Raiven je z Veroniko razdelila mnenja, kako se skladba zdi tujim poslušalcem? "Evropa ni pripravljena na to"

Denis Živčec Denis Živčec
22.01.2024 10:16

Premiero skladbe, s katero bo Raiven maja v Malmöju zastopala Slovenijo, so pozorno spremljali tudi tuji mediji in oboževalci. Prihajajo prvi odzivi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raiven bo Evropo poskušala osupniti z zgodbo o Veroniki Deseniški.  
David Lotrič

Veronika je odšla v svet. V oddaji Misija Malmö so na TV Slovenija v soboto zvečer premierno predvajali skladbo, s katero nas bo Raiven maja zastopala na Pesmi Evrovizije na Švedskem, kar so pozorno spremljali tudi tuji oboževalci in mediji. Skladba je v urah po premieri na YouTubu zbrala že krepko čez 327.000 ogledov, komentarji se vrstijo in zdi se, da je mnoge presenetilo, kako zelo zares se je Slovenija letos lotila Evrovizije. 

(VIDEO) Raiven je premiero Veronike v resnici dočakala na Bobu leta, bili smo z njo v napetih trenutkih: Čutim olajšanje

O skladbi, ki jo je navdihnila zgodba Veronike Deseniške, prve zabeležene žrtve lova na čarovnice na Slovenskem, pišejo tudi hrvaški mediji. Hrvaški Dnevnik citira besede našega časnika, da Slovenija v igro pošilja eno svojih najbolj karizmatičnih umetnic s prepoznavnim in skrbno dodelanim slogom, povzemajo pa tudi komentarje mednarodnih poslušalcev, ki med drugim pravijo:  "Remek delo", "Pesem je prečudovita", "Nimam besed, pesem me je začarala" in "Evropa ni pripravljena na to"

Precej navdušeni so tudi na Wiwiblogsu, najbolj branem in vplivnem evrovizijskem portalu v Evropi. Všeč jim je spot, za katerega pišejo, da je umetniški, čuten, poln magije. Raiven jih v njem spominja na boginjo.

"To ni tipična evrovizijska pesem, zato jo nekateri težje pogoltnejo. Gre za umetnost. Drugačna je, Prinaša sporočilo. Upam, da bodo pripravili dober odrski nastop, ki bo vse presenetil."

"Ni slabo, ni pa na prvi žogo, kar bo maja težava. Letos se bo očitno vse vrtelo okoli čarovniških žensk in pesmi v slogu Käärije."

"Kako izjemna slovenska skladba. Ne paše v nobeno škatlo, v sebi nosi epskost in čustva."

"Po nekaj poslušanjih mi je postala všeč. Težava bo morda pomanjkanje takojšnjega močnega vtisa in melodija, kar bodo najbrž rešili z odrsko postavitvijo, ki si jo bomo zapomnili."

"Hvala, Ravien, ker si nam pokazala, kako zveni zmagovalna pesem v slovenščini."

"Žirijam bo všeč, glasovalcem najbrž ne. To ni pesem za maso."

"Gre za zelo tvegan poskus, lahko se razplete dobro ali slabo."

"Če bo nastop podoben spotu, bo to zelo močno."

"Zelo umetniško in čudovito, a zdi se, kot da je v naglici. Kot da so 3 minute in 45 sekund dolgo skladbo poskušali stisniti v evrovizijsko dolžino."

"Gre za odlično, kakovostno skladbo, a me skrbi, da se morda ne bo uvrstila v finale."

"Moja nova številka ena, všeč mi je čarovniška energija."

To so le nekateri od komentarjev z Wiwiblogsa.

Sara Briški Cirman, Raiven 
Tjaša Barbo

V videospotu, ki so ga premierno prikazali na TV Slovenija, se pod skladbo z Raiven podpisuje še Bojan Cvjetićanin. Dogajanje v videu se začne ob vodi in kmalu preseli vanjo, skupaj z Raiven pa se v koreografskem nastopu predstavi več plesalcev - članov baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana - od katerih bi lahko eden upodabljal Veronikino ljubezen Friderika II. V videu je viden tudi ogenj, kar bi lahko bil simbol čarovništva oz. sojenja Veroniki Deseniški, ki je bila obsojena kot prva slovenska čarovnica.

Da bo Raiven zastopala Slovenijo na 68. tekmovanju za pesem Evrovizije, je RTV Slovenija razkrila na novinarski konferenci decembra. Izbrali so jo izmed več kot sto prijavljenimi na razpis. Strokovna žirija je izmed prijavljenih najprej izbrala pet kandidatov, Raiven, ki se je za nastop na Evroviziji v preteklosti že potegovala, pa je bila nato najbolj opažena pri mednarodni žiriji, so tedaj pojasnili na RTV. 

Tuji oboževalci sporočajo, da jih je skladba dobesedno začarala, a da to ni skladba za množice.  
Tjaša Barbo

Po pisanju portala N1 naj bi sicer komisija za preprečevanje korupcije v začetku januarja prejela prijavo z očitki o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja za izbor letošnjega predstavnika na evrovizijskem tekmovanju. KPK se z zadevo, kot so potrdili za N1, ukvarja, podrobnosti, kaj bi lahko bilo sporno, pa niso razkrili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta