(REKLI SO) Uroš Esih: Povolilni nastavki

DR
11.06.2024 18:00

Uroš Esih, novinar, v Delu o povolilni politični sliki na Slovenskem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"V Sloveniji je z rekordnimi štirimi mandati triumfirala SDS Janeza Janše. Štirje njegovi poslanci v Bruslju bodo zastopali tako zmernejšo ljudsko usmeritev kakor skrajno identitarno. Več kot trideset odstotkov glasov za SDS sta solidno dopolnili tudi NSi in SLS. Sploh zadnja se lahko pod vodstvom spitzenkandidata ozira nad parlamentarni prag na državnozborskih volitvah. Če v enačbo prištejemo še najverjetnejši projekt odpadnika iz SDS Anžeta Logarja, se jasneje izrisujejo temelji možne četrte Janševe vlade.      

Tit Košir

A predsednik Gibanja Svoboda in vlade Robert Golob ob vladnem polčasu ne meče puške v koruzo. Evropske volitve so tej stranki prinesle poraz, ki pa je bolj psihološke kot usodne narave. Gibanje Svoboda je doseglo precej slabši rezultat kot na državnozborskih, saj je izgubilo približno tretjino relativne podpore. Decembra lani so ratingi te stranke strmoglavili na zgolj 13,4 odstotka. Stranki novih obrazov je z dobrimi 22 odstotki na evropskih volitvah uspelo trend podpore spet obrniti navzgor. To pa so temelji, iz katerih bo Golobovo Gibanje Svoboda na parlamentarnih volitvah leta 2026 lovilo novo relativno zmago na levi sredini. Na tem polu se je na evropskih volitvah zgodil tudi premik, kjer se je kot novi akter vzpostavil Vladimir Prebilič z Vesno. Evropski rezultat pa je Levici in SD prinesel še eno potrditev spoznanja, da njuna moč nagovarjanja volivcev peša.

Po 9. juniju dobivamo spet bolj fragmentirano politično strukturo na levi sredini, ki nekoliko spominja na čas pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, ko je Cerarjeva SMC stagnirala, Šarčeva LMŠ pa se je vzpenjala. Volilna nedelja je potrdila tudi, da soliden volilni potencial predstavlja povezovanje Vesne in Levice na ekosocialni platformi."

Vir: Delo

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta