zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Pomurje

Je zamisel o hidroelektrarni na reki Muri spet aktualna?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nataša Juhnov

V luči energetske krize vznikajo najrazličnejši predlogi in ideje za zagotovitev energetske varnosti države. Nedavno se je pojavila tudi ideja o obuditvi projekta hidroelektrarn na reki Muri. Spomnimo, projekt, za katerega imajo koncesijo Dravske elektrarne Maribor, je leta 2019 ustavila vlada Marjana Šarca, saj je bilo ugotovljeno, da ne bi bil okoljsko sprejemljiv niti z omilitvenimi ukrepi. Morebitno gradnjo hidroelektrarne na reki Muri je spremljal tudi odpor lokalnega prebivalstva in nevladnikov, rodila se je kampanja Rešimo Muro. Čeprav ima aktualna vladna koalicija celo v svoji pogodbi zapisano, da "na Muri ne bomo gradili hidroelektrarn, na srednji Savi bomo ponovno preverili smotrnost gradnje novih hidroelektrarn", so očitno mnenja o tem v vladi različna. Nedavno je bil namreč v Murski Soboti na obisku infrastrukturni minister Bojan Kumer in je v prostorih stadiona Fazanerija prisluhnil predstavitvi nekaterih ključnih regijskih projektov. Beseda je nanesla tudi na obsežni projekt namakanja z vodo iz reke Mure, pri čemer je bilo med drugim poudarjeno, da se ob 30 hidroelektrarnah, ki so na avstrijski strani Mure, podtalnica znižuje, ob hidroelektrarni tudi na slovenski strani pa bi se začela zviševati.

Hidroelektrarna bi tako lahko služila tudi kot objekt za vzdrževanje ravni podtalnice in namakanje. "Projekt je ustavljen, ampak samo za določen čas, ker bosta narava in čas zagotovo pokazala nasprotno smer," je glede gradnje hidroelektrarn na reki Muri prepričan Kumer, ki se je na neki način obregnil tudi ob nasprotnike projekta. "Gospodarstvo in razvojni del sta se tukaj znašla na nasprotnih bregovih z nekimi civilnimi iniciativami, ki vas zelo omejujejo, in dostikrat ne pride resnica, kaj si Prekmurje želi, do Ljubljane," je med drugim izjavil minister ob obisku v Murski Soboti.

Morebitna gradnja hidroelektrarn na srednji Savi in Muri zanima tudi poslanca SDS Bojana Podkrajška, ki je konec septembra glede tega vladi postavil poslansko vprašanje. "Glede na inštalirano moč in proizvedeno energijo male hidroelektrarne predstavljajo največjo proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije v Evropi in po svetu," je poudaril in dodal, da imajo prav pretočne hidroelektrarne najnižji izpust toplogrednih plinov na proizvedeno kilovatno uro električne energije v celotnem življenjskem ciklu, pomemben del slovenske energetike pa je ravno hidroenergija. Odgovora od vlade še ni dobil, je pa za Vestnik pristojno ministrstvo za okolje in prostor odgovorilo, da je leta 2019 vlada ustavila pripravo državnega prostorskega načrta s ciljem ohranjanja ugodnega stanja voda na reki Muri in ohranitve narave, na osnovi ugotovitev v študiji variant, ki so pokazale, da ni mogoče doseči vseh okoljskih ciljev. "Stališče ministrstva za okolje in prostor ostaja nespremenjeno," so še zapisali v odgovoru.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?