zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Pomurje

Zmagovalec prvega kroga Anželj v soboškem mestnem svetu pričakuje koalicijo SD-GS

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Damjan Anželj in Aleksander Jevšek, ki je zadnjih osem let vodil soboško občino
Igor Napast

Da bo mestna občina Murska Sobota dobila novega župana, je bilo jasno že po tem, ko je Aleksander Jevšek, ki je občino vodil zadnjih osem let, postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v vladi Roberta Goloba. Njegov naslednik bo znan 4. decembra, ko se bosta v drugem krogu pomerila Damjan Anželj (SD), ki je v prvem krogu dobil 41,86 odstotka glasov, in Andrej Mešič (SDS), ki je v nedeljo dobil 32,72-odstotno podporo volivcev. Od županske tekme pa sta se morala posloviti kandidata Gibanja Svoboda (GS) Mitja Horvat (23,09 odstotka) in zunajparlamentarne stranke Akacije Blanka Denko Čeh (2,34 odstotka).

SD se tako na široko odpira možnost, da bodo še naprej imeli župana v edini pomurski mestni občini, so pa volitve prinesle znatne spremembe v mestnem svetu. V prejšnjem mandatu je imela stranka SD rekordno večino z enajstimi predstavniki v 26-članskem mestnem svetu, kar jim je skupaj s podporniki z list, ki so bile zastopane z enim ali dvema svetnikoma omogočalo relativno preprosto vladanje, pri čemer opozicija ni imela realne moči. V novem mandatu bo drugače, saj bo imelo GS enako število mestnih svetnikov kot SD, zaradi česar bodo vsekakor zahtevnejši partner pri potrjevanju predlogov vodstva občine.

Andrej Mešič napoveduje povezovalno politiko.
Igor Napast

Veliko že znanih obrazov

Poleg županskega kandidata Horvata, sicer direktorja trgovskega središča BTC City Murska Sobota, je med izvoljenimi kandidati GS kar nekaj prepoznavnih imen. Med njimi predsednik strankinega podmladka Matej Grah, nekdanji predsednik soboškega odbora LMŠ Jure Lang, strokovnjakinja za razvojne projekte Mojca Breščak, sicer zaposlena v upravi sosednje občine Moravske Toplice, in pa Nives Cajnko, ki je bila v prejšnjem mandatu svetnica SD.

Med izvoljenimi svetniki SD prav tako prevladujejo znana imena, tako bodo stranko tudi v tem mandatu v mestnem svetu med drugim zastopali socialni podjetnik Goran Miloševič, direktor Doma starejših Rakičan Zoran Hoblaj in direktorica občinskega Zavoda za kulturo, turizem in šport Murska Sobota Brigita Perhavec. V mestnem svetu se jim bo pridružil še dr. Timi Gomboc, sicer asistent na mariborski Fakulteti za strojništvo.

Tudi SDS bodo v mestnem svetu zastopali znani obrazi na lokalni politični sceni, med njimi nekdanji direktor murskosoboške mestne uprave Bojan Petrijan in mestna svetnica Nada Kuhar, pri čemer bo imela SDS dva svetnika več kot v prejšnjem mandatu. Še en mandat bosta v mestnem svetu tudi nekdanji župan Anton Slavic (NSP) in dr. Miran Forjanič (Lista za našo Soboto).

Sestava mestnega sveta mestne občine Murska Sobota

Konkretnih dogovorov še ni

Anželj pravi, da se niso še z nikomer konkretno dogovarjali o prihodnjem sodelovanju, a ocenjuje, da je oblikovanje koalicije SD in Gibanja Svoboda zelo verjetno: "Takšna je tudi na državni ravni, prav tako želimo podpisati koalicijsko pogodbo, za kar sta po meni znanih informacijah zainteresirani obe strani. Na neki način bi to bila naravna koalicija, saj bi imeli skupaj 16 mandatov v mestnem svetu, zato pričakujem, da bo do tega prišlo. Seveda pa se bomo o sodelovanju pogovarjali tudi z drugimi, pri čemer nikogar ne izključujemo."

Anželj napoveduje, da bodo pred drugim krogom volitev predstavili še nekaj konkretnih projektov, ki jih želi izvesti s svojo ekipo, a jih za zdaj še ne želi izpostaviti. Mešič pravi le, da si bodo prizadevali za sodelovanje z drugimi strankami. Horvat pa pove, da se v GS o sodelovanju z drugimi še niso pogovarjali in da morajo o tem najprej sprejeti odločitev v stranki. "Pogovarjali se bomo z vsemi. Bomo videli, kdo se bo najbolj približal našim idejam in programu. Za zdaj še ni bilo konkretnih pogovorov."

Drugi krog v Gornji Radgoni in Lendavi

Odhajajoči župan Gornje Radgone Stanislav Rojko je že neposredno po volitvah leta 2018 napovedal, da bo to njegov zadnji županski mandat. Na tem mestu ga želijo nadomestiti Urška Mauko Tuš, Boris Jaušovec, Marjan Žula (GS), David Roškar, ki ga je podprl tudi Rojko, in Franc Fartek (SDS). Največ glasov je v prvem krogu dobil Roškar (43,44 odstotka), ki pa se bo moral v drugem krogu pomeriti z Urško Mauko Tuš (35,25 odstotka).

Med večjimi pomurskimi občinami je zanimiv tudi boj v Lendavi, kjer se je spomladi letos takratni župan Janez Magyar odločil, da bo kandidiral na državnozborskih volitvah. Potem ko je bil izvoljen na listi SDS, se je poslovil od vodenja občine, a si je do jeseni premislil in se na tokratnih volitvah želel iz poslanskih klopi vrniti na čelo domače občine. Po izvolitvi v državi zbor je funkcijo župana začasno opravljal občinski svetnik Ivan Koncut, ki se je kot kandidat SD tudi potegoval za županski stolček. Poleg njiju je za župana kandidiral tudi Peter Oletič s podporo gibanja Pro Lendava. A za vrnitev iz Ljubljene bo moral Magyar zmagati še v drugem krogu, v prvem je namreč dobil 48,81 odstotka glasov, Koncut 28,28 odstotka, Oletič pa 22,91 odstotka.

Marsikje vse po starem

Tudi v občini Moravske Toplice, ki jo vodi Alojz Glavač, ta se je na letošnjih volitvah potegoval za svoj četrti mandat, si je županske funkcije vnovič zaželel kandidat, ki je nekoč že vodil občino. To je Franc Cipot, sicer tudi nekdanji direktor regijskega komunalnega podjetja Cerop. Poleg Glavača in Cipota so kandidirali še Tatjana Vokić Vojkovič (Vesna), Tomaž Gregorec (GS) in Tadej Henzel. Glavač si je zmago zagotovil že v prvem krogu, saj je prejel 54,45 odstotka glasov, sledita Gregorec (19,56 odstotka) in Cipot (14,51 odstotka).

V občini Ljutomer dosedanja županja Olga Karba ni imela pretežkega dela pri ponovni izvolitvi, potem ko je ljutomerski podžupan in uspešen podjetnik Niko Miholič javno naznanil začasen umik iz lokalne politike. Ob Karbi so tako kandidirali še Jasminka Dukić (Desus), Bojana Gošnjak (GS) in Ciril Magdič (SD). Olga Karba je dobila 62,78 odstotka glasov. Od protikandidatov se ji je najbolj približal Magdič, ki je dobil 27,30 odstotka.

Sprememb v vodstvu občine ne bo niti v občini Radenci, ki jo bo tudi v naslednjih štirih letih vodil zdajšnji župan Roman Leljak, ki je v prvem krogu dobil 55,26 odstotka glasov, njegov protikandidat Tomi Žitek (GS) pa 44,74 odstotka.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?