Murska Sobota: Mestni svet kupil dragoceni čas RIS Dvorcu Rakičan

Rok Šavel, Vestnik
10.06.2024 16:00

Za podelitev soglasja k zadolžitvi RIS Dvorca Rakičan je glasovalo 15 svetnikov mestne občine Murska Sobota, nihče ni bil proti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Javni zavod RIS Dvorec Rakičan 
Jure Kljajić

Potem ko je murskosoboški župan Damjan Anželj v skladu z napovedmi minuli torek sklical dopisno sejo mestnega sveta, na kateri so mestni svetniki obravnavali zgolj eno točko, in sicer zadolževanje RIS Dvorec Rakičan, je odločitev po izteku glasovanja na dopisni seji zdaj znana. Ali torej RIS-u dati soglasje za novo več kot polmilijonsko zadolževanje za predfinanciranje projektov - ali pa javnemu zavodu, ki se sooča z likvidnostnimi težavami in nakopičenimi dolgovi, tega ne dovoliti in ga tako rekoč poslati v stečaj. V teku je bilo tako glasovanje, ki je bilo eksistenčne narave za javni zavod RIS Dvorec Rakičan. Izid glasovanja ni prinesel presenečenj, saj je bila sugestija mestne uprave, pripravljavca poročila o poslovanju javnega zavoda in ne nazadnje tudi Anželja jasna. "Mnenja smo, da je predvideno zadolževanje v tem trenutku potrebno in nujno, ker omogoča RIS Dvorcu Rakičan tako nadaljnje poslovanje kot posredno saniranje poslovanja. Zavedamo se, da finančna sanacija zahteva velik vložek, vendar smo prepričani, da veliko manjši in z veliko manjšimi posledicami, kot bi to zahteval stečaj oziroma likvidacija, katerega postopek ima zaradi redkosti tovrstnih postopkov v praksi veliko neznank," so v dopisu, ki je bilo priloženo sklicu seje, navedli v mestni občini.

Za podelitev soglasja k zadolžitvi RIS Dvorca Rakičan je tako glasovalo 15 svetnikov, nihče ni bil proti. Vzdržali so se v svetniški skupini SDS (Tamara Gradinski, Nada Kuhar, Bojan Petrijan, Aleš Kornik, Andrej Mešič in Drago Vigali), Miran Forjanič (Lista za našo Soboto), Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja) in nekaj svetnikov iz koalicijskih vrst. "Odločilnega" soglasja tako nista podali Mojca Breščak in Staša Horvat iz Svobode in Goran Milošević iz vrst SD. Odločitev mestnega sveta torej pomeni, da bo lahko RIS vsaj začasno zadihal, še vedno pa seveda niti slučajno niso s tem rešene vse nakopičene težave v javnem zavodu, skupaj z okoli milijonskim zapadlim dolgom, ki je brez vira financiranja. Tu bo, če bo mestna občina šla po tej poti, in očitno bo, spet vir občinski proračun, ki naj bi toliko primaknil za sanacijo v naslednjem štiriletnem obdobju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta