Hrvaško evrovizijsko pravljico bo morda sesula 20-letna Izraelka. V Malmöju nocoj veliki finale, kako kaže Raiven?

Nocoj bo jasno, kam se evrovizijska karavana seli naslednje leto. In, ko se je že zdelo, da bo Hrvaška gladko pometla s konkurenco, se je med favoriti pojavil še Izrael. Raiven finale pričakuje zelo mirno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ni dvoma, Hrvaška je v Malmö prišla po zmago, a Baby Lasagna svari, da prav nič še ni odločeno. 
Epa

Čas je, da se 68. Pesem Evrovizije razplete. Nocoj, ob 21.00, bo še poslednjič zasvetilo več kot 2000 luči v malmöjski Areni, kjer se bo zgodil veliki finale največjega evropskega glasbenega šova. In Slovenija je zraven, saj je Raiven v torek postala osma slovenska predstavnica, ki se ji je uspelo uvrstiti v finale. Po polfinalu se je nekoliko umaknila in nabrala novih moči. Zadovoljna in mirna pričakuje svoj finalni nastop, ve, da je z ekipo opravila po najboljših močeh. Kljub temu, da je svojo skladbo izvedla že neštetokrat, pravi, da se Veronike še vedno ni naveličala, vanjo se vsakokrat vživi in jo začuti. "Vsakič me pograbijo čustva in adrenalin", je dodala. Na koncu vsakega nastopa se čuti tudi izpopolnjeno. "Zaenkrat mislim, da je Veronika še kar zelo prisotna in ves čas z mano," pravi. Nastopila bo kot 22. po vrsti, med dvema velikima favoritoma, Švico in Hrvaško. Stavnice jo trenutno v igri za zmago uvrščajo na 21. mesto. Zdi se, da bo bitka za zmago potekala med Hrvaško, Švico in Izraelom, ki se je v noči po drugem polfinalu zavihtel na drugo mesto stavnic, sploh potem ko je italijanska televizija RAI po nesreči razkrila rezultate glasovanja italijanskih gledalcev v polfinalu, kjer so Izraelki Eden Golan namenili skoraj 40 odstotkov glasov, Nemo iz Švice pa je zdrsnil na tretje mesto, kljub odličnemu nastopu. Evrovizijo v Malmöju spremljajo tudi množični propalestinski protesti, ki pozivajo k ustavitvi nasilja v Gazi in bojkotu Izraela na Evroviziji, pevka Eden je deležna tudi žvižgov v dvorani, na vsakem koraku pa je varovana na najvišji ravni.

Raiven se je pofinalu nekoliko umaknila, vdihnila in nabrala novih moči za finalni nastop. Stavnice jo trenutno sicer uvrščajo bolj proti dnu. 
Epa

Tudi na Hrvaškem že odštevajo ure do finala, ki ga bodo v živo prenašali tudi na enem od trgov v središču Zagreba. Po gladki torkovi uvrstitvi njihovega predstavnika Baby Lasagne s pesmijo Rim Tim Tagi Dim v finale je med Hrvati zavladala prava evforija, saj velja za največjega letošnjega favorita, stavnice zmagi Hrvaške pripisujejo več kot 40-odstotno verjetnost. To bi bila prva hrvaška samostojna evrovizijska zmaga, zmago skupine Riva leta 1989 v Lozani namreč evrovizijska statistika pripisuje Jugoslaviji.

Baby Lasagna, s pravim imenom Marko Purišić, je po torkovi uvrstitvi v finale še povečal svojo prednost na evrovizijskih stavnicah, kjer močno vodi.

Glasbenik iz Umaga je po svojem nastopu o prvem mestu na stavnicah dejal, da so to le številke in da delo še ni končano. "Srečen sem, a še vedno ne slavim, ker veliko pričakujem od sebe, tako kot od mene veliko pričakujejo Hrvati in celotna Hrvaška. Zdaj se šele začenja," je povedal za HRT. O svoji morebitni zmagi takrat ni želel govoriti. "Nismo videli še vseh izvajalcev, nismo videli tako veliko izvajalcev, tako da korak za korakom," je dejal. Ob vprašanju, ali Hrvati lahko začnejo sanjati o zmagi, pa je svetoval, naj ne sanjajo o njej. "To je odvisno od vas, od vsakega na osebni ravni. Jaz ne bi, ker jaz ne sanjam," je izjavil. 

Izraelka Eden Golan se je po polfinalu čez noč izstrelila med največje favorite za zmago. 
Reuters

V hrvaščini je preko družbenih omrežij nagovoril še Hrvate. "Dragi moji Hrvati, presrečen sem, ko vidim posnetke, ki mi jih pošiljate, in navdušenje, ki ste ga včeraj preživljali skupaj z mano. Upam, da ste zadovoljni, da ste ponosni. Zdaj gremo do konca," je poudaril. Zagrebške Arene trenutno za april in maj 2025 že ni več mogoče rezervirati, saj se ji obeta Evrovizija.

Pohvale in navdušeni komentarji Baby Lasagne se vrstijo tudi na družbenih omrežjih, kjer sta nastop hrvaškega predstavnika že v torek nekaj pred polnočjo pohvalila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in zagrebški župan Tomislav Tomašević.

Švicar Nemo je pripravil vrhunski nastop, a na stavnicah postopoma izgublja svoj potencial.  
epa

"Ponosni smo na uvrstitev Baby Lasagne v finale Eurosonga! Čestitke za kreativen in sijajen nastop. Marku Purišiću in njegovi ekipi želimo veliko uspeha in upamo, da bo Hrvaška slavila ob Rim Tim Tagi Dim," je na družbenem omrežju X zapisal Plenković. Župan mesta Zagreb, ki bi ob zmagi Baby Lasagne najverjetneje gostilo 69. tekmovanje za pesem Evrovizije, pa je na X zapisal: "Meow". Mjav se nanaša na Markovo veliko ljubezen do mačk. 

V pričakovanju visoke uvrstitve ali celo morebitne zmage Baby Lasagne bo mesto Zagreb prvič organiziralo tudi javni ogled finalnega večera. Prenos v živo bo potekal v soboto od 20. ure dalje na Evropskem trgu v središču prestolnice.

V finalu bo nastopila tudi sanremska zmagovalka Angelina Mango. 
Ida Marie Odgaard

Poleg Hrvaške in Slovenije je uvrstitev v finale v torek uspela še predstavnikom Srbije, Portugalske, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga. Iz drugega polfinala so se v finale prebile Latvija, Avstrija, Nizozemska, Norveška, Izrael, Grčija, Estonija, Švica, Gruzija in Armenija.  Nocoj se jim bodo pridružile še gostiteljica Švedska, pa Italija, Španija, Nemčija, Francija in Velika Britanija. Zmagovalca bodo izbrali po seštetju glasov strokovnih žirij in gledalcev. Točke slovenske žirije bo v areno sporočila Lorella Flego. Kot osrednja gostja večera bo nastopila dvakratna švedska zmagovalka Loreen, ki je Pesem Evrovizije že drugič pripeljala v Malmö, petdeset let po legendarni zmagi Abbe. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta