Podjetnost je ženskega spola

Marina Vrbnjak Marina Vrbnjak
30.08.2019 17:35

Podjetnice iz Slovenije so se zbrale v Pomurju, obiskale so sejem Agra in druženje sklenile v Hiši penin Frangež.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marina Vrbnjak

Med podjetniki v Sloveniji je okoli 30 odstotkov žensk, pri čemer njihovo število v zadnjih letih narašča, tako kot pri nas tudi v svetu. Nekatere so se zbrale v Gornji Radgoni in si med drugim ogledale mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra in obiskale priznano Hišo penin Frangež v idiličnem okolju Radgonsko-Kapelskih goric.

Vse več podjetnic

Med udeleženkami vrtne zabave v Hiši penin Frangež pozitivne energije ni manjkalo. Dogodek je povezovala podjetnica, predavateljica, radijska in televizijska voditeljica Polona Požgan. Med podjetnicami pa se je znašla tudi Bernarda Marovt, ki je z zbranimi delila svoje dolgoletne izkušnje. "Odgovornost in podjetniška kultura pri nas nista na posebno visoki ravni," je zbrane okarala Marta Turk, direktorica Zbornice osrednjeslovenske regije GZS. Spomnila je tudi, da trg ni samo domača ulica ali občina: "Treba je spodbuditi internacionalizacijo." Skupaj z možem je podjetje ustanovila konec osemdesetih let, ko je bilo žensko podjetništvo še precej zapostavljeno. Danes je mentorica številnih žensk, ki stopajo na to pot.

Informacije in znanje so, finančne podpore ni

Med udeleženkami je bila tudi Pomurka Simona Fartek, svetovalka za gradnjo osebnega stila, ki jo poleg zadovoljstva ob opravljanju svojega dela naprej žene svoboda, ki ji jo daje podjetništvo. "Odločitev za podjetniško pot ima vzrok zelo daleč v preteklosti in je bila posledica neustrezne odločitve za študij. Želela sem postati modna oblikovalka, vendar takrat, po končani gimnaziji, pri nas še ni bilo take ponudbe kreativnih študijev," je dejala. Ker je želela postati tudi učiteljica, se je vpisala na pedagoško fakulteto in več kot deset let delala v šolstvu. "Vendar moja strast in zanimanje za oblačila, modo in vse, kar je lepo, estetsko, nista zamrla in notranji klic po tovrstnem izražanju je postajal vedno glasnejši. Poleg tega da sem se s tem ukvarjala v prostem času in pomagala prijateljicam, znancem, so mi ljudje velikokrat govorili, da bi morala to početi, se s tem ukvarjati," je razlagala. Meni, da je dostopnih informacij in podpornega znanja dovolj. "Trenutno smo celo priča presežku tovrstne podpore, ponudbe. Sama sem, še preden sem se odločila za registracijo dejavnosti in tudi pozneje, v iskanju odgovorov na porajajoča se vprašanja potrkala na različna vrata, tako v ožjem okolju, torej Murski Soboti, kot tudi širše, na primer v Mariboru, od SPOT do tehnološkega parka, Tovarne podjemov Maribor, gospodarsko-podjetniške in obrtne zbornice, vsi peljejo isto zgodbo: izobraževanja in svetovanja." Edino, kar pogreša, je možnost finančne podpore, zagonskih sredstev, ugodnejšega najema prostorov. Rada se udeležuje organiziranih tematskih srečanj, saj verjame v žensko moč združevanja ter pretok dobre energije in izmenjave praks. "Na vsakem srečanju sem spoznala nove zanimive ljudi, neposredno prišla do krasnih sodelovanj ali dobila čudovite ideje," je še povedala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta