Minister Maljevac v Murski Soboti: Potrebnih do 300 javnih neprofitnih stanovanj

Rok Šavel, Vestnik
16.03.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok Šavel

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac se je sestal z vodstvom soboškega stanovanjskega sklada in soboškim županom Damjanom Anželjem. Govorili so tudi o projektu soboškega stanovanjskega sklada, ki bo še letos preuredil prostore nekdanje ekonomske šole nasproti občinske zgradbe v dvanajstih neprofitnih stanovanj za mlade. Po besedah župana je bilo nedavno pridobljeno gradbeno dovoljenje in se bo gradnja pričela še letos. Ocenjena vrednost investicije je 1,7 milijona evrov, zanjo pa je stanovanjski sklad najel kredit. Na zadnji seji mestnega sveta je svetnik Mitja Horvat sicer izrazil dvom v smiselnost investicije, a župan pravi, da je projekt upravičen, saj so prostori primerni, izdelan je bil projekt in nenazadnje pridobljeno gradbeno dovoljenje, zato je potrebno mladim omogočiti dodaten stanovanjski potencial. Anželj je navedel še zasebne nepremičninske investicije, ki so pred vrati, med drugim stanovanjski blok pri soboški avtobusni postaji in nov blok na Lendavski ulici.

Prostorski postopki trajajo (pre)dolgo

Na vprašanje, kakšno je stanje na področju stanovanjske problematike v mestni občini, je Maljevac odgovoril, da po ocenah soboškega stanovanjskega sklada primanjkuje med 250 in 300 javnih neprofitnih stanovanj, pogovarjali pa so se tudi o bodočih možnih investicijah in težavah, s katerimi se pri skladu soočajo pri svojem delu. V začetku meseca maja načrtujejo na ministrstvu organizacijo sestanka s vsemi slovenskimi občinskimi skladi, na katerem bodo začrtali pot naprej. Anželj je v zvezi s stanovanjsko problematiko dodal, da v mestni občini opažajo težnjo po širitvi primestnih naselij. Že sedaj ima sicer mestna občina sprejetih 9 občinskih podrobnih prostorskih načrtov, od tega jih sedem omogoča individualno gradnjo, dva pa gradnjo stanovanjskih kompleksov. Skupaj gre za okoli 500 stanovanjskih enot, ampak gradnja še ni zaživela. "Zagotovo pa bomo pripravljali tudi nove prostorske akte za primestna naselja in s tem mladim omogočili individualno gradnjo, čeprav ti prostorski postopki trajajo dolgo in so povezani s finančnimi zmožnostmi občine," je povedal soboški župan in dodal, da si želijo, da bi se gradnje začele tudi v okviru že sprejetih in veljavnih prostorskih aktov, ki to omogočajo.

Stanovanjska politika vladna prioriteta

Ministra smo povprašali, kakšen je načrt v zvezi z gradnjo stanovanj, saj je v okviru stanovanjske reforme minister Luka Mesec napovedal, da bo vlada do leta 2026 vzpostavila stroj, ki bo zgradil 3000 stanovanj na leto, sam pa je napovedal, da bo še letos zgrajenih okoli 1000 novih stanovanj. Kje bodo ta stanovanja, tudi v Pomurju? "Po različnih krajih, saj ta podatek bazira na podlagi pogovorov z državnim stanovanjskim skladom in popisom tekočih projektov. Je pa zelo razpršeno, v različnih občinah, tudi v murskosoboški," je dejal Maljevac in dodal, da je potreba po stanovanjih prisotna povsod po Sloveniji in ne gre zgolj za problematiko Ljubljane in Maribora. "Sam vidim stanovanje kot osnovno človekovo pravico do doma, ki jo mora imeti vsak, ne glede na to, kje želi živeti. To je tisto, kar mora država podpreti," je poudaril minister. Glede nevarnosti "praznjenja podeželja" je minister napovedal, da na ministrstvu razmišljajo o aktivaciji fonda v obliki medgeneracijskih stanovanj, saj na podeželju obstaja večje število zelo velikih hiš, kjer pogosto živijo starejši. "Razmišljamo o ukrepih, ki bi omogočili delno obnovo in potem najem enega stanovanja za mlajšo družino. S tem zagotovimo stanovanje in medgeneracijsko sodelovanje, ki je tako zelo pomembno za našo družbo," meni minister. 

Intenzivne investicije so seveda povezane z obsežnimi vlaganji, zato nas je zanimalo tudi, kje nameravajo dobiti denar za napovedano gradnjo več tisoč stanovanj na leto? "Stanovanjska politika je v ospredju politike te vlade in ena izmed glavnih reform v našem mandatu. Do leta 2025 je zaveza vlade, da bomo podprli vse projekte, ki so izvedljivi, tudi finančno. Do leta 2026 pa bomo vzpostavili sistemski vir financiranja v obliki povratnega posojilnega sklada preko stanovanjskega sklada, ki bo letno dokapitaliziran - govorimo o okvirnem znesku 100 milijonov na leto. Cilj je vzpostaviti robusten sistem, ki bo deloval. Menim, da to niso tako velika finančna sredstva glede na trenutno situacijo na področju stanovanj, zato je tukaj jasna zaveza vlade, ki se zaveda, da bodo za premik naprej potrebna tudi finančna sredstva," pojasnjuje Maljevac, ki zaradi številnih tem v okviru stanovanjske politike, od energetske sanacije do dostopnosti stanovanj, napoveduje ustanovitev medresorske delovne skupine v okviru kabineta predsednika vlade.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?