Pomurje

Ko si delodajalec premisli: Pustil službo, vendar sprva obljubljene nove zaposlitve ni dobil

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajič

Oblečen v bundo in s pleteno kapo na glavi je sedel v fotelj na gostinski terasi. Sam je predlagal, da ostaneva zunaj, da naju notri ne bi kdo videl med pogovorom, saj se ne želi javno izpostavljati. Čeprav je bilo zunaj precej temačno, sva sedela dovolj blizu, da sem videla, kako so se prepleteni koščeni prsti na trenutke ob pripovedi stisnili. "To je bilo zame takšno ponižanje, kot ga nisem doživel še nikoli," je dejal vidno prizadet zaradi tega, kar se mu je zgodilo.

Pričakoval je zaposlitev v podjetju Carthago, vendar je namesto telefonskega klica s povabilom na prevzem oziroma podpis pogodbe o zaposlitvi prejel sporočilo, da ga ne bodo zaposlili. "Ne morejo vendar s človekom delati, kot da je zadnja smet. Tako sem se ob tem počutil," je pripovedoval. Ko je zaslišal, da so si glede njegove zaposlitve premislili, ga je stisnilo pri srcu in mislil je, da se bo zgrudil. Zanj je to pomenilo, da bo ostal brez prihodkov in še zdravstvenega zavarovanja. Preživel bo lahko le s pomočjo staršev, čeprav sami živijo le od skromne pokojnine. V tako brezupnem položaju se je znašel zato, ker je zaradi obljubljene nove zaposlitve po nasvetu kadrovnice in direktorice odranskega podjetja dal odpoved pri prejšnjem delodajalcu. Zato zdaj nima nobenih pravic, ki drugače pripadajo delavcem po izgubi zaposlitve. Pri zadnjem delodajalcu je imel sklenjeno pogodbo samo za tri mesece, in čeprav neradi so mu ugodili, ko jih je zaprosil za skrajšanje odpovednega roka zaradi ugodnejše priložnosti. V Carthagu bi zasedel mesto pomožnega skladiščnega delavca za čas sedmih mesecev, zato se je tudi prijavil na razpis.

Najprimernejši kandidat

Med več prijavljenimi je bil po pogovoru v kadrovski službi izbran kot najprimernejši kandidat, podjetje ga je že tudi poslalo na zdravniški pregled. Opravil ga je 19. decembra, prav tako je uspešno opravil izpit iz varnosti pri delu. V podjetju so 22. decembra začeli kolektivni dopust, zato je takoj po praznikih pričakoval klic, da pride na podpis pogodbe o zaposlitvi, ki bi jo začel v ponedeljek, 9. januarja. A kot rečeno je 6. januarja prejel klic, da ga ne nameravajo zaposliti. "To lahko stori samo nekdo, ki je brez srca in duše," prizadeto pripoveduje sogovornik. Zdaj si je sicer že toliko opomogel od šoka, da se dogovarja za novo zaposlitev. Povedal je še, da mu je kadrovnica ob sporočilu, da ga ne nameravajo zaposliti, svetovala, naj prosi prejšnjega delodajalca, da ga vzame nazaj. Toda sam je prepričan, da bi s tem postal tarča posmeha. Vprašal jo je tudi, ali bodo namesto njega zaposlili koga drugega, a čeprav jasnega odgovora ni prejel, je prepričan, da je razlog za njegovo zavrnitev prav to. Razpis za prosto delovno mesto je bil namreč aktiven še tudi pred novim letom, prav tako ne verjame, da bi se razmere v podjetju glede potrebe po zasedbi delovnega mesta v samo nekaj dneh od takrat, ko so ga poslali na zdravniški pregled, tako bistveno spremenile. "Znašel sem se v stanju obupa, kar sem jim tudi povedal, prav tako sem jim dejal, ali se ne zavedajo, v kakšno situacijo so me spravili," pove sobesednik, ki svojo zgodbo deli z bralci našega medija predvsem zato, da se komu drugemu ne bi zgodilo to, kar se je njemu. Namesto k novemu delodajalcu se je tisti dan, ko naj bi začel delati v novi službi, napotil na urad za delo, kjer je pričakovano izvedel, da mu zato, ker je sam prekinil pogodbo, ne pripadajo pravice zaradi izgube zaposlitve. Svetovali so mu še, naj se obrne na inšpektorat za delo. Obiskal ga je, a tudi tu izvedel, da zato, ker pogodbe pri novem delodajalcu še ni sklenil, kršitve delovnopravne zakonodaje ne morejo ugotavljati.

Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago: "Nastalo situacijo obžalujemo, vendar gospodu trenutno ne moremo zagotoviti delovnega mesta v našem podjetju."
Nataša Juhnov

Zmanjšane potrebe po delavcih

"Dejstva, ki jih navajate, ne držijo v celoti," je v odgovoru na predstavljeno zgodbo sogovornika zapisala Sandra Županec, direktorica podjetja Carthago. Navedla je, da se je naš sogovornik res prijavil na prosto delovno mesto v njihovem podjetju in da je bil izbran, da ga zasede. Prav tako drži, da je bil napoten na zdravniški pregled in je opravil izpit iz varstva pri delu. "Do realizacije zaposlitve pa ni prišlo, ker so se v postopku zaposlovanja potrebe po novih sodelavcih v proizvodnem procesu zmanjšale. Gospodu tako nismo izročili predloga pogodbe o zaposlitvi, niti ni z našim podjetjem sklenil pogodbe o zaposlitvi za določen čas. Prav tako ne drži navedba, da je delovno mesto, za katero naj bi bil izbran, zasedel nekdo drug," je v odzivu še navedla direktorica.

Razmere v proizvodnji, ki so bile razlog za takšno odločitev, je opisala kot tedensko prilagajanje situaciji, kar od njih terjajo globalne razmere. Prav tako visoko fleksibilnost terjajo motnje pri dobavi potrebnih šasij. "Pričakujemo pa, da se bo stanje na tem področju v tem letu izboljšalo," še zapiše Sandra Županec in doda, "nastalo situacijo obžalujemo, vendar gospodu trenutno ne moremo zagotoviti delovnega mesta v našem podjetju."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?