(SOBOTNO BRANJE) Dimitrij Rupel o vojnah: Evropske meje 1991, Rusija, izraelsko-palestinski spor in Trst

Dimitrij Rupel
02.03.2024 13:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vojne je težko ustaviti.
Vojne je težko ustaviti.
Reuters
V nadaljevanju preberite: 

Če Vladimir Putin ali Dmitrij Medvedev rečeta, da za Rusijo meja iz leta 1991 ni sprejemljiva, iz česar sledi, da je mogoče to nesprejemljivost rešiti z vojno, to ne pomeni le vojne napovedi Ukrajini, ampak vsem državam, ki so se ob koncu druge svetovne vojne znašle za železno zaveso. To pomeni oživitev in vrnitev hladne vojne oz. konec konca hladne vojne; to pa navsezadnje še kako zadeva Slovenijo, njeno osamosvojitev in ugodni položaj, ki je nastal za dvomilijonski narod leta 1991.

Med predlogi za ureditev izraelsko-palestinskega spora je bil tudi predlog, ki je vseboval koridorje, nekaj takega, kot so si predstavljali Jugoslovani, ko so hoteli svoj delež tržaške obale. Seveda sta slovenski in italijanski narod zelo različna, toda Izraelci in Palestinci so si še bolj različni kot Italijani in Slovenci - imajo namreč različno vero in različna svetišča. Če nekoliko poenostavim in skrajšam, kajti to ni noben nov načrt rešitve palestinsko-izraelskega spora: Italijani in Slovenci (oz. Jugoslovani) se na koncu niso mogli sporazumeti, da bi skupaj upravljali STO, ker so jim bile razlike videti prevelike, poleg tega pa velike sile, vsaka iz svojih motivov, niso hotele prevzeti odgovornosti za novo državo, ki ne bi bila njihova. Prišlo je do preproste delitve ozemlja ...
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta