Seja mestnega sveta v Murski Soboti: Zakaj je direktorica pokrajinske knjižnice ostala brez predlagane nagrade?

Rok Šavel, Vestnik
29.03.2023 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klaudija Šek Škafar bo ostala brez nagrade za lansko delo, ob tem pa se ji napoveduje tudi izredna revizija v zavodu, ki ga vodi. 
Nataša Juhnov

Na minuli seji mestnega sveta je bilo na mizi veliko pomembnih odločitev, pri tem so vse več ali manj brez težav prestale glasovanje, še najbolj polemično je bilo pri vprašanju izplačila za delovno uspešnost direktoric na področju kulture. Sveti zavodov Pomurskega muzeja, Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PIŠK) in Zavoda za kulturo, turizem in šport (ZKTŠ) so namreč predlagali izplačilo redne delovne uspešnosti za leto 2022 svojim direktoricam. Zdaj že nekdanji direktorici Pomurskega muzeja Metki Fujs so sveti teh zavodov po predlogu namenili dobrih 1962 evrov bruto, direktorici PIŠK Klaudiji Šek Škafar dobrih 1511 evrov bruto in Brigiti Perhavec, ki vodi ZKTŠ, dobrih 1723 evrov bruto.

O čudni zadevi

Razpravo je odprl Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja), ki je navedel številne pomisleke glede tovrstnega nagrajevanja direktorjev javnih zavodov. Kot je dejal, ti morajo biti uspešni pri svojem delu, sicer ne morejo opravljati funkcije, za katero so bili imenovani. "V vsakem primeru dobiš plačo, če pa si uspešen, dobiš nekaj več. Čudna zadeva," je bil kritičen Slavic in navedel še nekaj drugih pomislekov, med drugim glede objektivnosti sveta zavoda pri ocenjevanju uspešnosti direktorja in realnosti obsega programa, ki je vsako leto presežen, kar nato da največ točk pri ocenjevanju uspešnosti. Ob tem je spomnil na primer nagrade direktorici ljubljanskega zdravstvenega doma, ki sta ji javnost in stroka nasprotovali, ljubljanski svetniki pa so odločili drugače. "Danes smo mi v tej vlogi, da odločamo," je svetniške kolege spomnil na odgovornost.

Mitja Horvat (Gibanje Svoboda) in Zoran Hoblaj (SD) sta se postavila na stran sveta zavoda, ki predlaga izplačilo delovne uspešnosti, pri čemer je Hoblaj poudaril, da so izplačila tako ali tako mizerna in da si nagrado vsak "normalen direktor zasluži". Oglasil se je tudi Andrej Mešič (SDS) in izrazil mnenje, da ima vsak razpravljavec po svoje prav, sam pa ima tudi nekatere pomisleke. Po glasovanju je brez izplačila redne delovne uspešnosti ostala le Šek Škafarjeva, 10 svetnikov je namreč izplačilo direktorici PIŠK podprlo, 10 jih je bilo proti. Rezultat glasovanja kaže, da so izplačilu nasprotovali tudi nekateri svetniki iz vrst koalicije, ki jo sestavljata svetniški skupini SD in Svoboda. Burno dogajanje, ki spremlja PIŠK zadnja leta in je nazadnje vodilo v kolektivni odstop strokovnega sveta, je bilo tudi predmet seje odbora za družbene dejavnosti.

Predlog za revizijo

Odbor se je tako seznanil s problematiko in pogovoril z direktorico, predsednikom sveta zavoda Markom Polanščkom, predsednico strokovnega sveta v odstopu Jolando Lazar in predsednico sindikata Glosa PIŠK Sonjo Benko Kerec. Mestni občini je bilo predlagano, da se v javnem zavodu izvede izredna notranja revizija, kar je župan podprl in napovedal, da bodo v tej smeri ukrepali.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta