(INTERVJU) Nika Urbas: Pomembno je, da oblačila ne ostajajo v omarah, treba jih je nositi

Denis Živčec Denis Živčec
23.09.2020 06:00

Modna strokovnjakinja Nika Urbas je postala ambasadorka butika Cardinallia, ki ga najdemo v mariborski Vetrinjski ulici, in z nami delila dragocene nasvete, kako v koronskem letu in nasploh zgraditi premišljen šik videz. Obvezno branje za modne mačke!

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Urbas: "Verjamem, da je zdaj pravi čas, da v svoje omare privabimo oblačila s smislom in zgodbo."
Cardinallia

Svet se je spremenil. Se je spremenil tudi pogled na modo?

"Tudi sama sem precej razmišljala o tem, kako bodo na naše apetite po vsem lepem vplivale razmere, v katerih smo se znašli. Prišla sem do sklepa, da bomo v svoja življenja želeli privabiti le še več lepote, vsekakor pa ne manj. Po vsakem prelomnem zgodovinskem obdobju je nastopilo novo umetniško gibanje, ki je spodbudilo sveže trende in nova estetska izhodišča. Tako bo tudi zdaj. Morda v razmislek še to, da se vse bolj spreminja naš odnos do lepote. Postaja vse bolj kakovosten, torej zrel in natančen. S tem mislim, da imamo čedalje manj tolerance do klišejskih podob."

Priložnosti pokazati se je manj. Je to lahko izgovor, da s skrbjo za svojo podobo popustimo?

"To seveda ne bi smel biti izgovor, po drugi strani pa ne smemo pozabiti, da se strast do mode konča z istim trenutkom, ko začutimo, da moramo biti urejeni. Obstaja namreč velika razlika med tem, da si nekaj želimo, in tem, da nekaj moramo početi. Urejena zunanja podoba naj bo vedno stvar osebne motivacije. Le takrat lahko govorimo o izpopolnjenem stilu. Zato je trenutna situacija dobra preizkušnja. Se res urejamo zase ali smo v resnici bolj zadovoljni, če smo malce razpuščeni? In kako se ob tem počutimo? Sama se rada lepo uredim in to vedno počnem izključno zase."

Cardinallia


Delovna mesta so za mnoge postala edini prostor družabnosti.

"Iskanje nove modne govorice znotraj okvirjev se mi je vedno zdelo vznemirljivo in navdihujoče, zato tudi v trenutnih okoliščinah ne vidim omejevanja, temveč priložnost. Poslovna moda je že nekaj časa predvidljivo nespremenjena. Morda bo ravno to obdobje tudi v ta način oblačenja prineslo svežino, ki bi bila še kako dobrodošla. Predstavljam si, da bi v poslovno oblačenje zlahka vnesli več barv, več pestre izbire nakita in več mehkobe. Ne bi pa si želela, da bi to pomenilo tudi več oblačil, ki delujejo športno ali ležerno, saj bi s tem poslovno oblačenje izgubilo svoj pomen."

Precej pozornosti je pritegnilo vaše novo sodelovanje z butikom Cardinallia. Postali ste njegova ambasadorka.

"Z butikom Cardinallia sem se povezala že lani, in sicer preko instagrama, kjer tudi sicer poteka večinski del moje komunikacije. Instagram je orodje, ki mi omogoča, da delim svojo vizijo o osebnem modnem slogu. To je pritegnilo pozornost vodstva butika, ki je v mojem oblačenju prepoznalo sorodno filozofijo. Skupaj z butikom Cardinallia si delim strast do večnih, lepih, kakovostnih oblačil, ki so izbrana z občutkom in prilagojena individualnemu okusu. Zelo butično torej in tako mi je vselej najbolj všeč. Ponosna sem, da sem ambasadorka butika, ki sloves gradi na osebnem pristopu in kakovostni modi, ne oziraje se na minljive trende."

Se vračamo h kakovosti?

"Upam, da si bomo leto 2020 zapomnili tudi kot prelomnico v modni industriji, ki naznanja obdobje večje ozaveščenosti. Priznajmo si, hitra moda je resnično utrujajoča. Definitivno je vse več govora o brezčasnih modnih naložbah. Verjamem, da je zdaj pravi čas, da v svoje omare privabimo oblačila s smislom in zgodbo."

Cardinallia


Všeč mi je beseda "smart".

"Se strinjam, smart look je definitivno nekaj, s čimer ne moremo zgrešiti. Sama vedno izhajam iz odlično krojenih oblačil, kot so plašč, jakna, hlače, krilo in obleka. To je pet kosov, ki naj ne manjkajo v omari nobene ženske. Seveda je izbira barve, kroja in materiala stvar osebne preference. K tem kosom lahko poljubno dodajamo srajce, bluze, pletenine in modne dodatke ter jim tako spreminjamo značaj. Tako bomo vedno izgledale 'smart', obenem pa elegantno in prefinjeno."

Postajajo oblačila investicija?

"Oblačila so pravzaprav vedno veljala za investicijo. Zalomilo se je le pri pojavu hitre mode, ki je koncept osebne garderobe z vrednostjo postavila na glavo. Moram priznati, da sem precej kritična do zvezdnic ali vplivnic na instagramu, ki nepremišljeno promovirajo znamke hitre mode, ki so modni industriji naredile precejšnjo škodo, tako s poceni kolekcijami kot s sumljivim in neetičnim načinom proizvodnje. Izhajam iz krojaške družine in se zelo dobro zavedam smisla, ki stoji za skrbno izdelanim oblačilom. Govorim o kosih, ki postanejo del naše identitete. V idealnem svetu bi imeli vsi ljudje oblačila izdelana po meri. Ker pa seveda to ni mogoče, vedno svetujem vlaganje v kakovostno konfekcijo. Sama bom to jesen investirala v kostim s krilom v črni barvi, saj se vse bolj navdušujem nad kontrastnim oblačenjem. Tako nameravam svoj novi kostim kombinirati z bluzami v izrazitih barvnih odtenkih."

Cardinallia


Kako v naslednjih mesecih, letih uporabiti letošnja oblačila, ne da bi preveč kričala po pomladi 2020?

"Življenje v Londonu me je naučilo, da se sezonsko oblačenje ne obnese vedno. Vreme se spreminja, prav tako pa tudi naš pogled na modna pravila. Tako kot je na primer zdaj popolnoma normalno, da plašč kombiniramo s sandali, si lahko tudi lanene hlače omislimo kot del jesenske garderobe in jih nosimo v kombinaciji s pleteninami. Pomembno je, da oblačila ne ostajajo v omarah, treba jih je nositi. Zato pozivam, da letos še toliko več veselja namenimo umetnosti kombiniranja in se skušamo ob tem karseda zabavati."

Kaj je iz Cardinallie odšlo z vami?

"Zdajle sem ravno v obdobju, ko pridno sestavljam svojo jesensko garderobo in se navdušujem nad krasnimi kostimi, ozko krojenimi oblekami in prefinjenimi bluzami. Tako sem v butiku Cardinallia našla čudovito obleko v črni barvi, krojeno po telesu in oplemeniteno z nizom netkov, ki obrobljajo njeno linijo. To bo moja koktajl obleka sezone. Poleg krasnega kostima s krilom sem si omislila še hlačni kostim iz tvida v slogu Chanel in izredno chic belo bluzo na preklop v slogu Grace Kelly. Vse v imenu večne elegance."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.