Valček se v vsem sijaju vrača na Dunaj

Denis Živčec Denis Živčec
16.02.2023 05:00

Po dolgih dveh letih koronskega premora bo v dvorani Dunajske državne opere spet zažarel Operni ples.
Vse je novo, od organizatorjev do cen hrenovk.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Spet bo glamurozno kot v predkoronskih časih.
Epa

Čas za najbolj starodobno bleščečo noč v evropskem družabnem letu. Končno spet. Kar dve leti zapored je pandemija koronavirusa odnesla prestižni dunajski Operni ples. Svet se je, vsaj pandemično gledano, medtem spet koliko toliko sestavil in valček bo v elegantni dvorani Dunajske državne opere spet zazvenel, avstrijska in okoliška elita pa se bo na plesišče in v drage lože spet podala v svoji najbolj zloščeni podobi. Na zadnji predpustni četrtek bo s cvetjem izdatno okrašeno Opero napolnilo več kot 5000 obiskovalcev, ki pa jih čaka dogodek v osveženi podobi. Stari ples, a nova zasedba. Direktor Opere, v Beogradu rojeni Bogdan Roščić, je že lani napovedal, da plesa letos ne bo tradicionalno organizirala za to čast posebej izbrana dama, ampak kar cel komite, ki ga sestavljajo šefinja večkrat nagrajene restavracije Steirereck Birgit Reitbauer, podjetnica Nadja Swarovski, dedinja kristalnega imperija, in organizatorka dogodkov Maryam Yeganehfar. Nazadnje je to počela tržnica in publicistka Marie Großbauer.

"Organizatorka Opernega plesa je letos Opera sama. Namen komisije je, da lahko pri temah, ki jih dogodek potrebuje, sodelujemo z ljudmi, ki so svetilniki na svojem področju, in to nam je tudi uspelo, za kar smo zelo hvaležni," je svojo odločitev utemeljil direktor Dunajske državne opere. Rdeča nit letošnjega plesa bo solidarnost. Vstopnice so namesto 315 evrov tokrat stale 350 evrov, 35 evrov od prodaje vsake gre iniciativi Avstrija pomaga Avstriji. Za dober namen bo na dražbi naprodaj tudi slika umetnika Georga Baselitza. "Popolnoma jasno je bilo, da Operni ples ne more potekati kar tako, kot da se ni nič zgodilo. Samo pogledati je bilo treba okoli sebe ali se pet minut pogovarjati s predstavniki humanitarnih organizacij," je za časnik Kurier dejal Roščić. Osveženo ekipo na ples pošilja tudi televizija ORF. Alfons Haider po 25 letih ne bo več plesa moderiral z Mirjam Weichselbraun, ob voditeljici bo zdaj priljubljeni Innsbruckčan​ Andi Knoll. Del prenosa bodo tudi Christoph Wagner-Trenkwitz, Karl Hohenlohe in Teresa Vogl.

Delavci so imeli zgolj dobra dva dni časa, da predelajo slavno dvorano.
Reuters

Za pripravo dvorane so v Operi imeli časa natanko 51 ur, odstraniti so morali stole v partnerju, na plesišče položiti začasni parket, namestiti 650 cvetličnih aranžmajev ter postaviti mize in stole. Petsto sodelavcev bo po plesu dvorano v prvotno podobo vrnilo v 21 urah. Avstrijci v svojem osrednjem elitnem dogodku vidijo dokončno vrnitev v normalnost. Dogodek zahteva najvišjo raven urejenosti - dolge večerne obleke za dame in frake z belimi srajcami za gospode. Najtežje pričakovana gostja večera bo tudi letos zvezdniška spremljevalka gradbenega barona, 90-letnega Richarda Lugnerja. Letos je njegovo vabilo v ložo za 23.600 evrov sprejela legendarna kraljica aerobike in hollywoodska zvezdnica Jane Fonda. "Ne vemo še natančno, kaj želi, a je že bila na Dunaju in jo zanima umetnost," je pred njenim prihodom povedal Lugner, ki je v preteklosti gostil že številne zvezdnice, od Kim Kardashian, Pamele Anderson, Goldie Hawn do razvpite plesalke Ruby, znane iz Berlusconijeve spolne afere Bung Bunga. Tudi Jane Fonda mu dela kar nekaj preglavic, saj naj bi zahtevala, da se ji v nabito polni dvorani nihče ne bi preveč približeval. Na Dunaj je priletela v ponedeljek, v hotel so jo odpeljali z BMW-jem, želela si je ogledati tudi nekaj muzejev.

Za kulturni program Opernega plesa bodo letos, ob plesu debitantov dunajskih plesnih šol, skrbeli še operni solisti Camilla Nylund, Lidia Bach in Andreas Schager. Tudi cene na plesu so zelo novodobno "elegantne". Malo pivo stane 13,50 evra (pred dvema letoma 9 evrov), par hrenovk 15 evrov (prej 10,50 evra), porcija golaža pa slastnih 18 evrov (prej 10,50 evra).

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta