V Daihen Varstroju v Lendavi bodo poslej izdelovali robotske celice največjih dimenzij

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lendavsko podjetje Daihen Varstroj je namenu predalo novo pridobitev. 
Majda Horvat

V podjetju Daihen Varstroj v Lendavi, ki zaposluje 150 delavcev, so včeraj slovesno odprli dva tisoč kvadratnih metrov veliko proizvodno in logistično halo. Z novo halo so razširili obstoječe prostore podjetja v skupni velikosti 11 tisoč kvadratnih metrov, novi prostori, ki so v uporabi že od novembra lani, pa so pomembni zato, ker omogočajo izdelovanje robotskih celin največjih dimenzij in skladiščenje robotskih komponent za oskrbo regionalnega trga. Vrednost naložbe je 2,5 milijona evrov, denar zanjo pa je v celoti zagotovilo podjetje samo.

"Z novo investicijo je podjetje prešlo na tako imenovani novi nivo, da bo kos proizvodnji robotskih celic največjih dimenzij," je na otvoritveni slovesnosti izpostavil Matjaž Vnuk, predsednik uprave. S pridobitvijo bodo zagotovili povečano učinkovitost in izboljšali konkurenčnost podjetja ter kakovost izdelkov in storitev. V zadnjih letih se je Daihen Varstroj specializiral predvsem kot ponudnik rešitev na področju industrije. Vzpostavitev novega skladišča robotskih komponent bo zagotavljala zanesljivo oskrbo regionalnega trga in pomenila izboljšanje interne logistike v proizvodnem procesu.

"Navedene spremembe bodo prispevale k povečanju učinkovitosti in konkurenčnosti podjetja ter k izboljšanju kakovosti naših izdelkov in storitev," je ob odprtju novih objektov povedal Vnuk.

Nadaljnja rast bo terjala nove kadre

Z naložbo so pridobili 2000 kvadratnih metrov dodatnih prostorov, s tem je skupna površina kompleksa Daihen Varstroja v Lendavi 11.000 kvadratnih metrov. Podjetje sicer zaposluje 150 ljudi. V sklopu naložbe načrtujejo še nadaljnjo rast, posledično pa se bodo povečale potrebe po čedalje višji stopnji usposobljenosti sodelavcev. Napovedujejo, da bodo potrebovali in zaposlovali inženirje in tehnične strokovnjake s področja strojništva in elektrotehnike ter informatike.

Daihen Varstroj je bil ustanovljen kot Varstroj konec leta 1964 in se začel ukvarjati z varilstvom. Prva širitev podjetja se je začela leta 1970 z razvojnim sodelovanjem s tujimi partnerji, nato z vključitvijo v koncern Gorenje in leta 1975 s postavitvijo poslovnega kompleksa na sedanji lokaciji.

Naslednje širitve proizvodnih zmogljivosti so bile sredi 80. let minulega stoletja, ko je podjetje doseglo največji obseg in bilo razdeljeno v več dejavnosti. Od konca 80. let se je dejavnost varjenja osamosvojila in podjetje Varstroj se od takrat intenzivno ukvarja z razvojem, proizvodnjo in prodajo rešitev varjenja in rezanja. Leta 2000 se je podjetje srečalo z robotizacijo, s tem pa se je začelo poslovno in razvojno sodelovanje z japonsko korporacijo Daihen, ki se je razvilo v strateški lastniški vstop Japoncev leta 2006. Sledila je popolna integracija v korporacijo Daihen ​v začetku leta 2014, kar je vključevalo organizacijsko in proizvodno prenovo podjetja.

Vse pomembnejše naloge slovenski družbi

V okviru Daihenovih evropskih podjetij, v družbi sestrskih podjetij OTC Daihen Europe, LasoTech in Femitec, sodelavci podjetja skrbijo za razvoj, proizvodnjo in prodajo varilnih aparatov, razvoj in izdelavo sestavnih delov robotskih celic, delujejo kot ponudnik rešitev za kupce s področja ročnega varjenja, robotizacije, termičnega rezanja kovin in podporo najnovejšim rešitvam s teh področij.

Daihen Varstroj je v celoti integriran član skupine korporacije Daihen​, ki slovenski hčerinski družbi zaupa vse pomembnejše proizvodne in razvojne naloge. Slovesnosti v Lendavi je prisostvoval ob razširjenem vodstvu družbe še Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj, veleposlanik Japonske v Sloveniji Hiromichi Matsushima, drugi visoki gostje Daihnovih evropskih podjetij, župan občine Lendava Janez Magyar in številni poslovni partnerji ter zaposleni.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?