportni centri v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, krepko so zaorali tudi Bolgari, nekoliko manj Makedonci. Morda pa se opogumite in se letos odločite za raziskovanje. Cenovno so zanimivi, ponujajo že zelo kakovostne nastanitve in smučarske proge, vse to pa ob precej nižjih stroških za vaš proračun.

Bosna in Hercegovina - za vsak okus in žep

Med zanimivimi in cenovno zelo dostopnimi smučarskimi centri so najbolj znani Vlašić ter olimpijski središči Jahorina in Bjelašnica. Sezona traja od decembra do sredine marca.
Planota Vlašić - za družine z majhnimi otroki

Vlašić: simpatično družinsko smučišče se nahaja v predelu, imenovanem Babanovac, na višini 1260 metrov nad morjem.
Shutterstock
Na Bjelašnici omogočajo tudi nočno smuko.
Shutterstock
Jahorina: razgibano smučišče, namenjeno tudi bolj zahtevnim smučarjem, ponuja okoli 22 kilometrov prog.
Shutterstock

Srbija - nova poglavja in dvig kakovosti

Prometna povezava preko Zagreba do Beograda je dokaj hitra, a za zimska doživetja boste morali pot nadaljevati še nekoliko dlje proti jugu ali jugovzhodu. Zanimivi smučarski središči sta novozgrajeni Tornik na planoti Zlatibor in center na planini Kopaonik, vidno napreduje tudi smučarski center Stara planina blizu meje z Bolgarijo, kjer načrtujejo obsežne razširitve smučišč.
Romantični Zlatibor in smučišče Tornik

Turistično središče Zlatibor ponuja odlične nastanitve tako v hotelih kot v zasebnih apartmajskih hišah.
Shutterstock
Na Kopaoniku je na voljo obilica zelo kakovostnih nastanitev, a cene nekaterih so v zadnjih sezonah znatno poskočile.
Shutterstock

Makedonija - sončna smuka na prostranih planjavah

V Makedoniji je resen gorski svet na severozahodu in jugu. Na meji s Kosovom se dviga gorovje Šar planina, na zahodu pod Tetovom pa narodni park Mavrovo. Nedaleč od Prespanskega jezera na jugu dežele najdemo goro Pelister. Makedonija je privlačen cilj predvsem za tiste, ki iščejo nekaj novega, imajo radi balkansko kulinariko in visoke gore. Sezona na vseh njihovih smučiščih traja približno od decembra do marca, na visokogorskih vrhovih Šar planine tudi dlje.
Kako na pot? Cenejše bo gotovo potovanje z osebnim vozilom, a bo vmes dobrodošla prenočitev v Srbiji. Druga možnost je letalski prevoz iz Ljubljane v Skopje, od koder je le še kratek skok na Popovo Šapko ali na smučišče Mavrovo.
Popova Šapka - bleščeče se snežne planjave nad Tetovom

Proge na Popovi Šapki urejajo s teptalniki, na voljo pa je veliko terenov, na katerih boste lahko uživali v smuki po celcu.
Shutterstock
Mavrovo ponuja tri sedežnice in enajst vlečnic, FIS-progo ter večje število srednje težkih prog na višini med 1255 in 1860 metri nad morjem.
Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta