(POGLED) Ni opravičila. Pika

Tanja Cvitko Tanja Cvitko
22.04.2022 05:00

Ne vidim razlike med menedžerjem, ki zaradi pomanjkanja komunikacijskih veščin izvaja psihično trpinčenje in mobing sodelavcev in sodelavk, razrednim nasilnežem (bullyjem), ki se spravlja na fizično šibkejše sošolce in sošolke, družinskim pretepačem, ki med štirimi stenami terorizira družinske člane, ki ga "provocirajo", ali županom, ki pod masko "dobronamernih opozoril" razglablja s skupino razgretih petelinčkov na teniškem igrišču. Kdo izmed naštetih je največji petelin?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

"Če mi še enkrat pošlješ dokument v tem formatu, te ubijem," se je direktor zakrohotal, ne zavedajoč se, da je žal nasmejal le sebe. Saj vendar vsak normalen človek ve, da nikoli ne bi dobesedno ubil sodelavke zaradi neustreznega formata datoteke. Saj vendar vsak normalen človek ve, da vulgarno navijaško skandiranje na južni tribuni Ljudskega vrta ne pomeni dobesednega poziva h genocidu Ljubljančanov. To sta zgolj navijaški folklora in tradicija. Saj vendar vsak normalen človek ve, da župan drugega največjega mesta v Sloveniji, ki je zunaj županske funkcije tudi oče, nikoli ne bi verbalno in fizično obračunaval z nezrelimi najstniki, če si tega ne bi zaslužili zaradi domnevnega vandalizma. Kajne?

V nobenem izmed primerov ne gre za pretiravanje, preobčutljivost, dramatiziranje ali osamljene incidente, ki niso vredni naše pozornosti, saj se neprimerno vedenje omenjenih nasilnežev ni zgodilo prvič - spomnimo se skuterista z Glavnega trga, ki ga je župan "vzgojno" prijel za roko in mu, izven vseh svojih pristojnosti, odvzel ključe vozila. Županovo javno vedenje, zakrito s piarovsko fasado "moja odgovornost in dolžnost je skrb za občane", se stopnjuje v obliki nedopustnih vzorcev komunikacije in obnašanja, ki jih je treba ostro obsoditi in prekiniti.

Andrej Petelinsek

Žirija inštituta TAM-TAM je v letu 2018 za zmagovalni plakat enajstega natečaja za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat izbrala delo z naslovom Ljubil te bom, ki smo ga videvali tudi na mariborskih ulicah. Komunikacijsko plakatno akcijo, ki je z mestnimi plakati opozarjala na problematiko nasilja nad ženskami, so zasnovali z Društvom SOS-telefon. Agencija Formitas s kreativnim direktorjem Blažem Ritmaničem je najbolj prepričala žirijo s svojim glasnim plakatom, kjer črki L in J zakriva ljubezenski simbol. Preostanek stavka z izrecno morilsko namero nosi vidni podnapis "Vse se začne z besedami. Tudi nasilje." Plakat nas opozarja, da dobri nameni, med njimi tudi ljubezen, nikoli ne obvarujejo pred najhujšim možnim tragičnim izidom. Ravno zato so toliko bolj nujne pravočasne reakcije, prepoznavanje in strogo obsojanje vseh vrst nasilja v zasebni in javni sferi.

Ne vidim razlike med menedžerjem, ki zaradi pomanjkanja komunikacijskih veščin izvaja psihično trpinčenje in mobing sodelavcev in sodelavk, razrednim nasilnežem (bullyjem), ki se spravlja na fizično šibkejše sošolce in sošolke, družinskim pretepačem, ki med štirimi stenami terorizira družinske člane, ki ga "provocirajo", ali županom, ki pod masko "dobronamernih opozoril" razglablja s skupino razgretih petelinčkov na teniškem igrišču. Kdo izmed naštetih je največji petelin?

Preprečevanje verbalnega nasilja je možno le s sporočili z ničelno toleranco do nasilja, z jasnim, vidnim, glasnim in doslednim obsojanjem okolice, ki pa ne vključuje uporabe zasebnega nasilja. Oseba, ki ni zmožna reagirati drugače in prekiniti nasilnega cikla, se mora naučiti konstruktivnih veščin interakcij s svojo okolico in samokritično, s samorefleksijo prevetriti svoje vzorce obnašanja. Še posebno, če z osebnimi prepričanji upravičuje svoje nasilne odzive. Odrasli po svoji svobodni volji izbiramo svoj način komuniciranja in obnašanja. Nasilno vedenje je izbira, za katero je vedno odgovorna oseba, ki ga povzroča. Ne "tisti drugi", ki je "začel", ali druge zunanje okoliščine. (Uničevali so javno lastnino. Moral sem, pravi župan.) Ne pozabimo, da sta verbalna ali fizična agresija tragičen izraz nezmožnosti ustrezne in učinkovite komunikacije, nemoči, frustriranosti ali razdraženosti. Govorimo o čustveni nestabilnosti, ki je kot faza v čustvenem razvoju značilna za najstnike, ki so prav zato nagnjeni k nepremišljenem obnašanju. Odrasli smo tisti, ki jim moramo biti vzorniki z lastnim zgledom, brez pretiranega moraliziranja s pozicije avtoritete ali moči.

V razmislek vsem, ki se niti ne zavedajo svojega nasilnega vedenja, opozorim še na vseprisotno primitivno neandertalsko brutalnost, pogosto zakrito pod fasado mačizma, ki je oblikovana kot nezrelo, "duhovito" pobalinstvo. Če smatrate, da ob svojih sporočilih morate dodati pripis "Za vsak primer: hecam se, da se razumemo", ste s kritično samorefleksijo na dobri poti, saj ugotavljate, da ste verbalni nasilnež. Ne nazadnje poznamo definicijo iz spletnega slovarja urbanizmov, ki kot Schrödingerjevega primitivca opisuje osebo, ki žali in se odloča, ali se je "samo hecala" glede na zunanje odzive.

Župan Arsenovič, s svojim avtoritarnim karakterjem in neustreznimi čustvenimi odzivi, s katerimi ste se pred nekaj dnevi spustili na nivo razpravljanja z nezrelimi mladeniči (pa četudi so "oni začeli" in so se do vas "nesramno obnašali"), ste pravzaprav vi sami osramotili mesto, v katerem naj bi bili vzor kulturnega obnašanja in vljudne komunikacije. Osramotili ste Maribor pred meščani in meščankami, pred svojimi volivci in volivkami, pred otroki, najstniki in odraslimi. V lokalnih in nacionalnih medijih. Razmislite o dostojanstvenem odstopu z županske funkcije, kajti za vaše nasilje - ni opravičila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta