(POGLED) Pogumna PCT poteza vlade in lepota državljanske nehvaležnosti. Postali smo kultura izjem

14.09.2021 17:27
Slovenec bi se že morda bil pripravljen sprijazniti s pravili in ukrepi, vendar se mu ponavadi zdi, da za njega to ne bi smelo veljati. Razvila se je mentaliteta izjemnosti, izvzetosti. Kultura izjem. Socialnega in hipersenzibilnega individualizma
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Ne verjamem, da bo šlo to tako gladko skozi, kot so si zamislili. Odstotek precepljenih se bo sodeč po povečanem zanimanju v zadnjih dnevih popravil, ljudstvo pa bo sitnarilo naprej in izžvižgavalo vlado.

Zato pa tudi aplavdiram odločitvi vlade, da predpiše PCT pogoje za tako rekoč vse. To se mi zdi pogumna poteza. Pogumna, ker stavi na izboljšanje pandemičnega stanja, čeprav je jasno, da si bo vlada s tem zapravila še več naklonjenosti nehvaležnih državljanov.

Sašo Bizjak

Prekleto dobro se spominjamo, da to — ali kaj drugega — doslej pač ni bilo mogoče, ker je obstajalo približno dva milijona argumentov proti. Od korone utrujeni narod je kar naprej nergal. Restavraterji in kafičarji za nič na svetu niso preverjali naših kod. Grešna koza Prelesnik je dihala vladi za ovratnik. Svoje so prispevali pametnjakoviči à la Teršek in Troha. 

Zdaj bodo pa ukrepi kar naenkrat delovali?

Kultura izjem

Iz zaskrbljene drže medijev, ki se že nekaj dni ukvarjajo s problemom od jutri obveznega PCT potrdila, je mogoče sklepati, da gre večini to na živce. Ljudje iščejo izjeme in mejne primere, ki se jim kot rokavica roki prilega beseda meseca, kaj meseca, beseda leta — “neživljenjski”. Neživljenjski ukrepi.

Pandemija in družbena omrežja so v Sloveniji pripeljala v ospredje in popularizirala nekaj ne ravno abnormalnih, a vsekakor nelepih in druge motečih lastnosti: malenkostnost, preobčutljivost, egocentričnost.

Slovenec bi se že morda bil pripravljen sprijazniti s pravili in ukrepi, vendar se mu ponavadi zdi, da za njega to ne bi smelo veljati. Razvila se je mentaliteta izjemnosti, izvzetosti. Kultura izjem. Socialnega in hipersenzibilnega individualizma.

K temu je sicer prispevala tudi vlada sama z mnogimi izjemami, ki jih je lani določala kot po tekočem traku. Odpustke so dobivali dimnikarji, cvetličarji, avtomehaniki — pa seveda lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem, pa tako imenovani pavšalisti itd.

Zdaj bo spet tako. Vse bo kao “neživljenjsko” in “nelogično”.

Par-nepar

Mediji so včeraj kar tekmovali v parafraziranju po STA povzete izhodiščne novice, kam vse ne bo več mogoče brez PCT potrdila. Ena našteta omejitev je zvenela bolj grozno od druge.

Najbolj smešen naslov, ki sem ga videl, se je glasil, da bomo PCT potrdilo rabili “tudi za obisk bencinskega servisa” — “kot je poudaril državni sekretar”. Nekako tako. Pozneje so ga spremenili, ker jim je bilo najbrž nerodno.

Kaj takega. Bogi reveži bodo morali na pumpo s PCT-jem ali pa bodo ostali brez bencina. Zveni kot novi par-nepar.

Ah, ne, samoorganizirali se bodo. Bo pač cepljen sosed ali sorodnik tankal za necepljene. Ali naključna stranka za +10%. Slovenci se znajdejo. In tako se bodo znašli tudi tokrat.

Znašli se bodo tudi v tem smislu, da bodo kot ponavadi za vse spet okrivili vlado. Tudi ko bo — če bo — v Sloveniji 70% ali 80% precepljenih, bo še vedno kriva vlada. Recimo za to, ker ni bilo v Sloveniji toliko precepljenih že pol leta prej. Kar ne bo čisto neres. In v tem je lepota, da ne rečem pokončnost slovenske državljanske nehvaležnosti ali že kar objestnosti.

Če se bo pandemija v naslednjih šestih do devetih mesecih kolikor-toliko dobro za nas končala — in če ljudstvo vladi ne bo pokazalo primerne hvaležnosti —, bo vlada užaljena. Zato se v političnem smislu to ne bo dobro končalo. Ne za nas ne za njih. Pa saj smo oboji navajeni.

* Kolumna je bila najprej objavljena na Fokuspokusu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta