Mož Ane Roš obsojen na leto in tri mesece zapora: "Ne počutim se krivega, temveč izigranega"

D.Ži
19.10.2024 11:35

Prepričan je bil, da dela po zakonu, saj sta mu tako računovodstvo kot pravna služba potrdila, da lahko iz svoje družbe izplača nekoliko več kot 400 tisoč evrov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ana Roš in Urban Stojan sta se poročila na silvestrovo leta 2022. 
Jaka Jeraša

Urbana Stojana Roša, moža kuharske mojstrice Ane Roš Stojan, so po poročanju časopisa Delo pravnomočno obsodili na 15 mesecev zaporne kazni zaradi oškodovanja podjetja Urbano. Državi mora plačati tudi 434 tisoč evrov kazni. Podjetje Urbano je s partnerji ustanovil leta 2002, ko je bil star 30 let. Potem ko je leta 2005 od nekdanjih partnerjev odkupil deleže podjetja, se je zapletlo pri izvedbi projekta Komenda center, ki ga je snovalo podjetje.

V intervjuju za Delo je pojasnil, da je v podjetje vložil več kot 700 tisoč evrov lastnih sredstev. "Dejansko mi je podjetje denar dolgovalo." 

"Pozneje sem iz podjetja izplačal nekoliko več kot 400 tisoč evrov, da smo poplačali vlagatelje, nekaj pa je prihodnji partner porabil za svoje potrebe. Verjel sem, da pomagam človeku v stiski. A tudi to ni bilo dovolj. Tudi ko je partner uradno vstopil v družbo Urbano, je banka Hypo še naprej izvajala pritiske, naj projekt prodamo. Ker tega nisva storila, so se začele izvršbe," je povedal Stojan Roš.

Sledili so zapleti s pridobivanji dovoljenj za projekt in odpoved financiranja. "Nato spet pritiski, naj gradbenikom projekt prodamo, pa preprojektiramo … Stisnili so nas v kot, podjetje je klecnilo in sprožilo učinek domin, ki je za sabo potegnil tudi druga podjetja. Verjel sem v podjetje in tudi po tem podal osebno poroštvo za drug projekt v višini 1,3 milijona evrov," je pojasnil. Pravi, da je bil prepričan, da dela po zakonu, saj sta mu tako računovodstvo kot pravna služba potrdila, da lahko iz svoje družbe izplača nekoliko več kot 400 tisoč evrov. 

Zaradi oškodovanja podjetja je Stojan Roš obsojen na 15 mesecev zapora in 434 tisoč evrov kazni, ki jo mora plačati državi. Še vedno ne razume, piše Delo, kako lahko sodišče verjame, da je naklepal in načrtoval oškodovanje družbe za 400 tisoč evrov, če pa je sam vlagal v družbo in imel več kot 1,5 milijona evrov osebnih poroštev v zdravih projektih. V skladu z zahtevo za varstvo zakonitosti je zaprosil za alternativno prestajanje kazni in vložil več pritožb. "Ne počutim se namreč krivega, temveč izigranega," pravi. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta