Novo upanje za domačega konfekcionarja: Poslovnež Joc Pečečnik poplačal dolgove podjetja Moda Mi&lan

Timotej Milanov Timotej Milanov
19.05.2023 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajić/vestnik

"To podjetje bo postalo vrhunsko, danes je poravnalo vse svoje obveznosti in prepričan sem, da ima zelo svetlo prihodnost," je v četrtek za POP TV povedal poslovnež Joc Pečečnik, ki je pokril za 600 tisoč evrov dolgov tekstilnega podjetja Moda Mi&lan iz Gornjih Petrovcev. Pri tem izpostavlja, da gre za enega zadnjih odličnih domačih podjetij v branži: "Podjetje je v zadnjih desetih letih v državni proračun preko davkov in prispevkov plačalo deset milijonov evrov in trenutno zaposluje 109 ljudi." Lastnik in direktor družbe Milan Mörec zaenkrat še ne razkriva, ali bo Pečečnik tudi lastniško vstopil v podjetje, pravi le, da se še dogovarjajo o nadaljnjem sodelovanju: "Tega nihče ne skriva, saj smo zaradi kriznega obdobja potrebovali dodatni kapital. Vesel sem, da se je našla oseba, ki razmišlja drugače-da smo dobro podjetje, znano po kakovosti, zaradi katere nas cenijo na trgu, tako v tujini kot tudi kupci v Sloveniji." Pečečnik jim bo po lastnih besedah med drugim pomagal, da se tehnološko oplemenitijo: "Direktor me je prosil, da jim pomagam z novim kadrom in našli bomo trg ter način, da bo to podjetje še naprej zaposlovalo in da bo uspešno."

Vse obveznosti do delavcev so poravnane

Družba se je v preteklosti večkrat znašla pod žarometi zaradi neizplačila plač in regresa zaposlenim ter številnih drugih kršitev. Pri tem je Inšpektorat za delo zaradi ponavljajočih se kršitev pravic delavcev podal tudi kazensko ovadbo zoper odgovorne v podjetju. Kot so pojasnili na tiskovni konferenci inšpektorata konec aprila, so od leta 2013 v podjetju opravili 34 inšpekcijskih nadzorov, pri čemer so ugotovili več kot 40 kršitev delovnopravne zakonodaje, tako na področju delovnih razmerij kot tudi na področju varnosti in zdravja pri delu.

Zdenka Bobovec iz murskosoboške območne enote Zveze svobodnih sindikatov Slovenije pojasnjuje, da je podjetje poravnalo vse dolgovane obveznosti do zaposlenih, vključno z aprilsko plačo. Pri tem še dodaja, da bodo regres, ki bi ga sicer morali poravnati do julija, v njihovem primeru delavcem verjetno izplačali do novembra letošnjega leta. Dolgovani del lanskega regresa in marčevsko plačo je podjetje poravnalo pred kratkim. Kot še pove Bobovčeva, od zaposlenih v zadnjem času niso prejeli pritožb v zvezi domnevno slabimi delovnimi pogoji. Ne zadnjem sestanku z zaposlenimi so se pravi, pogovarjali predvsem o pravnih vprašanjih glede primera morebitnega neizplačila plače, medtem ko se po njenih besedah niso pogovarjali o razmerah na delovnem mestu.

V času koronavirusa izgubili vsa naročila

Glede kršitev pravic delavcem je Pečečnik, sicer tudi predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), v oddaji 24ur zvečer povedal, da morajo delavci dobiti svoje prejemke, a dodal, da podjetja v določenih primerih pridejo v težave. Pri tem je izpostavil težavo Mode Mi&lan v času epidemije koronavirusa, ko je izgubilo vsa naročila. "Vem, da to podjetje na dolgi rok izpolnjuje vse svoje obveznosti." Pri tem je še izrazil prepričanje, da bi morala država imeti instrument, s katerim bi lahko pomagala domačim podjetnikom premostiti tovrstne težave.

Joc Pečečnik je poplačal dolgove prekmurskega tekstilnega podjetja, ki ga bo po lastnih besedah pomagal tehnološko oplemenititi. 
Robert Balen

"Veliko slovenskih podjetij je bilo v teh okoliščinah v težavah, nismo bili edini," pravi Mörec, ki tudi sam verjame, da bo družba v prihodnosti poslovala pozitivno. "Rabimo samo mir, da ohranimo naše delavke, ki korektno delajo. Če ne bi pred leti prišel v Gornje Petrovce, bi bili zaposleni že takrat brez službe. Nikogar ne izkoriščamo, ljudem pomagam, večina zaposlenih me spoštuje. Podjetje vodimo korektno in se maksimalno trudimo."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta