Titove ceste v Radencih ni več, civilna iniciativa bo vztrajala pri referendumu

Marina Vrbnjak
30.12.2020 10:35
Občinski svet je na zadnji letošnji seji z odlokom preimenoval Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. "Občina Radenci se je tako pridružila mnogim mestom in krajem, ki so ta del zgodovine iz poimenovanja javnih cest, ulic in trgov umaknili v muzeje in zgodovino," so zapisali v obvestilu za javnost na spletni strani občine Radenci, ki jo vodi župan Roman Leljak.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dosedanja Titova cesta se bo po novem imenovala Cesta osamosvojitve Slovenije. 
Marina Vrbnjak

Radenski občinski svet je na torkovi seji sprejel odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij, ki je preimenoval dosedanjo Titovo cesto v Cesto osamosvojitve Slovenije. "Preimenovanje je sprejeto ob 30. letnici samostojne Slovenije in 30. obletnici plebiscita, s katerim smo odločili, da bo Slovenija samostojna država. Občina Radenci se je tako pridružila mnogim mestom in krajem, ki so ta del zgodovine iz poimenovanja javnih cest, ulic in trgov umaknili v muzeje in zgodovino. Vsi stanovalci Ceste osamosvojitve Slovenije bodo dobili povrnjene stroške, ki bodo nastali pri zamenjavi dokumentov v vrednosti do 50 evrov na občana," so zapisali v obvestilu za javnost na spletni strani občine, ki jo vodi župan Roman Leljak. Dodali so, da bodo vsi stanovalci Ceste osamosvojitve Slovenije dobili povrnjene stroške, ki bodo nastali pri zamenjavi dokumentov v vrednosti do 50 evrov na občana.

Sporočilo je komentiral Franc Vukajč, predstavnik civilne iniciative, ki se bori proti preimenovanju ceste. "Glede na zadnje dogodke bomo vztrajali pri pobudi za referendum in referendumu. Nesprejemljivo je namreč, da je župan onemogočal tako prvi referendum kot tudi drugi, ki ga je predlagal sam občinskemu svetu in ga na torkovi seji preklical ter hkrati sprejel odlok o preimenovanju Titove ceste. Vztrajali bomo tudi tokrat," pravi. O nameri ponovnega preimenovanja ulice niso bili seznanjeni. "Ne mi in ne občinski svetniki. Dnevni red se je prilagajal sproti, gradivo o spornih točkah pa je bilo priloženo tik pred sejo občinskega sveta," še pravi Vukajč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta